Twee jihadstrijders bij gemeente bekend

ALMERE
De afgelopen twee jaar zijn in ieder geval twee mannen uit Almere vertrokken om zich aan te sluiten bij jihadstrijders in het Midden-Oosten. Dat zei burgemeester Annemarie Jorritsma donderdagavond tijdens de Politieke Markt. Van één van de twee is de verblijfsvergunning ingetrokken. Ook is het hem verboden de komende 20 jaar nog de Europese Unie in te reizen. Bij de gemeente zijn op dit moment geen teruggekeerde jihadisten bekend of geradicaliseerde moslims die uit Almere willen vertrekken om zich aan te sluiten bij wat zij de 'heilige oorlog' noemen.

Jorritsma zegt dat de gemeente goede contacten heeft met moskeebesturen om in de gaten te houden of er moslims zijn die radicaliseren. Maar ook wijkagenten, veiligheidsmanagers, jongerenwerkers en leerkrachten worden ingezet. Het voorkomen van radicalisering heeft volgens haar prioriteit. Medewerkers van sociale zaken en burgerzaken krijgen daarom een speciale cursus hoe zij radicalisering kunnen signaleren.

Omdat er vooralsnog maar twee jihadisten uit Almere zijn vertrokken, krijgt de stad geen speciale aandacht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

reacties (1)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert