Criminaliteit neemt af

FLEVOLAND • Ma 16 februari 2015 | 15:07 • Maandag 16 februari 2015 | 15:07
Flevoland is in 2014 veiliger geworden. De criminaliteit is over de hele provincie gemeten met 10 procent afgenomen in vergelijking met het jaar daarvoor. Dit komt naar voren uit cijfers van de politie, gemeenten en het Openbaar Ministerie.

De daling van het aantal misdrijven was met 12 procent het grootst in Almere en Noordoostpolder. In Zeewolde en Urk was de afname van de criminaliteit het kleinst, namelijk 5 en 6 procent.

Hieronder de belangrijkste cijfers per gemeente uit het rapport Veiligheidsbeeld Midden-Nederland.

Almere
Het meest opvallende in Almere is de forse daling van woninginbraken. In 2014 kwam dit 33 procent minder vaak voor dan in het jaar daarvoor. Almere voert al jarenlang in negatieve zin allerlei lijstjes aan wat woninginbraken betreft. De gemeente startte verschillende projecten om dit terug te dringen. Daarnaast werd ingezet op het verminderen van straatroof en overvallen. Ook bij deze misdrijven is een forse afname te zien. Het aantal overvallen nam met 48 procent af en de straatroven met 26 procent. Ook zakkenrollen en autokraken kwamen in 2014 fors minder voor. Wel werden winkels vaker de dupe van criminaliteit: het aantal winkeldiefstallen nam toe met 13 procent.

Lelystad
In Lelystad nam in 2014 vooral het aantal bedrijfsinbraken fors af, met 43 procent. Maar ook woningen werden minder vaak bezocht door het inbrekersgilde, hier was een daling te zien van 20 procent. Bovendien nam het aantal autokraken af met 18 procent. Op straat was het in Lelystad in 2014 wel minder veilig omdat er 31 procent vaker dan in het jaar ervoor een straatroof plaatsvond. Daarentegen was er minder vaak een overval, dat aantal nam af met 36 procent. Ook de kans om slachtoffer te worden van bedreiging nam met 20 procent af.

Dronten
Dronten scoorde in 2014 slecht wat geweldsmisdrijven betreft. Vooral het aantal gevallen van huiselijk geweld nam fors toe met 24 procent. Daarnaast was er een toename te zien in het aantal bedreigingen.

Het aantal autokraken blijkt in Dronten met 50 procent verminderd te zijn. Bovendien nam de kans om slachtoffer van zakkenrollers te worden met meer dan de helft af. Ook het aantal woningafbraken werd 28 procent minder. Winkels en bedrijven werden met 17 en 14 procent wel veel vaker de dupe van diefstal of inbraak. Opvallend is verder de toename met 16 procent van het aantal meldingen van overlast door jongeren.

Zeewolde
De afname van het aantal misdrijven was in Zeewolde met 5 procent in 2014 van alle gemeenten in Flevoland het kleinst. De daling is hier vooral te zien op het gebied van autokraken met 58 procent en bedrijfsinbraken met een vermindering van 22 procent.

De kans dat in Zeewolde je fiets werd gestolen nam ook fors af, namelijk met 21 procent. Jongeren zorgen in Zeewolde steeds vaker voor problemen, want het aantal meldingen over jongerenoverlast steeg in 2014 met 20 procent.

Urk
Opvallend op Urk is de enorme toename van het aantal meldingen van jongerenoverlast. Ten opzichte van het jaar ervoor was dat een stijging van 85 procent. Aangetekend moet worden dat Urk een jonge bevolking heeft. Het algemene geweldscijfer nam op Urk ten opzichte van de andere Flevolandse gemeenten ook fors toe, met 17 procent. Het gaat dan bijvoorbeeld over openlijk geweld en bedreiging.

Fietsen waren in 2014 geliefd bij dieven, want er werden 63 procent meer fietsen gestolen.Wat het aantal inbraken betreft, ging het wel veel beter. Het aantal bedrijfsinbraken nam met 60 procent af en ook huizen waren minder vaak het doelwit van inbrekers. Het aantal woninginbraken nam af met 41 procent.

Noordoostpolder
In Noordoostpolder nam het aantal geweldsmisdrijven flink af. Het gaat voor 2014 om een daling van 16 procent. Vooral bedreiging, mishandeling en overvallen kwamen minder voor.
Daarnaast werd het aantal woninginbraken met 22 procent minder en het aantal winkeldiefstallen nam af met 36 procent. Ook auto's waren veiliger, omdat ze 21 procent minder vaak het doelwit van autokrakers waren. Dat gold niet voor fietsen, want fietsdiefstal kwam in 2014 18 procent vaker voor dan in het jaar daarvoor.


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel