Vitens moet op zoek naar nieuwe waterbronnen

FLEVOLAND
Drinkwatermaatschappij Vitens moet op zoek naar meer drinkwater in Flevoland. Dat staat in een brief van Vitens aan de provincie Utrecht. Door de sterke bevolkingsgroei van Utrecht moet er in de periode tot 2040 veel meer water worden gevonden.

Utrecht krijgt net als Gelderland ongezuiverd water aangeleverd uit Flevoland. In totaal gaat het om 9 miljoen kubieke meter per jaar. Het station Fledite in Zeewolde pompt jaarlijks zo'n 30 miljoen kubieke meter water op.

Om aan alle gebruikers binnen en buiten Flevoland voldoende water te kunnen leveren zou op termijn een uitbreiding van 1 miljoen kuub moeten plaatsvinden. Niet duidelijk is hoe Vitens dit gaat doen. De drinkwatermaatschappij gaat onderzoeken waar nog meer water in de provincie gewonnen kan worden.

Het gemiddeld watergebruik per huishouden is 120 kubieke meter. Met 1 miljoen kuub zijn ruim 8.300 huishoudens te voorzien.

reacties (9)

 • SJP

   

  Wat dachten jullie van het ijsselmeer ? Ik voel alweer een belastingverhoging aankomen...

  reageer
 • .\/\/.

   

  Je vergeet de wasknijpers!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het 'andere water' loopt in een sloot bij mij voor de deur langs, en loopt ook regelmatig van mijn dak af (alleen als het regent uiteraard). Aanpassen van een bestaande woning is inderdaad wat lastig, maar als je bij nieuwbouw rekening houdt met een tweede circuit moet het te doen zijn. En als je dan niet uit de wc drinkt (eventjes opletten zeg maar) zijn ongelukken prima te vermijden.

  reageer
 • De oude ingenieur

   

  Het watergebruik is in Nederland al erg laag. Begin bij uzelf en spoel de WC maar twee keer dag. Twee keer douchen per week is eigenlijk ook wel genoeg.

  reageer
 • De oude ingenieur

   

  Heeft u ander water? Twee watersystemen op grote school is gewoon onmogelijk aan te leggen en zal tot grote ongelukken leiden. Overigens gaat het meest water op aan baderen en keukenmachines.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Leuke uitdaging voor Vitens, zeker als het grondwater over niet al te lange tijd door de leugens van minister Kamp tóch vervuild blijkt te zijn door schaliegasboringen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  We trekken ons toilet door met drinkwater...bezopen.

  reageer
 • Theo

   

  Ze zouden ook eens kunnen gaan kijken, of die waterwinning ook niet in Utrecht of Gelderland te doen is.

  reageer
 • Faerie

   

  Misschien moeten we eens wat minder water gaan verbruiken. Is dat een idee?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert