Pleidooi voor extern deskundige Stadshart

LELYSTAD
Ondernemers en eigenaren van het Stadshart in Lelystad willen dat een extern deskundige een stuurgroep gaat leiden, die een plan van aanpak voor het centrum gaat maken. Deze specialist krijgt een coördinerende rol en blijft een half jaar. Dat meldde wethouder Janneke Sparreboom dinsdagavond aan de raadsleden.

In het Stadshart van Lelystad staan veel panden leeg en de leefbaarheid laat te wensen over. Er valt te weinig te beleven en dat moet volgens alle betrokken partijen veranderen. In de stuurgroep zitten naast de gemeente ook vertegenwoordigers van de ondernemersvereniging en vastgoedsector.

Een aantal partijen in de raad vraagt zich af of zo'n specialist van buiten wel nodig is. Zij vinden dat wethouder Sparreboom vergaande bevoegdheden moet krijgen. De gemeenteraad moet hierover nog een besluit nemen.

reacties (6)

 • .\/\/.

   

  Zo'n externe deskundige heeft een hele belangrijke functie: tijdens de beraadslagingen kan iedereen tegen de man of vrouw aan zeuren, en achteraf kan iedereen hem of haar de schuld geven als het mislukt. Niemand van de betrokkenen hoeft een ander dan kwaad aan te kijken. Ideaal!

  reageer
 • Har(d)t voor Lelystad

   

  De gemeente kan de problemen niet alleen oplossen omdat ook de eigenaren van de winkelpanden en de ondernemers daar een belangrijke rol in hebben. De panden die leegstaan zijn immers van de eigenaren en de ondernemers huren die panden. De ondernemers en eigenaren willen daarom samen met de gemeente en met behulp van een extern deskundige - die tijdens een korte periode wordt ingehuurd en betaald door alle partijen - een plan van aanpak opstellen. Iedere partij neemt z'n verantwoordelijkheid. Dat is nieuw. Tot voor kort nam de gemeente vooral de regie, maar in de huidige situatie is dat volgens ondernemers en eigenaren niet gewenst. Alleen in gezamenlijkheid waarbij iedere partij een bijdrage levert aan de oplossingen voor het stadshart kunnen er stappen worden gezet.

  reageer
 • J.C. Moes.

   

  Waren het ook niet 'extern deskundigen' die het huidige stadshart hebben ontwikkeld? Ach ja, alles wat je duur koopt zal hopelijk wel, ooit eens tot bevrediging leiden, lijkt de al langlevende opvatting in bestuurlijke kringen! “Hoop” in dit geval (een van de vele.) een camouflage woord voor het ongebreideld smijten met andermans geld, dat van de gemiddelde burger namelijk! Voorlopig toch nog steeds en voortdurend, alleen maar ‘bevredigend’ voor de toenmalige ‘externe deskundige project ontwikkelaars!' Men zou ondertussen toch wel eens verwachten dat een inbreng van de winkelende consument, op uiterste bandbreedte, alsook en niet in de laatste plaats, de leerstof die te filteren is uit de internetwinkel ontwikkeling, een danige duit ‘ter lering trekking' in het spreekwoordelijke zakje zou doen? Ook (relatief nieuwe) stadsharten kennen symptomen van ‘falen’ en (soort) van infarcten. Maar er een juiste en dynamisch opererende ‘geneesheer’ op los laten, is nog steeds té on commercieel, dus; Daar gaan we weer, op naar volgende consequentiële binnen gemeentelijke belastingverhoging! JC.

  reageer
 • Bibob

   

  De wethouder durft dit zelf niet tja dat is wat ze noemen afschuiven op een ander,kan je zelf niet op je bek gaan of op aangesproken worden.

  reageer
 • centrumbewoner

   

  Wie betaalt deze "" externe" deskundige ? De gemeente of de ondernemers/vastgoedsector ? Is de kennis niet in het stadhuis aanwezig ?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Leida

   

  Zonde van het geld, ze moeten het niet zo groots opzetten ,hou het fijn ,net als in harderwijk Of ermelo heerlijk knus en gezellig ,( zomaar een bewoner ,al 40 jaar ) je doet het toch nooit goed! Sterkte

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert