Helft Almeerse bijstand naar allochtone gezinnen

ALMERE
Twaalf procent van de Almeerse huishoudens krijgt financiële ondersteuning van de gemeente. Dit zijn gezinnen die van de bijstand gebruik maken of zo weinig verdienen dat er toeslag mogelijk is.

De gemeente maakt ook bekend wie er een uitkering krijgt. Meer dan 50 procent van de hulp gaat naar allochtone gezinnen, daarvan is de grootste groep door Almere bestempeld als Surinamer.

Almere telt bijna zesduizend gezinnen met een bijstandsuitkering. In totaal krijgen iets meer dan 10.000 huishoudens geld van de gemeente. In de Staatsliedenwijk wonen de meeste huishoudens die steun krijgen. Een derde van de huishoudens in deze wijk krijgt een uitkering.reacties (19)

 • S. Mees

   

  Wat een tendentieus bericht, zeg! Boeien, zou ik zeggen. Beseft de gemeente niet dat de laaggeletterde witte bevolking dit bericht weer aangrijpt om enfin, ...je weet wel..Segregagisten smullen van deze berichtgeving. Ongelooflijk, zeg! Maat de andere helft is 50% en wit! Zegt ook iets over der redactie van deze omroep. Als het om 1% was geweest, dan had de kop anders geweest: "99% van de mensen met een uitkering wachten op hulp van de gemeente". Dus hou op beste redactie met dit soort van berichten die de haat alleen maar aanwakkeren jegens een deel van de bevolking.

  reageer
 • A.Mees

   

  kun je zien dat de rest vd bevolking de rekentoets niet heeft gehaald .. trouwens wat een tendentieus bericht , zeg. Als het 1% was geweest dan had het de krant niet gehaald .

  reageer
 • Jeroen

   

  Ik verneem graag waar jij vandaan haalt dat meer dan de helft van de bevolking allochtoon is. De laatste cijfers die ik kan vinden, uit 2012 spreken over minder dan 1/3 van de Almeerse bevolking. Ik neem voor het gemak maar even aan dat dit in 2,5 jaar niet zo veranderd zal zijn.

  reageer
 • hans49

   

  lees eerst eens goed, voordat je zo'n domme reactie geeft.

  reageer
 • IK

   

  Omdat ik zie dat de reageerders de cijfers niet goed lezen hier nog eens samengevat: 12% van de huishoudens krijgt geld van de gemeente, dat zijn ongeveer 10.000 huishoudens. Daarvan krijgen 6000 huishoudens een volledige uitkering, de rest een aanvulling! Van de 10.000 gezinnen is meer dan de helft autochtoon, van de totale bevolking ook! Kan dus op geen enkele manier bewijzen dat autochtonen meer gebruik maken van uitkeringen aan de hand van deze gegevens. Geen journalistiek hoogtepunt dit bericht.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dorpsgenoot

   

  Beste OF. Alleen maar omdat mensen dit nieuws online lezen wil niet zeggen dat jullie daar broddelwerk van mogen maken. Ik zou mij als amateur schamen voor deze kwaliteit van journalistiek. Het blijkt maar weer dat jullie niets snappen van statistieken.

  reageer
 • Joost de Graas

   

  In welke wereld is 40% 1/3?

  reageer
 • Joost de Graas

   

  In welke wereld is 40% een derde? kom op zeg!

  reageer
 • Anna

   

  Appels en peren: 2/3 van de bevolking is allochtoon. De helft van de bijstand gaat naar allochtone gezinnen. Hoezo profiteren zij dubbel?

  reageer
 • Herman

   

  Vooroordelen en veroordelen blijkbaar ook. Heel Nederlands.

  reageer
 • Rekenen...

   

  2/3e van de bevolking is autochtoon en 1/2e van de bijstand gaat naar die groep. Dat betekent heel simpel dat allochtonen in verhouding dubbel zo veel daarvan profiteren.

  reageer
 • Barbara

   

  De Staatsliedenwijk wordt even negatief op de kaart gezet. Moet dat nu echt zo? Is dat om de tegenstelling arm/rijk weer even in het licht te plaatsen? A-sociaal...

  reageer
 • Jos

   

  Een slechte beurt voor de journalistiek.

  reageer
 • willeMstad

   

  Dit lijkt me nogal een summiere samenvatting ,van een veel dikker rapport van de gemeente ,welke nogal pretentieus overgenomen is. Graag hierbij een link naar het hele dossier plaatsen. Wet van openbaarheid.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Dit zegt natuurlijk helemaal niets! Je moet voor een realistisch beeld natuurlijk wel weten hoeveel er in totaal van iedere groep / afkomst in Almere wonen. Vervolgens kun je dan de percentages per "groep" bepalen. De huidige cijfers ( in de vorm zoals ze hier gebracht worden ) zeggen helemaal niets / nopes / nada.

  reageer
 • muriel

   

  Erg is het dat de Gemeente NIET aangeeft of het om een aanvulling gaat of om volle uitkeringen. Als 12% van de bijstandontvangers Allochtoon is, dan is 88% Autochtoon.

  reageer
 • Joost de Graas

   

  Wat is dit nou weer voor opruiende headline? Als je de sociale atlas van Almere bekijkt dan zie je bij bevolkingsopbouw dat ongeveer 60% van de inwoners 'etnisch Nederlands' is. Dan loopt de verhouding autochtonen/allochtonen in de bijstand dus helemaal niet zo scheef. Wat is dan precies het nieuws hier?

  reageer
 • cire63

   

  Ik zou wat willen zeggen maar hou wijselijk mijn mond.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik had graag geweten welke definities hier worden gehanteerd. Nederlands, Surinaams, Marokkaans, Turks...is dat naar nationaliteit? Of naar herkomst? Als in een gezin zowel autochtone als allochtone mensen wonen, wordt het gezin dan gezien als Nederlands?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert