Gemeenteraad besluit over zonnepanelen

NOORDOOSTPOLDER
De gemeenteraad van Noordoostpolder kan maandagavond "ja" zeggen tegen bijna 1000 zonnepanelen die neergelegd worden op 13 gemeentelijke gebouwen.

Ruim twee jaar geleden begon Hylke Hekkenberg met berekeningen voor deze operatie. Toen was hij nog burgerraadslid voor GroenLinks.

De totale kosten bedragen 275.000 euro. Volgens Hekkenberg gaan de zonnepanelen zo'n 30 jaar mee. Dat levert de gemeente ongeveer 20 jaar gratis energie op.

reacties (10)

 • Swiebertje

   

  Ik heb al een paar jaar 5 PV panelen op mijn dak en een paneel voor de boiler. Aangezien ik ze zelf geplaatst heb ben ik nu al aan het verdienen. 30 jaar lijkt me inderdaad wat aan de optimistische kant, heb ook al een defecte pomp gehad van de boiler, maar de energieprijzen gaan de komende jaren met al die windmolens en zonder schaliegas toch niet omlaag dus ik verwacht dat ook de gemeente hiermee geld gaat verdienen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Echt gratis bestaat niet natuurlijk, je houdt altijd kosten voor onderhoud (schoonmaak, elektrische componenten die stukgaan), maar voor de energie zelf krijg je geen factuur meer. Op de lange termijn kan dit wel degelijk uit. Als dingen die geld kosten overbodig zijn kan je de aanleg van wegen ook niet verantwoorden.

  reageer
 • Peter F

   

  1000 panelen op 13 gemeentelijke gebouwen. En die staan alle dertien keurig met een schuine kant op het zuiden, of hebben een plat dak? En geen schaduw inval? Nergens een stuk grasland over in de gemeente waar ze alle 1000 in één opstelling kunnen worden geplaatst? Is gemakkelijker (lees: goedkoper!) in onderhoud, plaatsing, opbrengst monitoring plus lagere kosten m.b.t. de inverters (een rijtje grote jongens zijn goedkoper dan op 13 locaties een aantal lichtere inverters), die allemaal moeten worden aangesloten op bestaande meterkasten. Rekening gehouden met vervanging van inverters na een jaar of 10, zoals "vlefo" al eerder opmerkte?

  reageer
 • vlefo

   

  NIET doen, Gaat goud geld kosten. 30 jaar is veel te lang. Inverters gaan eerder defect en voor onderhoud/schoonmaken wordt veelal onvoldoende berekend.

  reageer
 • MBK

   

  20 jaar gratis energie...Tegen de huidige teluglevertarieven wel ja. Iedereen die zich erin verdiept weet dat die niet lang meer standhouden. Maargoed dat zullen ze wel niet doen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kritiesj

   

  Wanneer het Groen links betreft is het uitkijken. Want deze mensen rekenen meestal op zich aan. Hun projecten kosten alleen maar extra geld.

  reageer
 • peter

   

  typisch GL. 30 jaar is het hoogste wat je van internet kunt halen meestal is het 20 jaar en ook daar twijfelt men aan. verder moet er eens uitgezocht worden hoelang die panelen op de bosbadhal zijn meegegaan want door bezuinigingen op het onderhoud lopen dit soort zaken bij gemeentes altijd verkeerd af.

  reageer
 • Wallander

   

  De Deel er mee vol leggen misschien een optie?

  reageer
 • Swiebertje

   

  Dat is nog geen slecht plan, het is inderdaad wel jammer dat het allemaal zo lang duurt voordat er daar eens een besluit kan vallen. Ik neem aan dat er dan nu wel de nieuwste panelen opkomen want de afgelopen 2 jaar heeft de markt niet stil gegstaan.

  reageer
 • Hoi

   

  Twee jaar over een berekening doen zegt wel iets over hoe alles werkt bij de gemeente. Eindconclusie: raad beslist, burgers betalen. (GroenLinks/ PVDA??)

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert