12.000 belangstellenden voor Dutch Match Cup

LELYSTAD
Bijna 12.000 mensen hebben eind september het vijfdaagse zeilevenement Dutch Match Cup in Lelystad bezocht. Dat bezoekersaantal is gebaseerd op een schatting van de organisatie. De organisatie had vooraf op 20.000 bezoekers gehoopt.

Schatting
Voor de evaluatie van het evenement heeft een beveiligingsbedrijf de mensen op het terrein tijdens de twee voorbereidende dagen plus de vijf zeildagen ingeschat en komt dan uit op 12.310 bezoekers in een week tijd. Als alleen de mensen in de Bataviahaven tijdens de zeildagen worden opgeteld, blijft de teller op 11.590 steken. De organisatie geeft zelf aan dat het er op leek dat er minder mensen waren, omdat het terrein van de Bataviahaven zo groot is.

Braderie
Het beste bezochte onderdeel van het evenement was de braderie, gevolgd door het havenprogramma en het sportspeelplein. De zeilwedstrijden trokken minder belangstellenden. Organisator Joop van Diest spreekt van "enkele honderden liefhebbers". De Inwonerspartij Lelystad heeft eerder aangegeven kritisch te zijn of dit jaar het evenement opnieuw gesubsidieerd moet worden omdat vooral de randactiviteiten publiek trokken.

Subsidie
Het afgelopen jaar heeft de Dutch Match Cup 175.000 euro subsidie van de gemeente Lelystad gekregen. Wethouder Jop Fackeldey vindt dat het geld goed is besteed omdat de zeilwedstrijden Lelystad sterk op de kaart hebben gezet. Volgens hem is het belangrijker dat mensen uit het bedrijfsleven kennis hebben gemaakt met de kustzone dan dat er veel mensen kwamen kijken. De organisatie is het daarmee eens en benadrukt dat de Dutch Match Cup in vijf jaar tijd moet uitgroeien tot een commercieel evenement dat gefinancierd wordt door sponsors.

Editie 2015
Voor dit jaar heeft de Dutch Match Cup nog wel een subsidie van 100.000 euro van de gemeente gevraagd. De organisatie leed vorig jaar verlies en kan nog niet zonder de steun van Lelystad. Wel is er al een aantal nieuwe sponsorcontracten afgesloten, onder meer met Red Bull en het kledingmerk Helly Hansen. Daarnaast wordt het programma uitgebreid met extra wedstrijden en activiteiten waardoor er niet alleen meer sponsors maar toch ook meer publiek kan worden getrokken.

reacties (9)

 • Flevoburger

   

  Wij van WC eend adviseren......

  reageer
 • cj

   

  Kom je na een reis van 14 uur aan in Bangkok ( Thailand), strijk je neer op het eerste beste terrasje waar in een hoek een TV staat. Wat is er te zien......de Dutch Match Cup in Lelystad! Kortom promotie van Lelystad tot over de hele wereld! dikke complimenten!

  reageer
 • Henk

   

  En waar haalt die "belasting betalende burger" zijn baan vandaan? Juist! Misschien moeten we er niet naar kijken in zwart-wit termen. Er zijn veel kleine bedrijfjes / freelancers in lelystad, die direct inkomsten hebben van dit soort evenementen. Ook lelystad kan niet zonder bedrijvigheid.

  reageer
 • kustbewoner

   

  Onder het kopje subsidie: Wethouder Fackeldey vindt mensen uit het bedrijfsleven belangrijker dan de normale belasting betalende burger. Wat een discriminatie en minachting van het "normale"Lelystadse publiek. Wethouder van Financien en "volks"vertegenwoordiger U met zich diep schamen. Strooien met onze belastingcenten.

  reageer
 • KC

   

  Heel goed verwoordt. Ik was er ook en de aantallen kloppen helemaal niet. Bij het zelen waren iedere dag max. 12 kijkers en aantal zeilers. Totaal geen spektakel. Bij de havenkom wel meer mensen. Daar werd ook de enquete gehouden en niet bij het zeilen, wat dus een scheef beeld geeft.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kustbewoner

   

  Het evenement is een zeilwedstrijd en geen braderie en speeltuin. 12.000 bezoekers is VEEL te hoog ingeschat. Was zelf alle dagen aanwezig en kom tot een schatting van 8.000 bezoekers voor het totale evenement. Raad van Lelystad neem een wijs besluit en sluit een subsidie voor het komend jaar uit.

  reageer
 • johan

   

  12.000 duizend toeschouwers? laat mij niet lachen!!! politiek van Lelystad trap er niet. het geld kan beter worden besteed

  reageer
 • Dirk

   

  Een schatting? Passantentelling is niet heel moeilijk in deze tijd. De schatting is aan de hoge kant, schat ik zo in? En dat voor €175K...

  reageer
 • Inwoner

   

  Voor dit geld liever de wijkbus terug.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert