Urk besluit over toekomst Berechja College

URK
De gemeenteraad van Urk praat donderdagavond over twee onderwerpen die de gemoederen al maanden bezig houden. De financiële problemen bij het Berechja College en het onderzoek naar het lekken van die financiële problemen aan Omroep Flevoland.

Het moet tijdens de vergadering ook duidelijk worden of burgemeester Pieter van Maaren gelogen heeft. Hij heeft altijd gezegd dat hij niet wist van het tekort bij de visserijschool. Afgelopen zomer vroeg de gemeente Urk opeens 1 miljoen euro voor het Berechja College aan het ministerie van onderwijs. Uit een vertrouwelijk rapport dat Omroep Flevoland toegespeeld kreeg bleek dat de slechte financiële situatie al veel langer bekend was. Dat geheime rapport was namelijk al in 2013 gemaakt. De burgemeester blijft volhouden dat hij niet wist hoe ernstig de financiële problemen toen waren.

Nu ligt er een noodplan om het Berechja College te redden. Er is 2,5 miljoen nodig: 1,5 miljoen van het rijk, een half miljoen van de provincie en een half miljoen van de gemeente Urk. De gemeenteraad moet donderdagavond beslissen of zij daarmee akkoord gaat.

Dan rest nog de vraag wie het vertrouwelijke rapport gelekt heeft. De onderzoekers van Hoffmann bedrijfsrecherche zijn er niet achter gekomen. Niet alle gemeenteraadsleden hebben meegewerkt. Bij de SGP zijn daardoor twee raadsleden uit de fractie gezet. Het onderzoek van het bureau is nu een vertrouwelijk stuk. De gemeenteraad beslist donderdagavond of dat onderzoek in de openbaarheid of achter gesloten deuren besproken wordt.

reacties (3)

 • KC

   

  Laten maar eens burgemeester en wethouders, hoge ambtenaren maar eens een keer controleren. Het mooiste zou zijn dat het door het OM wordt gedaan en niet door een particulier bureau dat wordt betaald door het college. .

  reageer
 • Besluit

   

  Urk besluit over Berechja klopt niet, deze beslissing is er in de raadsvergadering van december al doorgedrukt toen werd in 1 hamer klap zonder discussie (vooraf bekokstoofd) vijf ton uitgetrokken voor het Berechja veld, er is verder niet gediscussieerd over de schuld vraag. Het theater komt vanavond maar de beslissing is allang genomen

  reageer
 • openbaarheid

   

  Wat mij zo verbaast in deze zaak is: het feit dat de gemeente beloften heeft gedaan bij monde van Ben Visser richting het Berechja over het kenniscentrum. maar daar hoor je niemand meer over. ze leggen de nadruk op lekken en liegen maar niet op Beloften van Ben Visser ( een van de oorzaken van het bijna faillissement!)

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert