PvdA Almere wil stad zonder plastic tasjes

ALMERE
De PvdA in Almere wil plastic tasjes uitbannen in de stad. De partij dient donderdag tijdens de politieke markt een motie hiervoor in. Via een wedstrijd moeten inwoners ideeën kunnen aandragen om een plastic tasjes-vrije gemeente te worden.

PvdA-raadslid Hassan Buyatui vindt dat Almere in de aanloop naar de Floriade in 2022 niet achter kan blijven bij diverse grote steden in de wereld waar steeds meer stemmen opgaan om de tasjes af te schaffen. Europeanen zouden jaarlijks gemiddeld 180 wegwerptasjes gebruiken.

Op basis van het aantal inwoners komt dit volgens de PvdA in Almere neer op 35 miljoen tasjes per jaar. Een soortgelijke motie van de PvdA in Noordoostpolder haalde het overigens eind vorig jaar niet.

reacties (21)

 • .\/\/.

   

  Prima idee. Vergeet niet een boodschappentas bij je te steken als je gaat shoppen!

  reageer
 • ron

   

  voor een plastic tas moet je op de meeste plekken allang betalen. die mogelijkheid moet er ook altijd blijven, maar voor een flutzakje kan je dan hooguit 5 of 10 cent vragen denk je dat mensen het daarom zouden laten ?

  reageer
 • ron

   

  doorgeslagen regels 1 in diverse winkels worden al geen zakjes verstrekt. ga je een keer geen boodschappen doe maar een boodschap en je hebt je eigen tas niet bij je .... (die heb ik allen bij me als ik naar de supermarkt ga) en je koopt iets wat meer is dan in je hand past ; een papieren tas leuk en als het regent ? 2. ik wil eerst bewijs zien dat plastic echt slechter is dan papier (war kan ik dat vinden?) van rondwaaiende zaakjes ???? volgens mij valt dat wel mee. Ga naar Marokko (daar is de stad net zo blauw van plastic als de oceaan) daar moeten ze die regel instellen ; niet hier.

  reageer
 • Greb

   

  Wat te denken van de blikjes en andere drankflesjes en pakjes? Doe het dan in een keer goed.

  reageer
 • patje

   

  Ik werk in een winkel met deze gratis tasjes.We zijn het al aan het inperken door niet alles maar klakkeloos in zo'n tasje te proppen,maar we krijgen nu al enorm veel weerstand en weet dat de meeste mensen diep verontwaardigd zijn als ze moeten betalen....Ben voor afschaffing,maar kijk er niet naar uit!!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Opa Schoonenberg

   

  Politici hebben helaas nog steeds niet door dat niet plastic tasjes het grote probleem zijn, maar eenmalige drankverpakkingen die een deel van de gemeenschap overal maar neergooit langs de weg. Dit zou heel simpel op te lossen zijn door (net als in Duitsland) 25 cent statiegeld te heffen op blikjes, flesjes en McDonalds verpakkingen. Dan kunnen mensen die het de moeite waard vinden dat afval inzamelen en van de opbrengst iets nuttigs doen. Maar nee, dat zwerfafval, dat interesseert de PvdA geen moer, ze willen plastic tasjes gaan verbieden, waar niemand last van heeft. Opheffen die nutteloze partij.

  reageer
 • Hannes

   

  Om in aanloop de Floriade er bij te betrekken is toch wel zielig. De andere wereld steden hebben een Floriade niet nodig om dat teweeg te brengen. Maak van Almere in zijn geheel een Floriade. En vergeet deze dure project, waar men totaal nog geen inzicht van heeft, wat het gaat worden. En de plastic aval daar is nu al een oplossing voor lost zich ook wel weer op. PVDA lopen echt wel achter.

  reageer
 • Hans Keuper

   

  An sich natuurlijk een heel goed streven, ware het niet dat het op het verkeerde moment ( te laat ) komt van de verkeerde partij. Maar ach, wat maakt het uit. Na 18 maart gelukkig geen PvdA-er meer in Gedeputeerde Staten en nog een restant in Provinciale Staten. Zijn we ook af van de Gouden Handdrukken-verzamelaar Erik Sloot. Vuilnisman, kan deze zak ook mee?

  reageer
 • yvonne

   

  Goh, Een plastictasjesvrije stad... Willen ze dan ook gaan fouilleren om te kijken of iemand ergens een plastic tasje onder zijn kleren heeft, of gaat het alleen om het zichtbaar dragen ervan? En aan wat voor bedrag dachten ze, als bekeuring? En als ze het afpakken, krijg je dan een lelijk straftasje om je mee aan de schandpaal te nagelen om de inhoud in over te doen? En wat doen ze dan met het tasje dat jij aan het hergebruiken was? Weggooien? Vragen, vragen...

  reageer
 • Tsja

   

  Ik ga sandalen en geitenwollen sokken kopen.

  reageer
 • Faerie

   

  Er zijn ook winkels die biologisch afbreekbare plastic tasjes uitgeven. Dat zou ook gewoon moeten mogen. Dat er dan iets voor een tasje moet worden betaald is logisch. Papier is inderdaad discutabel, dus dan aan de canvas bags of andere herbruikbare tasjes. Zeeman is inderdaad een voorbeeld hierin. Doen ze goed. Daarnaast moeten mensen gewoon eens leren afval niet zomaar op straat en in de natuur te dumpen. Want het probleem betreft niet alleen tasjes.

  reageer
 • almere

   

  en een hoop inwoners willen een stad zonder pvda

  reageer
 • willeMstad

   

  Ja klopt , een grote statiegeldtas van 1 Euro en als ie kapot is, kosteloos omruilen. Bij aankopen boven de E20,- trouwens gratis. Prima ,want heb zelf ook een hekel aan zwerfvuil zoals plastic in struiken en parkvijvers.

  reageer
 • Faith

   

  Prima voorstel.Bij Zeeman krijg je geen plastic zak meer,maar kan je voor een klein bedrag een nylon tasje kopen,mocht deze kapot zijn dan krijg je een nieuwe.Ik hoop over een tijdje alleen nog maar dit soort tassen te zien,van alle winkels en in heel nederland.Goed zo,PvdA ! Eerst Almere,dan landelijk :-)

  reageer
 • ikke

   

  Winkels moeten sinds 1 januari geld rekenen voor plastic tasjes. Probleem zal zich vanzelf oplossen, toch?

  reageer
 • Antje1

   

  In de jaren 50/70 werd gebruik gemaakt van Linnen/Canvas/Rietenboodschappentassen waar je jaren mee deed. Waarom nu niet zijn mooie en leuke stevige boodschappen kopen?

  reageer
 • hk

   

  Gewoon helemaal niks meegeven, dat is een idiote gewoonte, de winkel regelt toch ook het verdere vervoer naar je huis niet. En ALLE klanten betalen mee aan die 'gratis' wegwerpverpakkingen, ook degenen die wél al decennia hun eigen tas bij zich hebben. (In de jaren '80 was dit ook al een hot topic, maar langzamerhand kwamen de gratis plastic tasjes toch weer terug in de winkels, ik verwacht nu dus -helaas- ook niet echt verandering.)

  reageer
 • ed

   

  papieren tasjes zijn juist veel slechter voor het milieu. het kost huis veel meer energie en water om deze te maken.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het lijkt een futiele zaak, maar dat is het niet. Die tasjes zwerven overal rond, dieren slikken het in en sterven eraan, en als de spulletjes uiteenvallen komen de fragmenten overal terecht. Als je mensen laat betalen voor een stevige tas gaat men vanzelf een tas meenemen als je gaat winkelen.

  reageer
 • Chris

   

  Kan de politiek zich niet beter met nuttige dingen bezig houden?

  reageer
 • Zeewoldenaar

   

  Heel goed. Moeten ze in Zeewolde ook doen. Doe maar gewoon papieren tasjes, veel minder belastend voor het milieu en net zo functioneel. Beetje vreemd wel om een wedstrijd te houden om te bedenken wat het alternatief kan zijn. Nooit van "best practices" gehoord, Hassan ?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert