Aantal reizigers Hanzelijn met 20 procent gestegen

FLEVOLAND
Het aantal reizigers op de Hanzelijn is het afgelopen jaar met zo'n 20 procent gestegen. Dat blijkt uit de Hanzelijnmonitor. Dit onderzoek voert de Hogeschool Windesheim jaarlijks uit om de effecten van de spoorlijn in kaart te brengen.

In Dronten is de stijging van het aantal reizigers het grootst. Eén van de oorzaken die daarvoor wordt gegeven is de stadsbus. Deze is er tegelijkertijd met de Hanzelijn gekomen en sluit aan op het spoorboekje. Vooral veel studenten maken er nu gebruik van.

Ondanks dat in de Hanzelijnmonitor de stadsbus als een succes wordt bestempeld, is nog niet zeker of de buslijn ook op de lange termijn behouden kan blijven. Het gaat om een pilot die in november 2016 afloopt. De gemeente wil de lijn graag behouden maar is daarbij afhankelijk van de provincie en busbedrijf Connexxion.

reacties (8)

 • .\/\/.

   

  Nee, dat klopt: ik sta in de file. Ook geen plezier. Het probleem is dat de treinverbinding Almere-Amsterdam nauwelijks rendabel is. En dat komt omdat de bezetting van die lijn maar 50% is. Hoe is dat mogelijk met zulke volle treinen, zou je denken. Nou dat komt omdat de treinen de andere kant op bijna leeg zijn. En die treinen de andere kant op afschaffen is uiteraard geen optie.

  reageer
 • Karel passagier

   

  Ja, je zou zeggen als er 20% meer reizigers zijn dat er ook 20% meer materieel wordt ingezet om deze reizigers te vervoeren...

  reageer
 • drontennaar

   

  nou die stad dienst niet te betalen voor 3euro van centrum naar west ga wel lopen

  reageer
 • Mike

   

  Jij zit zeker nooit in de spits van Almere naar Amsterdam. Ariane heeft het helemaal niet over 'een trein voor zichzelf willen hebben', maar wijst op het feit dat het aantal reizigers geregeld groter is dan het aantal beschikbare plaatsen. Niet iedereen vind het fijn een half uur tegen andermans lijf gedrukt te staan.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Als je een trein voor jezelf alleen wil wordt het onrendabel of onbetaalbaar, dus ik zou maar blij zijn dat er belangstelling voor is.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ariane

   

  Wel jammer dat de sprinters naar Almere-Amsterdam zo erg vol komen te zitten.

  reageer
 • Andree

   

  Grappig daar de Drontenaren bij het begin massaal verklaarden liever met de bus naar Kampen en Zwolle te blijven reizen. Het duurde wel twee keer langer in de zweetbus maar was wel goedkoper.

  reageer
 • busdriver

   

  Zal op wel weer geschrapt worden Door de provincie. Is te duur. net zoals andere lijntjes die toch redelijk druk waren bv lijn 145 Dronten via swifterban naar lelystad

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert