"Gesprekken gemeente en corporaties gaan moeizaam"

ALMERE
Wethouder Henk Mulder van Almere heeft nog geen goede afspraken kunnen maken met de drie grote woningcorporaties in de stad over de bouw van sociale huurwoningen.

Mulder wil dat er in de komende jaren duizend sociale huurwoningen bijkomen, zonder dat er huurhuizen van het totaal afgaan doordat corporaties die verkopen. Die extra huurwoningen zijn nodig om de wachtlijst met tienduizend actief woningzoekenden terug te dringen. De onderhandelingen hierover verlopen volgens de wethouder moeizaam. Mulder voert daarom nu afzonderlijk gesprekken met de drie partijen.

De gemeente Almere, De Alliantie, Goede Stede en Ymere tekenden vorig jaar met elkaar de zogeheten prestatieafspraken. Een bijzonder moment omdat voor het eerst in meer dan twaalf jaar de gemeente en de corporaties weer gezamenlijk om tafel zaten. Die afspraken hielden vooral in dat er samen naar de problemen rond de sociale woningbouw zou worden gekeken. Nu de wethouder tot een concrete invulling wil komen, merkt hij dat de corporaties het moeilijk vinden om financieel aan zijn vraag te kunnen voldoen.

De corporaties laten weten dat de gesprekken in een afrondende fase zitten en zij op dit moment niet willen reageren.Zij kunnen een reactie geven zodra de afspraken zijn getekend.

reacties (14)

 • -Z-

   

  Woningbouwverenigingen heten al cooperaties. Lekker zakelijk meteen. En er werken managers, geen toekomstige bewoners. Bij deze organisaties werken helaas geen visionair intrinsiek gemotiveerde mensen meer. Iedereen heeft een baan, eind van de maand geld en voor de rest: sorry daar ga ik niet over. Zo ook bij de gemeente. Eigenbelang dat zo afstandelijk en lang mogelijk wordt volgehouden.

  reageer
 • ron

   

  dat heb je goed gezegd. de corporaties altijd de 'schuld' geven maar tegelijk een beleid voeren om het percentage sociale huur naar omlaag te krijgen ..... Dat de gemeente en de corporaties om tafel zouden zitten heb ik al zo vaak gelezen en nu staat er ineens dat dit de eerste keer in 12 jaar is; wat is nu waarheid? Blijkbaar was van minimaal 1 van de 2 partijen geen echte wil aanwezig om te bouwen persoonlijk denk ik eerder dat er bij 2 partijen geen wil was.

  reageer
 • .VV.

   

  Wat de gemeente dus tolereert.... De leegstand dus verloedering dus structureel probleem

  reageer
 • Faerie

   

  De afname van sociale verhuur heeft helemaal niks te maken met verloedering. De corporaties kregen een opdracht van het rijk om een flink deel van de sociale huurwoningen te verkopen.

  reageer
 • michael

   

  er zijn altijd mensen die beginnen over die lege kantoren van "bouw die maar even om tot appartementen" wat denk je nou ??? elk gebouw moet dan worden gestript van onder tot boven voor van alles zoals elektra, afvoer etc. denk je dat gratis is ofzo... de gemeente gaat daar niet voor betalen en de eigenaar van de lege kantoren zeker niet, die denk ik hou dat kantoor liever leeg dan dat ik hem ombouw naar woningen. De gemeente heeft inderdaad een stop gehad op sociale huurwoningen omdat het zo lekker ging/gaat in de Stedenwijk, Staatsleidenwijk, de Wierden en Molenbuurt.... teveel verhuur en te weinig koop in die buurten.... lang leve de verloedering.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Marijke

   

  Een aantal jaar geleden wilde Almere zo min mogelijk sociale huur bijbouwen omdat dat de leefbaarheid zou verminderen. Hiermee zetten ze een grote groep mensen die sociaal huren weg als asociale onaangepasten. De sociale huur die ze nog wel bouwden werd verhuurd met een prijs bovenin de sociale huurklasse (ligt nu rond de 710). Dit is overigens niet iets typisch Almeers. Ook de landelijke politiek ziet de sociale huurders als gajes die je niet tegemoet moet komen, maar moet negeren. En dat is jammer. Wat de bouw van sociale huurwoningen betreft: betrek de doelgroep eens bij de besprekingen. Je zult versteld staan hoeveel normale, verstandige mensen daartussen zitten, ook al verdienen ze benedenmodaal of hebben ze een uitkering. Deze mensen hebben woonwensen, die ze best bescheiden willen houden. We hoeven echt niet net zulke luxe huizen als koopwoningen, dat begrijpen we best, maar we willen wel graag een passend dak boven ons hoofd. Deze mensen wonen echter al jarenlang in niet-passende woningen of bij moeder (of hun ex!) op zolder omdat de wachtlijsten niet te overzien zijn. Met alle zorgen en stress van dien. Sociale huurders zijn niet alleen asielzoekers (met wie ik ook niet zou willen ruilen), allochtonen of asocialen met een grote bek, maar ook normale, nette mensen zoals u en ik, ook mensen met werk, ook mensen die gewoon netjes hun bijdrage aan de maatschappij leveren maar geen modaal inkomen hebben, en dus niet kunnen kopen of de vrije huur in kunnen. Ik ben zelf uit Almere vertrokken met mijn kinderen omdat ik kansloos was voor een passende, betaalbare woning voor mijn gezin en woon nu alweer enkele jaren met heel veel plezier elders, ineen plaats waar de wachtlijsten te overzien zijn en de huren betaalbaar. Sterker nog: mijn jongvolwassen kind heeft binnen 4 maanden een betaalbaar flatje gekregen in dezelfde gemeente! Zonder urgentie of andere regelingen. Dat gaat in Almere niet lukken. Pas als Almere deze grote groep sociale huurders serieus gaat nemen en niet weg gaat zetten als mensen die de leefbaarheid omlaag halen en alleen maar geld slurpen, kan het tij misschien keren.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Waarom richt je je tot de gemeente, terwijl die leegstaande gebouwen eigendom zijn van investeerders?

  reageer
 • Faerie

   

  Wat een domme reacties, vorig jaar zijn 80 woningen vergeven aan die doelgroep, dat zijn er dus bij lange na geen duizend. Neemt niet weg dat naast asielzoekers: speciale gevallen, urgenten (zijn er meer geworden door versoepelde eisen), ex-gevangenen en mensen vanuit de beschermde GGz voorrang hebben op iedereen. Vervolgens is het verdeelsysteem met het loten oneerlijker en onzekerder geworden. Mensen die al jaren hebben betaald zijn flink je Sjaak. Vergeet ook niet de instroom van jongeren die door jaren gebrek aan goedkope jongerenwoningen ook al jaren exponentieel groeiende is, dan nog de instroom van ex-huiseigenaren en ex-vrije sectorhuurders vanuit de crisis. De toestroom is aan alle kanten extreem. De voorraad van sociale woningen veel en veel te laag. Maar ook veel en veel te duur, wat weer zorgt voor meer financiële problemen. Maar ja, de corporaties moeten winst maken. Daar is door de overheid voor gekozen in de jaren 90. Vroeger waren sociale woningen echt alleen voor de allerarmsten. Ook dat is flink opgetrokken.

  reageer
 • Woningzoekende

   

  Die leegstaande (kantoor)gebouwen zijn een schandelijke aanblik in Almere. Het kan in Almere zeggen ze.... Dus ze, de gemeente, kunnen vast wel meer doen dan alleen maar leegstand en onrust creëren maar zowel de gewone, reguliere Almeerders als de nieuwe Almeerders helpen. Het kan in Almere.. zeggen ze... Laat Almere dat dan maar eens een keer hard maken!! Miljoenen voor een jaartje Floriade? Miljoenen voor een duurzaam en bewoonbaar Almere.....!!

  reageer
 • Jammer alleen, dat die woningen meteen weer weg gegeven moeten worden aan die zg. asiel zoekers. Lost dus niets op.

  reageer
 • frits

   

  ja er moeten sociale huur woningen bij komen duizend stuks en jullie raden het al om asielzoekers te huisvesten want dat zijn ze verplicht van uit denhaag , want de andere mensen wachten nog maar een jaar of 10 hier eerst asielzoekers helpen dan de rest .

  reageer
 • Ab

   

  prima dat sociale huurwoningen gebouwd moeten worden. Jammer dat het in dat soort wijken meteen een bende wordt.

  reageer
 • Faerie

   

  Woningzoekende, gek genoeg is het kostbaarder om kantoorpanden om te vormen dan nieuw te bouwen.

  reageer
 • Woningzoekende

   

  Misschien ook wel eens handig eraan te denken de bestemmingsplannen te wijzigen en dure geldverslindende leegstaande kantoorgebouwen eens om te turnen als woongelegenheid/appartementen/studio's voor studenten en/of alleenstaanden.... Het kan in Almere toch???

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert