"Tijd dringt voor contract huishoudelijke hulp"

NOORDOOSTPOLDER
Zorggroep Oude en Nieuwe Land maakt zich zorgen over het aantal cliënten in Noordoostpolder en Urk dat nog geen contract met zijn of haar huishoudelijke hulp heeft afgesloten. Zo'n tweederde van de hoofdzakelijk hoogbejaarde cliënten komt daardoor per 1 maart mogelijk zonder huishoudelijke hulp te zitten.

Vanaf volgende maand moeten cliënten in Noordoostpolder en Urk hun hulp zelf gaan betalen. Als hun inkomen te laag is kunnen ze compensatie aanvragen bij de gemeente. Vermoed wordt dat veel mensen wachten met het tekenen van een contract tot duidelijk is hoeveel geld de gemeente bijpast.

De Zorggroep benadrukt dat het aantal uren in een contract altijd kan worden bijgesteld wanneer de compensatie tegenvalt. Clienten die nog niet getekend hebben worden de komende dagen persoonlijk benaderd door de zorggroep. Ook verspreidt de gemeente Noordoostpolder een speciale folder om het belang van een contract nogmaals te onderstrepen.

reacties (5)

 • henk

   

  Dankzij deze regering leven in een land waar hulpbehoevenden geen hulp meer hebben en de huishoudelijke hulp een inkomen heeft wat onder het bestaansminimum is .

  reageer
 • peter

   

  Was u geen vele jaren lid van een van deze regeringspartijen?? En nu wil u ons laten geloven dat u het licht heeft gezien..

  reageer
 • Sjoerd de Boer

   

  Het verhaal hierboven is het halve verhaal en feitelijk op één punt onjuist. Het zit als volgt: Voor de zorgvrager van huishoudelijke hulp (de bejaarde): Die heeft in het verleden een indicatie gehad met een aantal uren huishoudelijke zorg. De rechtbank heeft vorig jaar een heldere uitspraak gedaan: die indicatie blijft gelden zolang de gemeente geen keukentafelgesprek heeft gevoerd en een intrekkingsbeschikking heeft gestuurd. In ieder geval de gemeente Urk loopt fors achter met die keukentafelgesprekken. Dat betekent dat de oude indicatie blijft gelden! Voor de alfahulp: Die verleende altijd de huishoudelijke hulp en werd betaald door Zorggroep Oude en Nieuwe Land. ZONL heeft aangegeven eind februari hiermee te stoppen (in een nieuwsbrief waar ook de logo's van de gemeente NOP en Urk staan!). Wat nu? Er ontstaat nu een vacuüm: een overgangssituatie. Tot het keukentafelgesprek houdt de bejaarde recht op alfahulp, alleen de alfahulp weet niet hoe hij betaald krijgt van de gemeente!! De kassiersfunctie van ZONL vervalt per 1 maart! Dit zag iedereen mijlenver aankomen, en vanaf december geef ik dit aan bij de gemeente Urk. Tot op heden is hier nog geen oplossing voor. Na het keukentafelgesprek geldt zoals het in het artikel staat: dan betaalt de zorgvrager het zelf of krijgt een (gedeeltelijke) compensatie. De communicatie van de gemeenten gaat helemaal mis, bejaarden en alfahulpen snappen er niks van. Hoe goedbedoeld ambtenaren en ZONL ook te werk gaat, het gaat hier mis! Graag actie!

  reageer
 • Barbara

   

  Misschien gaan veel mensen zelf uitkijken naar een net ontslagen hulp in de huishouding die dan ten einde raad wel zwart haar centjes wil verdienen. Een voor de hand liggend resultaat van wanbeleid, zou je denken....

  reageer
 • Teun Nijdam.

   

  Wethouder Boogaards wil een omslag in denken,leunen op de overheid is Niet meer aan de orde,familie,vrienden,buren,kennissen lossen de hulpvraag op. Nu ruim tweederde van de klanten van ZONL hun contract nog niet getekend hebben,zou je bijna willen geloven dat deze zorgontvangers ZONL niet meer nodig hebben. De werkelijke reden is dat velen die 12,50 per gewerkt uur niet kunnen betalen,en daarom eerst willen weten wat hun compensatie bijzondere bijstand gaat worden,voordat zij een contract afsluiten. De compensatie zal voor een groot deel van voornoemde groep zorgontvangers zwaar tegen vallen,en de zorgverleners( u weet wel die 290 hulpen die dankzij de HH toeslag van van RIJN tot 2017 een baan garantie hebben.) Gelooft u met mij dat zij tussen nu en 2017 naar ander werk begeleid worden?of krijgen zij alsnog ontslag? Met dank aan dit kabinet is Nederland hard op weg naar een rechtenloze samenleving en dat gaan we op het eind van ons hopelijk arbeidzame leven dan ook hard voelen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert