'Belastingblunder is geen ongelukje'

DRONTEN
De belastingblunder van 2 miljoen euro van de gemeente Dronten is geen opzichzelfstaand ongelukje. Er waren meerdere handelingen nodig om in de salarisapplicatie de premie aan te passen van 5,1 naar 0%. Dat zegt Raet, het bedrijf dat de belastingapplicatie aan Dronten heeft geleverd.

Begin dit jaar bleek dat de gemeente al sinds 2011 geen premies voor haar personeel aan de Belastingdienst heeft afgedragen. Volgens Raet moet een medewerker van de salarisadministratie van de gemeente een instelling hebben gewijzigd waardoor kon worden afgeweken van de landelijke regelgeving. Vervolgens is de premie daadwerkelijk aangepast van 5,1 naar 0%. Op dat moment is ook een waarschuwing in beeld gekomen.

Waarom de medewerker de wijzigingen toch heeft doorgevoerd is onduidelijk. De gemeente zegt dat niet te kunnen achterhalen, omdat niemand uit die periode nog voor de gemeente werkt. De gemeente vindt dat haar accountant de fout had moeten opmerken. Morgenavond vergadert de gemeenteraad over de kwestie.

reacties (10)

 • ICTer

   

  Via de logfile is precies te zien wie wat wanneer heeft gedaan. Is deze logfile geleegd dan stopt contractueel het support en ondersteuning. verder wordt al gesproken over het grote verloop... dat is dan een actie van college en wethouders om de gemeente secr. maar eens te bevragen en niet afgaan van "er stappen mensen op de trein en .... " Het wordt dan een intercity die niet meer stopt bij Dronten. Of moet Dronten gewoon samengaan met Lelystad in uitvoering van hun uitvoeringstaken. Dan kan het college zich geheel richten op de uitdagingen van Dronten.

  reageer
 • Hendrik..

   

  Tsja, wat zou er dan nog meer niet kloppen? Dat zou ik dan wel eens willen weten.......

  reageer
 • Willem

   

  Zou het ook aan het systeem van Raet kunnen liggen? Het is niet de eerste keer dat een gemeente of zorginstelling met dit systeem de mist in gaat.

  reageer
 • Pionier

   

  Even slikken en weer doorgaan. Het zoveelste fiasco,wanbeleid is ook beleid. Deze kapitein met zijn bemanning zijn wellicht gewoon niet capabel genoeg Niet mans genoeg voor het echte werk. Dronten krimpt letterlijk en figuurlijk,wat wil je ook eigenlijk .. Als men de scheepskok niet respecteert is de kapitein het besturen van dit schip niet weert

  reageer
 • Hans

   

  Helaas dus geen technisch foutje zoals het college roept maar een missertje. Waar gewerkt word worden fouten gemaakt. Alleen bij de gemeente Dronten is de structurele interne controle blijkbaar niet op orde! Dit baart zorgen. Waarom heeft de controller of het hoofd financiën dit niet gezien? Personeel begroten is het makkelijkst wat er is ( x aantal fte kosten x bedrag ) als werkelijk bedrag afwijkt van begroting en aantal fte gelijk zijn gebleven dan weet elke goede boekhouder dat er iets fout zit. Ik vraag me af welke opleiding hebben de controller en hoofd financiën dan. Zal vast wel een of andere wazige management opleiding zijn maar vast geen basisdiploa boekhouden!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jansen

   

  Nu snap ik waarom de gemeente Dronten elke keer personeel staat te werven op beurzen. De sfeer is daar rot op dat gemeentehuis. Maar ja met de grote man daar aan het roer, kun je dat verwachten.

  reageer
 • Jeroen

   

  Zoals ALTIJD bij de gemeente Dronten ligt de schuld bij een ander. DIEP TRIEST dat ze geen verantwoording nemen bij de gemeente voor een gemaakte fout. En dit is al het zoveelste, tijd voor een ander college.

  reageer
 • Deetje

   

  Maar mevrouw Stoop van de PVDA heeft hier vragen over gesteld indertijd , waarom heeft er toen niemand naar gekeken? Lijkt mij teveel toeval allemaal

  reageer
 • de hr-afdeling

   

  toch wel schrikbarend dat het personeelsverloop zo hoog is binnen deze gemeente. de arbeidsmarkt flexibiliseert heel erg, maar dat er binnen 4 jaar een hele afdeling weggaat is bijzonder. slecht ook dat kennis van systemen niet geborgd is binnen de gemeente. erger is nog de schuld afschuiven op de accountant. die heeft gefaald dat zeker. maar de gemeente zou het eigen personeel beter moeten controleren en bij significante meevallers de hele administratie tegen het licht moeten houden.

  reageer
 • D.Peeters

   

  wacht ff...'uit die periode werkt er niemand meer bij de gemeente'...goh...das een stevig personeelsverloop dan

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert