Spectaculaire première van Michiel de Ruyter

LELYSTAD
Veel bekende Nederlanders zijn maandagavond getuige geweest van de spectaculaire première van de film Michiel de Ruyter in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

De hoofdrolspelers kwamen aan op een marineschip bij het museum. De rode loper werd verlicht door fakkeldragende mariniers. De genodigden werden langs de Oost-Indiëvaarder Amsterdam en het woonhuis van Michiel de Ruyter geleid. Het geheel werd muzikaal omlijst door de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers.

De film van regisseur Roel Reiné is voor een gedeelte opgenomen op de Bataviawerf in Lelystad. Ook werden er opnames gemaakt op het Markermeer met het VOC-retourschip Batavia als decor.

De première vond plaats op het 'Open Pleyn'. In het hart van het Scheepvaartmuseum was een speciale high tech bioscoop gebouwd met ruim 1.200 plaatsen.

Bij het museum demonstreerden zo'n dertig tot veertig mensen tegen de film Michiel de Ruyter. De actiegroep Michiel de Rover verzet zich tegen de heldenstatus van de zeevaarder. De leden van de groep zeggen dat De Ruyter 'de beschermheer van de Nederlandse slavenhandel' was. Zo'n vijftien oud-mariniers hielden een tegendemonstratie. De politie hield de twee groepen uit elkaar.
reacties (6)

 • Babylon

   

  Jammer weer van al die stemmingmakerij

  reageer
 • Heel goed verwoord!

  reageer
 • Havenaar

   

  Helemaal mee eens !

  reageer
 • Sander

   

  Straks gaan mensen nog demonstreren tegen cornelis Lely, omdat hij heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van ons land -die weer tot gevolg heeft dat er een versterkte opwarming van de aarde is. De eikel!

  reageer
 • dolf adam

   

  Het is geschiedenis en heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van ons land en die ontwikkeling gaat door en door. Dus waar maken we ons druk over. de slavernij is afgeschaft, maar ander zaken zijn erbij gekomen en daar maken we ons nu weer druk over. vergeten wordt dat we mens zijn en dus onze hersenen kunnen gebruiken. Laten we dat een keer doen, dan was er geen ellende meer.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • KC

   

  Klasse dit stuk geschiedenis.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert