Lichaam van opvarende Z-85 gevonden

URK • Do 12 februari 2015 | 11:05 • Donderdag 12 februari 2015 | 11:05
Duikers van de marine hebben woensdagmiddag het lichaam van één van de twee vermiste opvarenden van de kotter Z-85 gevonden. Dat meldt de gemeente Urk.

Identiteit onbekend
Het is nog onduidelijk om wie het precies gaat. Volgens de gemeente wordt het lichaam zo snel mogelijk overgedragen aan de Nationale politie voor identificatie. De marineduikers onderzoeken woensdagavond nog de laatste ruimtes aan boord van de Z-85. Als daar niets meer wordt aangetroffen, wordt volgens de marine de zoekactie afgerond.

Twee lichamen geïdentificeerd
De kotter verdween twee weken geleden in Het Kanaal. De lichamen van twee opvarenden werden al snel in Het Kanaal gevonden. De Urker Jan Kramer en de Portugees Americo dos Santos Martins bleven vermist.

Zoektocht in scheepswrak
Sinds 4 februari hebben duikers van de Koninklijke Marine vanaf het marineschip Zijner Majesteit Luymes met hoogwaardige zoekapparatuur het scheepswrak en de omgeving in kaart gebracht. Hierna hebben de duikers het binnenschip ruimte voor ruimte onderzocht. Omdat niet elke ruimte toegankelijk was om met duikapparatuur te betreden, werd een deel van het schip met speciale camera’s onderzocht. Door de stroming en het grillige weer hadden de duikers veel hinder om het schip te onderzoeken.

Reactie burgemeester Pieter van Maaren
Burgemeester Pieter van Maaren laat in een schriftelijke reactie weten:

"Nadat de trieste situatie is ontstaan dat het vinden van overlevenden uitgesloten was, is gezocht naar de lichamen van de overledenen. Ondanks het immense verdriet, ben ik voor de nabestaanden dankbaar dat er nu nog een lichaam is gevonden. Op deze manier kan op een menswaardige manier afscheid genomen worden. Er is niets ergers dan een zeemansgraf en de onzekerheid die hiermee gepaard gaat. Daarom hoop ik ook van ganser harte dat het lichaam van de vierde opvarende ook gevonden zal worden. De komende maanden - en jaren - zal een periode van rouwverwerking plaatsvinden. Ik hoop dat alle betroffen families hierbij Gods kracht mogen ervaren".

"Het getuigt van een grote saamhorigheid dat velen op welke wijze dan ook op zee en aan de wal, een bijdrage hebben geleverd aan deze zoekactie. Deze betrokkenheid is bijzonder en symboliseert de Urker samenleving". aldus Van Maaren.

Volgens de gemeente Urk zal de burgemeester contact opnemen met de minister van Defensie om haar en haar ministerie te bedanken voor de inzet bij de zoektocht.reacties (6)

 • urker

    Wo 11 februari 2015 Woensdag 11 februari 2015

  Hoe groot zijt Gij

  reageer
 • Joanne

    Wo 11 februari 2015 Woensdag 11 februari 2015

  ondanks vreselijk verdriet is biddag dankdag geworden voor de familie om hun dierbare een begrafenis te kunnen geven

  reageer
 • Op Urker

    Wo 11 februari 2015 Woensdag 11 februari 2015

  Nou als dit geen Biddag is! Vandaag werd er op Urk gebeden voor het vinden van de vermisten. Is er gelukkig voor de nabestaanden er één gevonden. Respect voor de Marine en haar duikers, waaronder een Urker. Zwaar werk onder zulke omstandigheden. Hopelijk vinden zij ook nog de andere vermisten.

  reageer
 • biddag

    Wo 11 februari 2015 Woensdag 11 februari 2015

  Is dankdag geworden

  reageer
 • Lotje

    Wo 11 februari 2015 Woensdag 11 februari 2015

  Biddag word dankdag, gebeden worden verhoord.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • john

    Wo 11 februari 2015 Woensdag 11 februari 2015

  mooi dat het op biddag gebeurt. hopen dat de andere vermiste ook nog word gevonden

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert