"Eet geen muskusrat"

FLEVOLAND
Het waterschap Zuiderzeeland roept mensen op om muskusrat vooral niet te eten. Als wandelaars muskusratten zien, moeten ze dat melden bij het waterschap.

Dat twittert de Flevolandse rattenvanger Michael Baars. Zijn bericht is een reactie op uitspraken van een CDA-kandidaat voor het waterschap in Reest en Wieden. Die wil dat muskusratten weer geconsumeerd mogen worden. Nu worden de gevangen ratten weggegooid. Chefkoks zeggen dat het dier "ongeveer zo smaakt als haas, maar dan verfijnder".

Toch willen de waterschappen niet dat de dieren worden gegeten. Het vlees voldoet namelijk niet aan de normen die gelden voor consumptievlees. Fokken is helemaal uit den boze, het vlees kan dan wel gekeurd worden, maar als de dieren ontsnappen, zijn de dijken niet veilig.

In België stond de muskusrat tot begin deze eeuw nog in veel restaurants op de kaart onder de naam waterkonijn. Maar ook daar is het eten van muskusrat nu verboden.reacties (4)

 • arie

   

  Hopelijk zijn jagers niet zo dom want ze hebben wel een vuurwapen in handen. Een poelier is namelijk een slager die gevogelte verkoopt en een rat met vleugels zou ik wel eens willen zien want dat lijkt me dan minimaal een mythisch wezen.

  reageer
 • Machiel

   

  Wild eten wordt culinair als specialiteit gezien. Wild is ook het beste stukje biologisch vlees wat er te verkrijgen is. In een circulaire economie gooi je een duurzaam geteeld stuk vlees met een hoge waterfoodprint ook niet in een afvalbak. Het klopt dat wild vlees niet voldoet aan voedingsrichtlijnen die gelden voor productievlees bij de slager; daarom haal je wild vlees bij een poelier; iedere jager weet dat!

  reageer
 • Stef

   

  Tja, waar ik vandaan kom was muskusrat (of waterkonijn) een specialiteit. Heb het een aantal maal gegeten. Niets bijzonders... Ik meen vernomen te hebben dat het ondertussen ook niet meer mag...

  reageer
 • Kaya

   

  Nut en noodzaak van het doden van muskusratten is nog nooit aangetoond en er is nog nooit noemenswaardige schade gevonden aan belangrijke waterkeringen. In grote delen van Duitsland zijn ze al gestopt met het doden en blijken de populaties even groot als met bestrijding. Voor dit onnodige leed betaald NL jaarlijks ruim 30 miljoen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert