Rechter: Onvoldoende rekening gehouden met vissers

URK
De rechter heeft besloten dat visserijbedrijf Kaptein op Urk mogelijk gecompenseerd moet worden. Dat heeft te maken met een besluit van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

Dijksma besloot vorig jaar dat de vangst van schubvis in het IJsselmeer met 85 procent teruggebracht moet worden door de slechte visstand van deze vis. Volgens de rechter is onvoldoende rekening gehouden met de belangen van de vissers. Er moet onderzocht worden welke schade de vissers oplopen door dit besluit en of zij hiervoor een vergoeding moeten krijgen. Als zij onevenredig zwaar worden getroffen, moet de overheid dat vergoeden.

Visserijbedrijf Kaptein op Urk had het kort geding aangespannen, omdat het door de maatregel vrijwel niets meer mag vangen en hierdoor in de financiële problemen komt.

reacties (11)

 • Swiebertje

   

  Ja hoor die paar vissers met staand want dat maakt uit. Alleen al de vogels halen dagelijks meer vis uit het ijsselmeer dan die vissers in een week kunnen vangen

  reageer
 • fedi

   

  afsluitdijk weer open, fosfaten weer in het oppervlakte water en de aalscholvers afschieten.

  reageer
 • Janneke

   

  Nee als zwemwater mankeert er ook niks aan! Maar vissen als Snoekbaars en Paling houden het liefst van troebel en vervuild water met weinig doordringend zonlicht omdat Snoekbaarzen niet van fel licht houden en daar zijn de vangsten het flinkst van terug gelopen. En de IJsselmeervloot is zo sterk terug gelopen dat beroepsvisserij maar een klein aandeel nog van is geworden van het veroorzaken van een leeg meer. Het verbieden van fosfaten in wasmiddelen, geen ideale leefruimte en gemakkelijker prooi van de aalscholver zijn hier ook oorzaken van!

  reageer
 • .\/\/.

   

  "het meest dode meer van heel europa" - raar....wat doen al die vissersboten daar dan?

  reageer
 • Swiebertje

   

  Waarbij het in milieu kringen populair is om de vissers de schuld te geven.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • jan.nop

   

  En in dit geval zijn het weer de deskundigen die het weten, uiteraard bedoel ik de beste stuurlui staan aan wal, gespeend van enige kennis weten ze hier wel alles te weten.

  reageer
 • Ariane

   

  Visserslatijn. Het water mankeert niets. Het is populair op Urk om dit soort onzin uit te kramen en te herhalen totdat ze het allemaal geloven.

  reageer
 • Ron

   

  Hoe kom je daar nou bij dat de vissers de oorzaak zijn van een dode meer!? Het IJsselmeer en het Markermeer zijn de laatste jaren veel te schoon en te helder geworden wegens gebrek aan voldoende voedingstoffen die vissen juist hard nodig hebben om normaal te gedijen! Zelfs de driehoeksmossel wat een filterdiertje is dat troebel water nodig heeft is al volledig aan het verdwijnen en een belangrijk voedseldier is voor eenden en sommige vissen! Grote vissen komen alleen nog naar de meren om te paaien en te overwinteren in de jachthavens en trekken daarna weer terug naar voedselrijke binnenwatertjes! Vissers kunnen trouwens niet eens zomaar lukraak vissen in het IJsselmeer omdat ze aangewezen zijn aan bepaalde regels en vergunningen die de overheid heeft bepaald maar ook met het hanteren van een bepaalde vis planning in samenwerking met verschillende instanties en natuurorganisaties .

  reageer
 • ja

   

  snap ik ook niks van inderdaad

  reageer
 • Klaas

   

  Juust

  reageer
 • Donnie

   

  Dit is te achterlijk voor woorden. Die vissers zijn er schuldig aan dat dat meer het meest dode meer van heel europa is. En vervolgens willen ze compensatie als er minder gevangen mag worden? Ze zouden eigenlijk een boete voor overbevissing moeten krijgen!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert