'Verbod op onverdoofd slachten van vis onhaalbaar'

URK
Het is onhaalbaar om het onverdoofd slachten van vissen te verbieden. Dat zegt Jacob Kramer van het Urker visbedrijf EkoFish Group dat experimenteert met machines die vissen verdoven. Die machines zijn volgens Kramer voor veel vissers te duur en ook zijn ze niet voor alle vissoorten geschikt.

Stichting Wakker Dier vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief een eind te maken aan de onverdoofde slacht. Volgens Wakker Dier worden vissen levend opengesneden, hun organen verwijderd en worden ze levend ingevroren. Terwijl het bewijs dat vissen pijn voelen verpletterend is.

De EkoFish Group heeft een vloot van zeven kotters en experimenteert met machines aan boord waar de gevangen schol wordt verdoofd met elektriciteit.

reacties (46)

 • Ensenaar

   

  Wakker dier streeft naar een vlees-en visloze samenleving na door keihard te lobbyen voor de meest bizarre regeltjes net zo lang tot een secretaris of minister een keer buigt voor de druk. Dan zitten wij met de gebakken peren!

  reageer
 • Janneke

   

  Mensen vangen vissen,maken ze dood op de manier die het meest actiefst is en verkopen ze dan voor consumptie doen we praktisch de hele mensheid zo! We mogen b.v. 80.000 ton haring vangen per jaar dat zijn honderden miljoenen visjes die volgens wakker dier allemaal eerst verdoofd moeten gaan worden wat een intensieve en verschrikkelijke dure onderneming is! Als ze wat te klagen hebben over dubieuze praktijken ga dan eerst een rondje over de wereld maken en naar landen als China kijken die totaal niks om het welzijn van dieren bekommeren!

  reageer
 • ochja

   

  Laat Wakker Dier maar verder zeuren. En daarmee alle medestanders. Dan kan een bedrijfstak in Nederland kapot gaan. Een heleboel geld voor innovatie en ontwikkeling om de visstand en milieu te sparen is dan overboard gegooid. Maar dat geeft allemaal niks..., andere landen in Europa, die het allemaal niet zo nauw nemen met de regelgeving zullen de boel wel weer kapot maken.

  reageer
 • Dnz.

   

  Ik wil een kleine nuancering op mijn eerdere reactie maken. De visserij heeft een besmette naam. Er wassen daar te veel mensen de handen in onschuld, maar er was altijd wat! De Urker vloot (grootste van NL Swiebertje? ) liep niet altijd achteraan bij incidenten of dubieuze praktijken waarbij leken helemaal niet wilde weten wie de slechteriken waren (vissers of tussenhandel, of..) Het zaakje stonk, punt. Overbevissing is zeker mondiaal een zeer serieus probleem, maar vooral door de quota's en de saneringen die in de branche hebben plaatsgevonden herstelt de visstand zich in de Noordzee zich prima. (Enkele soorten daargelaten) Het IJsselmeer en Markermeer zijn praktisch leeg :-( Ik wekte de suggestie dat alleen de Urkers debet waren aan de overbevissing, maar dat is dus niet waar. Het topic gaat echter over wel of niet onverdoofd slachten... Het is bewezen dat vis gevoel/pijn kent. Echter 2 dingen: een vis heeft een lage aaibaarheidsfactor en we benne zuunig .. (De kiloknallers van de plofkip worden nog steeds flink verkocht) ik krijg alleen een nare smaak bij als ik de keuze zou krijgen bij de visboer tussen verdoofde en onverdoofde vis.... Wie zegt mij dat de verdoofde vis daadwerkelijk ook verdoofd was? Het vertrouwen in dit soort zaken en de visbranche is de laatste tig jaar toch wel ernstig geschaad. Yep, ik ga voor verdoofd slachten (elektrocutie?), maar wie a zegt moet ook b zeggen en zal de hengelsport per direct aangepakt moeten worden... Wel verdoofde vis eten en de volgende avond met een verse worm een rietvoorn met ingeslikte haak omhoog trekken is op zijn minst reden tot nadenken over bedenkelijke voor van hypocrisie.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Die vergelijking gaat mank. Als ik lid ben of donateur van een club of partij dan sta ik achter hun ideaal en werkwijze. Die is bij wakker dier toch op zijn minst dubieus te noemen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Swiebertje

   

  Daar heb ik Niks over gezegd. Daar zijn nog een paar vissers actief waarvan twee Urker families. Voor zover je dat actief kan noemen want de meeste visserij is daar verboden. Dat is echt nihil en daar is meer aan de hand dan overbevissing. Het grootste deel van de Urkers is actief op de Noordzee en daar zijn de belangrijkste vissoorten aan het herstellen. Ook in de pelagische visserij zijn al jaren goede bestanden. Kortom, voor het grootste deel heeft de Nederlandse visserij zijn zaken prima voor elkaar. Als We wat willen aanpakken moeten we maar eens wat verderop kijken.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Op het markermeer en ijsselmeer zijn nog een handvol vissers actief waarvan twee urkers. Dus die urkers zijn wel degelijk met hun tijd meegegaan want het ook de Noordzee vloot is de afgelopen decennia zwaar gesaneerd en de kotters die nog varen zijn grotendeels geinnoveerd naar nieuwe technieken. Informeer u eerst voor u ons zwart maakt. Overigens een ieder blijft welkom voor een weekje mee

  reageer
 • Saartje

   

  En op het IJsselmeer? Durf jij werkelijk te beweren dat de visstand daar op orde is?

  reageer
 • Anne

   

  Beste Jill, ik denk dat het wel meevalt met de macht van Wakker Dier. Ik ben ook niet voor extremen. Ik vind het alleen wel goed dat er aandacht wordt gevraagd voor misstanden. Voedsel is een industrie geworden, waarbij een dier een product is en waarbij er met een appel nog voorzichtiger wordt omgegaan dan met een dier, want daar mag geen plekje op komen. Dat vind ik erg.

  reageer
 • Anne

   

  En de visstand op IJsselmeer en Marker meer? Is die ook zo goed? Is het vorig jaar uitgebrachte rapport over de toekomst van die meren, waarin gesteld wordt dat er geen toekomst meer is vanwege zware overbevissing, omdat jonge vis niet meer de tijd krijgt om door te groeien en te paren, is dat allemaal onzin? Ik begrijp best dat het zuur is als het je broodwinning is, maar misschien hadden meer mensen in Urk met hun tijd mee moeten gaan. Als het straks echt leeggevist is, is een heel dorp brodeloos.

  reageer
 • Kaya

   

  Dus als een vriend of collega van jou een moord pleegt moeten we jou er ook maar op aan kijken?!

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Echte lieverdjes zijn het dus in werkelijkheid ook niet op de manier hoe ze van alles aan grijpen" - dat zijn redelijk vage verdachtmakingen. Denk je dat je in staat bent iets concreets te formuleren?

  reageer
 • Kaya

   

  De Noordzee is herstellende. Dat is wat anders dan dat het goed gaat. Het is een van de meest intensief gebruikte zeeen door vissers waardoor heel veel schade is aangebracht, met een aantal soorten gaat het nog steeds slecht. De Noordzee zou nu niet in herstel zijn als ze vissers hun gang hadden laten gaan. Dan was het definitief leeg en verwoest.

  reageer
 • Ria

   

  Ik denk dat een groot deel van de vissen die verstrikt zijn in het net al in een soort roes of shock zitten dus heeft verdoven al geen zin meer! Kabeljauw dat uit grote diepten naar boven gehaald worden zijn zo en zo al ten dode opgeschreven vanwege het knappen van hun zwemblaas wegens drukverschil. En het zou nog wat gaan worden om duizenden haringen een voor een te gaan verdoven voordat ze nog een voor een gekaakt moeten gaan worden wat een heidens karwei zal zijn voor de visserman.

  reageer
 • Ilona

   

  Echte lieverdjes zijn het dus in werkelijkheid ook niet op de manier hoe ze van alles aan grijpen om dieren te gaan redden! Ik heb een docu gezien van de hokjesman over zo,n stichting en ik vind het meer een soort sekte beweging die gewoon niet van het eten van vlees houden en dat dat een ander ook niet gunt die er wel van kan genieten!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat zijn nogal wat beschuldigingen. Als ik Wikipedia mag geloven zijn beschuldigingen van deze soort al eens door de rechter afgestraft, dus ik weet niet of het verstandig is dit op deze manier te zeggen. Maar ik neem aan dat Wakker Dier dit ook leest en indien nodig de juiste stappen zal weten te nemen.

  reageer
 • berthoo lammers

   

  De "Stichting" Wakker dier had nauwe contacten met Volkert van de Graaf. Naar mijn mening zijn het een groep lieden die nergens voor terug deinzen en geen middel schuwen. Zijn verdacht van criminele actviteiten. Maar dat zou je eens aan de vrouw van moordenaar Volkert van de Graaf moeten vragen. Zij deed het secretariaat. Heb mij altijd afgevraagd wie toch de nertsen vrijlieten en bedrijven grote schade toebrachten. Lees het boel van Peter Siebelt, Eco Nostra!

  reageer
 • Berthoo Lammers

   

  De "Stichting" Wakker dier had nauwe contacten met Volkert van de Graaf. Naar mijn mening zijn het een groep lieden die nergens voor terug deinzen en geen middel schuwen. Zijn verdacht van criminele actviteiten. Maar dat zou je eens aan de vrouw van moordenaar Volkert van de Graaf moeten vragen. Zij deed het secretariaat. Heb mij altijd afgevraagd wie toch de nertsen vrijlieten en bedrijven grote schade toebrachten. Lees het boel van Peter Siebelt, Eco Nostra!

  reageer
 • Swiebertje

   

  Dnz vanaf de Noordzee doe jij hier mijn bloed koken met je leugens. Ga eens een weekje met ons mee. Ervaar de continue controle van overheden en zie met eigen ogen dat er meer vis is dan wij kunnen vangen danwel op de markt afzetten. Dat er elders op de wereld misstanden zijn ontken ik niet.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Jij dus ook niet. De cijfers zijn al jaren positief. Het schol quotum wordt niet eens gevangen zoveel is er. Europese visserij wordt dusdanig goed gecontroleerd dat er op de vis gebieden op zee zeer gezonde bestanden zijn.

  reageer
 • Dorpsgenoot

   

  Daar hebben we al een organisatie voor. Anders sluit jij je daar bij aan, dan dan wakker dier blijven doen wat zij doen.

  reageer
 • Kaya

   

  'Gezonde bedrijfstak'?! Je hebt blijkbaar geen idee hoe de visstand er (wereldwijd) voor staat.

  reageer
 • Kaya

   

  En wat doe jij daar aan Klaas? Laat me raden: niks. Zeur dan ook niet over anderen die zich voor levende wezens inzetten.

  reageer
 • asddghjk

   

  Ze worden direct bij het binnenhalen van de vangst 'geslacht'. Daarna worden ze in kosten in het ruim gezet en aan het eind van de visweek worden ze van boord gehaald en op transport gezet naar de verwerkingsbedrijven. Daar worden ze verder verwerkt.

  reageer
 • Jan

   

  Je slaat de spijker op de kop, wakker dier begint een gevaarlijke organisatie te worden, het zou beter zijn dat ze meer voor mensen opkwamen

  reageer
 • Ilse

   

  Behoorlijk naïef van me, dat realiseer ik me wel, maar ik heb nooit geweten dat ze vissen levend leeghalen joh. Ik dacht echt dat zo'n beest eerst wel een klap op zn kop zou krijgen of in een houw zn hele kop zou verliezen. Eigenlijk best wel heel wreed zoiets. Als echt groentje vraag ik me dan af, hoe blijven die beesten leven van vangst tot slacht? Zitten ze dan gewoon met zn allen in een grote bak met water? Is daar dan geen onschuldig verdovend middel aan toe te voegen zodat het er allemaal wat minder wreed aan toe hoeft te gaan?

  reageer
 • Visstick

   

  Wat doen de verdovende middelen met de mens? Denk dat dit ook zeker niet ten goede komt van vlees/vis.

  reageer
 • Betty

   

  Ik wilde dat wakker dier ook zo voor de ongeboren baby's opkwam. Het is toch echt wel bewezen dat bij een abortus de foetus heel veel pijn heeft als het aborteren gebeurt. En dat zijn mensen, en geen dieren

  reageer
 • jill

   

  Beste Anne. Je hebt deels gelijk. Niet alles wat ik suggereer is relevant maar wakker dier is te ver doorgeschoten. Ze hebben in mijn ogen te veel macht en ze hebben er geen enkel probleem mee als een hele gezonde bedrijfstak om zee wordt geholpen. Waarvan akte

  reageer
 • Henkie

   

  Lijkt me dat je verdovende middelen gebruikt/ nodig hebt om dit logisch te vinden of te bedenken

  reageer
 • Piet

   

  Ik dacht dat verdovende middelen verboden waren?

  reageer
 • JD

   

  Onder het woord Halal mag het wel, dus gewoon certificaat halen ervoor en onder mom van geloof omzeil je de wet

  reageer
 • Anne

   

  Is de economie dan heilig? Alleen economie is belangrijk, dierenwelzijn niet? Hoe gezond denk je dat vlees uit de bio-industrie voor je is? Platgespoten met anti-biotica, straks ben je zelf resistent. Ik vind het juist goed dat er een organisatie is die misstanden aan de kaak stelt. Als je dierenwelzijn niet belangrijk vindt, dan toch wel je eigen gezondheid, lijkt me.

  reageer
 • Ingrid

   

  Genoeg, als je had opgelet.

  reageer
 • Herman

   

  Wat een onzin. Er is veel dierenleed, goed dat daar tegen opgetreden is in het verleden. Om dat te gaan vergelijken met de barbaarse praktijken slaat natuurlijk nergens op en dient alleen maar om (ongetwijfeld dikke) onderbuikgevoelens te uiten. Goed gezegd hoor! En de oplossing? Zoals gewoonlijk gaat het daar weer niet over, dat is blijkbaar te ingewikkeld of zo.

  reageer
 • ja

   

  en door moslims ook ;-) en euh een vis voelt wel degelijk pijn en inderdaad als zijn organen eruit zijn leeft hij niet meer...dat is met eens mens ook zo, dat maar doen dan met euthanasie? belachelijk dat mensen dit niet kunnen begrijpen! ik ben voor verdooft slachten!!

  reageer
 • Johan B

   

  Hoeveel van jullie liepen toendertijd te hoop over het ritueel (= onverdoofd) slachten van schapen door moslems in Nederland?

  reageer
 • ik

   

  Goed gezegd Klaas!

  reageer
 • Swiebertje

   

  Helemaal de weg kwijt die gasten... Eerst al verzonnen om levende ondermaatse vis straks aan boord te houden nu dit weer. Men vergeet dat visserij ontzettend belangrijk is voor de voedselvoorziening. In Afrika leven vele landen van de pelagische Nederlandse vloot.

  reageer
 • Job

   

  Hier zal een wakker dier aanhanger niet wakker van liggen. Eten waarschijnlijk geen vis of vlees.

  reageer
 • Ron

   

  Helemaal eens met wakker dier. Onverdoofd slachten is toch niet meer van deze tijd. In Urk is het toch ook 2015? Oh nee, wacht...

  reageer
 • Klaas

   

  Wakker dier moet niet zo zeiken.laten ze wat doen aan het onverdoofd slachten van mensen overal op aarde

  reageer
 • Kramer

   

  Wakker dier is waarschijnlijk nog niet wakker genoeg om te beseffen hoe duur en omslachtig dit gaat worden om de vis daarna nog op de markt te brengen! Op die manier is het voor de klant helemaal niet meer te betalen wat waarschijnlijk het motief is van deze stichting om klanten te bewegen de vis links te laten liggen waardoor de visserijsector de nek omgedraaid wordt!

  reageer
 • UK

   

  Wakker worden wakker dier zonder organen is het onmogelijk om levend in gevroren te worden.

  reageer
 • jill

   

  Wakker dier maakt de economie kapot. Straks mogen we geen auto meer rijden omdat de muggen doodgereden worden. Deze mensen zijn de realiteit uit het oog verloren. Dit gaat gewoon nergens meer over. Ik kan niet begrijpen dat deze mensen nog serieus genomen worden.

  reageer
 • Mike

   

  Als de organen er eenmaal uit zijn zullen ze toch echt niet meer zo lang leven, lijkt me zo.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert