Raad nog niet overtuigd van onderwijsfusie

LELYSTAD
De gemeenteraad van Lelystad heeft nog heel veel vragen over nut en noodzaak van een nieuw plan voor het voortgezet onderwijs in de stad. Dat bleek dinsdagavond in een commissievergadering. De Stichting Voortgezet Onderwijs Lelystad (SVOL) wil de huidige scholen SGL, De Rietlanden en Arcus eind 2018 laten opgaan in twee clusters voor vmbo en havo/vwo. De scholen moeten op 12 maart aangeven of zij achter het plan staan.

SP, Inwonerspartij en D66 zijn er nog niet van overtuigd dat het plan leidt tot beter onderwijs. Zij vrezen dat de fusieschool te groot wordt. ChristenUnie en CDA zijn bang dat de christelijke identiteit niet goed tot haar recht komt, hoewel de SVOL benadrukt daar wel veel waarde aan te hechten.

Veel fracties steunden het pleidooi van onderwijsdeskundige Ed Schüssler om een jaar uit te trekken om de plannen te bestuderen.

reacties (4)

 • Barbara

   

  Juist @ABS, de waarde van de leerling als individu wordt weer eens schaamteloos aan de klant geschoven. De eigen intelligentie en het scheppend begrijpen worden niet gezien in groot fabrieksonderwijs en zo zal datzelfde individu steeds verder aan oneigenlijke grenzen worden vastgeketend. En juist om die redenen blijven problemen voortduren, en erger, zij vermenigvuldigen zich ook nog ens. Er is pas sprake van opvoeding, (dat valt ook onder de noemer scholing) als je ook leert begrijpen waarvoor je leeft. Daarom zal kleinschalig onderwijs bij uitstek geschikt zijn om het ook daarover te hebben! Weg met die fabrieksinstellingen die een kind tot klaarstomen tot robot. Bovendien blijft in de beslotenheid van de kleinschaligheid ook de docent kans maken zijn eigen ontwikkeling niet te veronachtzamen.

  reageer
 • KC

   

  Je hebt helemaal gelijk. Er mogen geen leerlingen fabrieken gemaakt worden. Ook moet de eigen indentiteit behouden blijven. .

  reageer
 • ABS

   

  Iedere door de overheid opgelegde schaalvergroting is verworden tot een gedrocht en brengt altijd onverwachte kosten en verlaagd rendement op. Gewoon stoppen met die flauwe kul dus. Juist in een tak waar men, met het woord althans, waarde hecht aan het individu, is men gebaat bij handelbare organisaties en niet bij een groot, lomp gedrocht.

  reageer
 • Ilse

   

  Dit geloof je toch niet! Deze fusieplannen zijn er nu al zo veel jaren. Overal in het land zie je dat vmbo afdelingen worden samengevoegd omdat het anders niet meer te betalen is. Maar in Lelystad willen ze er nog een extra jaar voor uittrekken om de plannen te gaan bestuderen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert