Gemeente legt schuld belastingblunder bij accountant

DRONTEN
De gemeente Dronten vindt dat de accountant van de gemeente had moeten opmerken dat er sinds 2011 geen premie werd afgedragen voor het personeel voor de WIA en de WAO. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Volgens accountant PWC heeft de gemeente nooit opdracht gegeven voor die specifieke controle.

Verder geeft het college aan dat in het salarissysteem het percentage voor de premie is aangepast van 5,10% naar 0 procent, waardoor er helemaal geen premie is afgedragen. Het college laat in het midden of dit door een menselijke of technische fout is gebeurd. De leverancier van het softwaresysteem geeft aan dat het geen systeemfout is.

De gemeente moet behalve bijna 2 miljoen aan afdrachten aan de Belastingdienst ook nog 55.000 euro aan rente betalen voor de jaren 2011 tot en met 2013. Ook wordt er nog een boete opgelegd. De hoogte daarvan is nog niet bekend.

reacties (20)

 • Pionier

   

  Even slikken en weer doorgaan. Het zoveelste fiasco,wanbeleid is ook beleid. Deze kapitein met zijn bemanning zijn wellicht gewoon niet capabel genoeg Niet mans genoeg voor het echte werk. Dronten krimpt letterlijk en figuurlijk,wat wil je ook eigenlijk .. Als men de scheepskok niet respecteert is kapitein het besturen niet weert

  reageer
 • Hans

   

  Hallo G, wat je aangeeft klopt helemaal. Feit is dat de eerste interne controle niet op orde is en dat kun je de wethouder niet aanrekenen maar wel de gemeentesecretaris die moet zijn organisatie nu dus per direct gaan schonen! Hoofd financiën en de controller hebben hun werk niet naar behoren gedaan dus wegwezen van die functie.

  reageer
 • Anne

   

  Gemeenteraad is eindverantwoordelijk. Ambtenaren bereiden voor, maar zijn op grond van de gemeente wet nooit verantwoordelijk.

  reageer
 • Een standaard onderdeel van de jaarrekeningcontrole van een accountant is het aansluiten van de premiepercentages met de regelgeving, een rondrekening voor de loonheffingen/werkgeverslasten en het uitvoeren van cijferanalyses. Op drie plekken in de accountantscontrole had dit naar voren moeten komen! Waarom is dit niet gebeurd? Kan de AFM even bij PWC in hun dossier kijken of ze het wel goed hebben gedaan? Maar ook de salarisadministratie zelf: daar controleer je ook ieder jaar in januari de invoer van de juiste percentages. En de interne controle: de juiste toepassing van loonbelastingregels is de basis onder het salarisproces. Dat moet gewoon worden gecontroleerd. Ligt dan echt iedereen te slapen??????????

  reageer
 • Bert

   

  indien PWC geen opdracht heeft gekregen voor de betreffende controle dan ligt de oorzaak dus duidelijk weer bij de falende ambtenarij en de verantwoording bij het falende College ! Wat de gemeente nu roept is zo laag en zo min hetgeen de politiek typeert !

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hans

   

  PWC is als accountant mede verantwoordelijk want die moet controleren of datgene wat aangeleverd is ook juist is. Maar als de administratie en controller zo'n grote fout niet zien is de interne controle structureel dus niet op orde en dat is een groter risico! De raad moet de gemeentesecretaris hierop aanspreken want als de interne organisatie niet ingrijpend wordt aangepakt is het afwachten op de volgende fout. Vroeger had een gemeente een medewerker IC (interne controle) maar zo een persoon kan lastig zijn als je op het randje van rechtmatigheid balanceert, dus die is zeker wegbezuinigd? Als de controller niet in staat blijkt om te controleren zou ik als raad hier verandering in eisen! Alleen de wethouder ter verantwoording roepen en niet de ambtelijke "foute" organisatie is geen oplossing om deze problemen te voorkomen. Ik ga ervan uit dat de raad zijn verantwoordelijkheid neemt en met name de interne controle zal laten wijzigen om Dronten in de toekomst te behoeden.

  reageer
 • Ilse

   

  Ik ben het wel met je eens Ron. Dus hopelijk grijpt de raad dit keer wel in. Maar het zal wel weer niet. Want daar is moed en visie voor nodig. Er zit een wethouder van het CDA in en eentje van de VVD, beide in de problemen. Dus bij voorbaat al kansloos want die gaan echt hun eigen wethouders niet naar huis sturen en die partijen hebben wel een meerderheid. Nou ja, samen met Leefbaar Dronten maar dat zijn gewoon marionetten natuurlijk. Die hebben werkelijk nog nooit de moed getoond om eigen keuzes te maken. En zeker niet nu ook zij eindelijk eens een wethouder in het college hebben. Dat gaan ze echt niet doen. De SP heeft al laten weten dat ze zich met een zoet verhaaltje genoegen nemen en de D66 van Dronten snapt er toch de ballen niet van. (als die slim zijn laten ze het college vallen en proberen in een nieuw te vormen coalitie een poot aan de grond te krijgen!) Dus zullen de linkse partijen wel een beetje spartelen en herrie maken maar zelfs dat zal niet meer dan 2 minuten uitzendtijd van Omroep Flevoland gaan eisen. Hoe dan ook, ik hoop wel dat de linkse partijen van zich laten horen want het is helemaal om van te huilen als ze zich allemaal door die mooie praatjes in slaap laten wiegen. Groen links en pvda hebben in het verleden wel gerichte vragen gesteld over dit onderwerp dus zou wel heel bijzonder zijn als ze zich nu weer wat wijs laten maken.

  reageer
 • Ilse

   

  Heeft inderdaad niet zo veel met domheid te maken, Paul, maar misschien wel met arrogantie. Als er gevraagd worden naar financiële verschillen van een flinke omvang en er komt een of ander wauwelverhaal om de vragenstellers mee af te schepen of zoet te houden, dan is dat toch wel heel erg arrogant? En je vraagt je af of er niet vaker zo gereageerd is op de vragen vanuit de raad? Of niet? Wanneer weet je nu dat het college echt weet waar ze het over hebben en wanneer proberen ze er gewoon onder uit te kletsen? Vraagje, wie was er toendertijd verantwoordelijk voor dit verhaal? Want ik vind wel dat de huidige wethouder Bleeker verantwoordelijk gehouden zou moeten worden, maar als de verantwoordelijke wethouder van toen nu nog in het college zit dan lijkt het mij dat die toch ook op de blaren zou moeten zitten?

  reageer
 • Dick

   

  Heeft helemaal niks te maken met wel of niet zelf kunnen, gemeentes, bedrijven, stichtingen etc. zijn verplicht hun boeken te laten controleren door een accountant. Alleen is het een beetje goedkoop om nu alleen de schuld bij PWC neer te leggen. PWC kijkt alleen of de cijfertjes in de boeken kloppen en zet dan een handtekening. De basis wordt aangedragen door de gemeente ambtenar(r)en. En al helemaal niet de schuld naar de systeemleverancier schuiven. Gewoon hand in eigen boezem steken.

  reageer
 • Kaassie

   

  Nou, PWC kan eruit gegooid worden, vroeger, kon je ervan op aan, dat als een accountant de boekhouding controleerde, dit goed was. Als PWC zo "makkelijk" de verantwoording af gaat schuiven, tja, dan zijn ze niet nodig. Net als belastingadviseurs die je aangifte doen: wel sjoemelen, maar geen verantwoording, da's mij veel te makkelijk. Gemeente: controle geld terug vragen bij PWC, is de boete royaal betaald en is er zelfs geld over !

  reageer
 • Ron

   

  Zeg gewoon sorry. Sorry burgers. Sorry dat jullie ervoor moeten opdraaien. Dat zou al helpen.

  reageer
 • bewoner Dronten

   

  De gemeente moest zich zwaar schamen. Weer zo'n fout waar de belastingbetaler voor opdraait. Hebben ze het ook nog over een boete en rente. Prima, maar dan wel de boete/rente door de verantwoordelijke ambtenaren laten betalen en dit niet door de bewoners van onze gemeente. De lakse en arrogante, van 8 tot 5 mentaliteit van onze bestuurders is onacceptabel.

  reageer
 • Paul

   

  Dag Kees, De gemeentelijke begroting is zo'n 100 miljoen euro groot. Het heeft niets met domheid of verstand te maken dat de gemeenteraad dat door een accountant laat controleren. Maar je moet financieel specialist zijn om zo'n boekhouding goed te kunnen doorgronden. Dat zijn gemeenteraadsleden niet en dat zouden we ook niet moeten willen. Daarom is er een interne controle van de gemeente en een externe controle van de accountant. Beide zijn kennelijk niet goed gegaan.

  reageer
 • Sem

   

  tsja, je tekend elk jaar een brief bij je accountantscontrole waarin je aangeeft dat je weet dat je zelf verantwoordelijke bent en blijft voor de aangifte en dat je de accountant voorzien hebt van alle stukken........

  reageer
 • Ron

   

  Wanneer gaat de bezem er eindelijk eens door? Wie grijpt erin in Dronten? Ze blijven er maar mee wegkomen.

  reageer
 • Ilse

   

  Ik hoor Wethouder Piet Bleeker een aantal weken geleden nog zeggen bij Omroep Flevoland: het is allemaal de schuld van een ambtenaar (!) maarrrrr nee hoor de burger zal hier niets van gaan merken, zei hij, want we hebben het keurig netjes zelf gemeld dus het zal wel goed komen. Jaja... De rente die betaald moet gaan worden zal ongetwijfeld hoger zijn dan dat de gemeente er werkelijk voor ontvangen heeft toen zij dit bedrag terug stortte in de algemene middelen en nu al blijkt dat er wel degelijk een boete betaald moet gaan worden. Een beetje je eigen ambtenaren afvallen en stoer roepen dat dit iets is wat in een vorige periode is ontstaan is volgens mij niet bepaald 'politiek correct'. Ten eerste is de wethouder zelf verantwoordelijk en is het niet bepaald chique om zich snel in de pers achter een ambtenaar te gaan lopen verschuilen en de huidige wethouder is nu eenmaal verantwoordelijk, ook voor blunders uit het verleden. Erg knullig dit. Hopelijk neemt de raad wel haar verantwoordelijkheid. Met dit college aan het roer is het toch bijna niet meer mogelijk om nog in volle vertrouwen door te werken in de toekomst?

  reageer
 • sjoerd

   

  Zelf de blunders maken en dan weer afschuiven, het is het geëigende liedje. Het is altijd die ander, en dat is lekker makkelijk. Waarvoor hebben wij ambtenaren? die zijn verantwoordelijk. Elke organisatie verantwoordelijk voor al zijn daden... Dit afschuiven getuigd van onbekwaamheid..

  reageer
 • ron

   

  bah nooit eens zelf de verantwoording nemen. wie heeft nu de primaire fout gemaakt? een mens mag fouten maken maar de schuld aan anderen geven is zo min. Amsterdam en het rijk heeft ook recent blunders gemaakt maar die trokken tenminste zelf het boetekleed aan.

  reageer
 • drontenaar

   

  wie krijgt de rekening gepresenteerd? De mensen in de gemeente dronten die gemeentelijke belastingen betalen.

  reageer
 • kees d.

   

  Het is zo makkelijk om de schuld af te schuiven. Is het college, de raad en zijn de betreffende ambtenaren zo dom dat ze deze controle zelf niet kunnen?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert