D66 wil dat provincies hun reserves investeren

FLEVOLAND
Provincies moeten een flink deel van het geld dat ze op de bank hebben staan investeren in de regionale economie. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold in het tv-programma Jinek. Hij zei er wel bij dat Flevoland met een tegoed van 100 miljoen euro een van de armere provincies is. Gelderland is volgens Pechtold het rijkst met een tegoed van 5 miljard euro.

Een deel van dat geld moet naar infrastructuur, innovatie en het energiezuinig maken van huizen en gebouwen. Investeringen van de provincies zullen de werkgelegenheid aanjagen, denkt Pechtold.

Volgens de D66-leider hebben de twaalf provincies in totaal ongeveer 15 miljard euro aan vermogen op bankrekeningen en in obligaties. Dat geld hebben ze verdiend aan de verkoop van energiebedrijven de afgelopen tien jaar.

reacties (8)

 • Hannes

   

  Zo gaat het nu ook met Europa. Griekenland en Flevoland de gebeten hond. Ze zijn niet voor niets tegen samenwerking van de provincies. De regering ze moeten nu echt wakker worden. Zet de geldkraan maar open, is de gewoonste zaak van de wereld, als het maar goed terecht komt waar het hoort.

  reageer
 • Kees

   

  Dat komt omdat Flevoland als jongste provincie geen hele grote belangen had in, laat staan eigenaar was van, energiebedrijven. Daarop hebben de andere provincies flink verdient.

  reageer
 • ikke

   

  Dat zal best, maar verklaart niet de grote reserves van de provincies. 40% van de wegenbelasting bestaat uit provinciale opcenten.

  reageer
 • avd

   

  nu blijkt dus weer dat we teveel wegenbelasting betalen.

  reageer
 • ikke

   

  Waarom heeft de provincie Gelderland 5 miljard opgepot en beschikt Flevoland slechts over 100 miljoen euro? Niet okee: Flevoland moet veel kosten maken voor onderhoud van infrastructuur zonder de bijbehorende reserves. Geef alle provincies eenzelfde bedrag gebaseerd op inwonersaantal en stop de rest in de staatskas of een landelijk innovatie-/onderwijsfonds.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ingrid

   

  Ik vraag me af of al het geld vast staat. Was het niet de provincie Noord Holland die het schip in ging met Icesave? Ik denk dat er meer geld bij de provincies ligt dan dat de burger vermoedt. Ik vind het wel een goed punt: gebruik geld dat beschikbaar is om de economie in de provincie wat op te peppen i.p.v. het op te potten tegen een belachelijk lage rente.

  reageer
 • Jan

   

  Het geld kan zomaar niet worden gebruikt omdat het vast staat dit is verkiezing bedrog van D66

  reageer
 • De kiezer bedotten!!

   

  D66 maakt misbruik van deze suggestie in verkiezings tijd. Op deze wijze de kiezer te beïnvloeden is echt een staaltje van bedrog. Het geld waarover gepraat wordt kun je niet zo zondermeer zo gebruiken.Laat dan ook de Europese subsidiegelden voor infrastructuur en stedelijke ontwikkelingen beter benut worden en komen we daarmee niet in de problemen. Zet eerst eens de pijlen op om openbaar vervoer duurzaam ,snel en goedkoper te maken .

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert