Lelystad zoekt besparingstips op groen

LELYSTAD
De gemeente Lelystad is op zoek naar ideeën om geld te besparen op het groenonderhoud. Er is een prijsvraag uitgeschreven waarin mensen wordt opgeroepen met creatieve oplossingen te komen.

Lelystad geeft elk jaar miljoenen euro's uit aan het groenonderhoud omdat de stad ruim is opgezet. Er zijn veel meer parkjes, plantsoenen en groenstroken in vergelijking met andere steden. De gemeente is daar blij mee, maar zit wel in haar maag met de hoge kosten.

De afgelopen tijd zijn er al maatregelen genomen om geld te besparen. Zo zijn struiken en planten op rotondes weggehaald en is er alleen gras overgebleven. Lelystad hoopt dat er mensen zijn die betere ideeën hebben om geld te besparen. De winnaar van de prijsvraag ontvangt duizend euro.

Klik op deze link om ideeën in te dienen.

reacties (17)

 • .\/\/.

   

  En de Q-koorts nemen we gewoon op de koop toe? En zien we geiten op de snelweg, zoals ik in Afrika gezien heb, als vermakelijk?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat ben ik maar gedeeltelijk met je eens. Uiteraard is de gemeente geen werkverschaffingsinstituut, en inderdaad leven we niet in de Sovjet-Unie. Maar wat ik bedoelde te zeggen is dat mensen uit overheidsdienst ontslaan niet automatisch geld oplevert. Als mensen vanuit een overheidsbaan de WW in moeten blijven ze de gemeenschap geld kosten. Want wees nou eerlijk, ligt het werk voor schoffelaars voor het oprapen? Nee toch?

  reageer
 • Eline Veere

   

  Een aantal jaren geleden had ik het achter mijn tuin liggende richeltje van 7 x 0,35 m stukje grond geannexeerd. Door de gemeente werd daar niets aan gedaan, het gevonden afval: blikjes, plastic, stukken steen heb ik in mijn container laten afvoeren door de gemeente: de gemeente was er als de kippen bij om dat stuk grond terug te krijgen, dus moest mijn schutting 35 cm opschuiven. Vervolgens werd er weer niks gedaan aan dat stukje en heb ik er een sering, mijn uitlopende uien (mooie bloemen!), uitgebloeide en herbloeiende bollen en andere vaste plantjes ingezet: de gemeente was er als de kippen bij om de planten er bijna ieder jaar uit te halen en een stuk kale grond achter te laten, klaar voor onkruid. Als dit onderhoud betekent, kan ik het met mijn huisvrouwenverstand toch gezelliger maken.

  reageer
 • pascal

   

  helemaal mee eens!

  reageer
 • HansB

   

  De Hollandse Hout wordt nu al onderhouden door koeien. Binnenkort komen daar herten bij. Mijn suggestie is geiten in te zetten in de rest van de stad. Geiten zij in Afrika prima bestand tegen verkeer en zorgen er voor dat het groen goed kort blijft.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Robbie

   

  Lelystad wordt onderhouden door een aantal aannemers waaronder Concern voor Werk. Dit WSW concern heeft een groot gedeelte in onderhoud en de laatste jaren zijn er ook mensen in het groen aan het werk met behoud van uitkering, GroenDoen project. Dit project valt onder het pas geopende Werkbedrijf aan de Vaartweg. Voor de gemeente snijdt het mes aan 2 kanten, de mensen met bijstand werken voor hun uitkering en is prijstechnisch voor de gemeente ook voordeliger. Het personeel van de gemeente zelf doen hier en daar nog wat werkzaamheden en dit wordt met de jaren steeds minder. Het zijn de aannemers die Lelystad onderhouden. Dan zijn er nog de opzichters van de gemeente die dit alles moeten controleren. Er zijn teamleiders, product opzichters, serviceopzichters, voorlieden en dan nog wat groenmedewerkers die men dagelijks door Lelystad ziet rijden c.q. aan het werk zijn. Ik denk dat de overhead bij de gemeente veel te groot is. Een afslanking zorgt voor meer efficiëntie en betere communicatie. Daar ligt volgens mij een bezuiniging. Niet in het dagelijks onderhoud van ons groen wat met de jaren afneemt door versobering van onze groenvoorziening. Waarom zou het groenpersoneel niet kunnen integreren bij het Werkbedrijf? Zou ook een efficiëntie slag kunnen zijn. Ik wens de gemeenteraad veel raad en wijsheid toe

  reageer
 • deb

   

  grond verkopen aan ons!!

  reageer
 • sander

   

  Door vakkundig gewasbeschermings middelen te gebruiken kun je veel en goedkoop Door vakkundig gewasbeschermings middelen te gebruiken kun je voordelig onderhoud plegen.

  reageer
 • frits

   

  Lelystad is toch al de nieuwe wildernis? En die mensen kunnen gewoon ander werk gaan doen. De gemeente is er niet om verborgen werkloosheid tegen te gaan met overbodige baantjes. De tijd van de Sovjet-Unie ligt al lang achter ons.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dus dan wordt het een grote wildernis, en zitten er mensen thuis in de (dure) WW.

  reageer
 • Sander

   

  Zo heeft Almere het ook gedaan. Niet dat dat positief is, maar toch.

  reageer
 • freek

   

  simpel: gewoon niet onderhouden. Je merkt het verschil toch niet

  reageer
 • Bram

   

  Waar word dat gehele bestuur van Lelystad toch voor betaald?????

  reageer
 • beton boer

   

  gooi al het groen er uit en pomp vol met een laag beton klaar zijn ze daar

  reageer
 • frits

   

  Gewoon de natuur haar gang laten gaan in de plantsoenen en parken. Dan kan de overdaad aan medewerkers bij de plantsoenendienst ingekrompen worden. Alleen het groen in de wegbermen en vlakbij huizen nog onderhouden. En verkoop reststukjes groen in woonbuurten aan bewoners.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Besparen op groen ? Betere coordinatie tussen gemeentelijke afdelingen. De een poot jonge aanplant, de andere rooit ze weer naar enkele jaren en weer een andere zaait er gras in. In het wilde weg ( zonder enig beleid)bomen en struiken rooien of aanplanten op plekken die daarvoor niet bestemd zijn ( o.a. de gemeentelijke grond in het Zuigerplasbos, een grote wildernis is dit geworden). Besparen op groen ? Ga dan niet op he Stadhuisplein een huiskamer vol groen ( niet onderhoudsarm en aantrekkelijk voor honden/katten) aanleggen. Beter toezicht/handhaving op illegale tuinvergroting ( verkoop de grond aan de huiseigenaren)

  reageer
 • john

   

  ik weet al hoe je de eerste 1000 euro kan besparen

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert