VMCA niet blij met ongemotiveerde vrijwilligers

ALMERE
De Vrijwilligers- en Mantelzorg Centrale Almere zit niet te wachten op slecht gemotiveerde vrijwilligers. Sinds januari moeten inwoners van Almere met een bijstandsuitkering een tegenprestatie leveren voor het geld dat zij krijgen.

De VMCA vindt dat prima en wil de uitkeringsgerechtigden ook helpen, maar gedwongen vrijwilligerswerk ziet de organisatie niet zitten. Dat levert niets op voor de vrijwilligers maar ook niet voor de organisatie waar hij of zij voor werkt.

De VMCA vindt verder het aantal uur en de periode waarin de uitkeringsgerechtigde de tegenprestatie moet verrichten te kort. Die is in Almere gemiddeld twee uur per week voor maximaal drie maanden.

reacties (10)

 • .\/\/.

   

  Er zijn in Nederland honderduizenden werklozen. Die hebben daar niet voor gekozen. Dankzij de nieuwe wetgeving die de duur van de WW heeft verkort komen mensen in grote aantallen in de bijsatnd terecht. Is dat een keuze van die mensen? Dat ze hun huis met verlies moeten verkopen? In de schuldhulpverlening terechtkomen? Geloof me, in die situatie voelt de bijstand niet als een 'beloning'. Er zullen ongetwijfeld mensen met een bijstandsuitkering zijn die het allemaal wel best vinden, maar de meesten zullen er toch niet voor gekozen hebben.

  reageer
 • -Z-

   

  De VMCA is de vergaarbak van vrijwilligerswerk, dat iets heel anders is dan waar ze over klagen. Ze klagen over het feit dat zij niet ook een loket zijn voor mensen die niet op zoek zijn naar vrijwilligerswerk. VMCA ontvangt enthousiast vrijwilligers die uit zich zelf zich enthousiast aanmelden. VMCA ziet echter teveel ongemotiveerde verplichte luiaards op komen draven die hun maandelijke overheidstoelage veilig moeten stellen. Die sferen, motivaties, (eigen) belangen botsen. Verlos VMCA van dit kwaad, en zorg bijvoorbeeld dat er een loket ''verplichte keuzeactiviteiten'' is in het gemeentehuis. Organisaties melden zich daar aan, en de gemeente heeft makkelijk en zorgvuldig overzicht en toezicht op dat mensen zich inzetten.

  reageer
 • Harry

   

  Je hebt toch een keuze? dan moet je toch op zoek naar een baan? dan krijg je geen uitkering, hoef je geen vrijwilligerswerk te doen en word je ook nog beloond

  reageer
 • .\/\/.

   

  Daarmee verlaag je de facto het minimumloon. En je bederft de arbeidsmarkt. Iemand die vrijwilligerswerk moet doen is geen vrijwilliger meer, die is een slaaf.

  reageer
 • Harry

   

  Nee dat zeg ik niet, de eerste reactie hier was dat mensen die vrijwilligerswerk doen beloond moeten worden. ik vind dat mensen die verplicht vrijwilligerswerk moeten doen al genoeg krijgen, namelijk een uitkering. Lijkt me een prima tegenprestatie dat niet extra beloond hoort te worden. Sinds januari moeten inwoners van Almere met een bijstandsuitkering een tegenprestatie leveren voor het geld dat zij krijgen

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Ik begrijp dat je het minimumloon naar bijstandsniveau wil verlagen?

  reageer
 • Joop

   

  Ongemotiveerde gedwongen banen nooit inzetten waar andere mensen een afhankelijkheid hebben. Zelfs bij betaalde banen gaat het regelmatig mis. Afgezien van het feit dat het ronduit oneerlijke concurrentie is. Werk je in de zorg, wordt je eerst wegbezuinigd en vervolgens als vrijwilliger weer in de zorg ingezet. Paltsoenendienst hoort gewoon annbesteed bij een hovenier. Maar er zijn genoeg zinnige jobs te creeren waar de hele gemeenschap nut van heeft. Al is het stadsomroeper, stadsgids, strandbewaking, noem maar op.

  reageer
 • markpb

   

  ze kunnen beter die ongemotiveerde mensen in de plantsoenendienst plaatsen voor 4 uur per dag en iemand van de gemeente de supervisie geven i.p.v. de VMCA hiermee lastig vallen waar gemotiveerde mensen hun steen bijdragen.

  reageer
 • Harry

   

  Je krijgt toch een uitkering? dat is dan toch een mooie beloning?

  reageer
 • almere

   

  2 uur per week is te lang en van hun mag het nog langer ik zou zeggen ga de mensen dan eerst maar belonen voor hun diensten commetaar op de gene die gratis komt werken hoe dom zijn ze daar bij die ymca

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert