Dronten niet fout met rekening voor flyeren

DRONTEN • Ma 23 februari 2015 | 16:28 • Maandag 23 februari 2015 | 16:28
De gemeente Dronten doet niets verkeerd als het politieke partijen laat betalen voor het verspreiden van drukwerk. 

Dat antwoordt de gemeente in reactie op de commotie die is ontstaan rond 50 Plus. Die politieke partij beklaagt zich erover dat in Dronten bijna 40 euro betaald moet worden om verkiezingsfolders te verspreiden. Volgens 50 Plus is dat in strijd met de vrijheid van meningsuiting en dus met de Grondwet.

De gemeente erkent dat er niet beperkend mag worden opgetreden tegen de inhoud van drukwerk. Maar de Gemeentewet staat toe overlast en zwerfvuil door de verspreiding tegen te gaan. Daarom hanteert de gemeente de regeling dat alleen tegen betaling op drie plaatsen in het centrum drukwerk mag worden verspreid.

Volgens de gemeente hebben de SGP, OPA, de Waterschapspartij en het waterschap gewoon betaald voor de ontheffing. De gemeenteraad heeft in 2013 met de ontheffing ingestemd. Als de gemeenteraad het anders wil, moet de raad dat volgens burgemeester Aat de Jonge anders besluiten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (4)

 • Dirk

    Ma 23 februari 2015 Maandag 23 februari 2015

  Werkelijk een non discussie zeg. Gaat om €38,00 voor een stel flyers die het veelvoud hebben gekost. Het beperkt niemand, ook 50+ niet, die gewoon dat geld neer kunnen leggen. Maar als ze zeggen dat het om de vrijheid van meningsuiting gaat, dan wil ik ook graag weten hoe die heffing dat beperkt. Want dan flyer je toch niet en spreek je mensen toch gewoon aan? Ook is het wel een beetje flauw, die 4 tientjes zorgen er echt niet voor dat er minder flyers wegwapperen door het centrum en ik kan me wel voorstellen dat het incasseren en administratie meer kost dan die 4 tientjes, dus per saldo levert het niks op. Gedoe om niks. Die regeling van tafel en niet allerlei drogredenen aanhalen, voor beide partijen. Kneuterigheid ten top.

  reageer
 • johan de Leeuw

    Ma 23 februari 2015 Maandag 23 februari 2015

  Even voor de juiste weergave van de geschiedenis. OPA heeft niet betaald. Mogelijk OPA Dronte bij de gemeenteraadsverkiezing. OPA Flevoland wijst de gang van zaken in Dronte af.

  reageer
 • Jeroen

    Ma 23 februari 2015 Maandag 23 februari 2015

  Dat is dan wel een blamage voor alle politieke partijen die in 2013 in de raad zitting hadden, deze hadden dus moeten weten dat ze het flyeren aan moesten vragen en dat dit 38,- kost. Ik zou als 50 plus dan ook niet toestaan dat andere politieke partijen flyeren in het centrum aangezien ze dat niet aangevraagd hebben. Ongelofelijk hoe slim de politiek in Dronten is, ik ben blij dat ik er niet woon.

  reageer
 • KC

    Ma 23 februari 2015 Maandag 23 februari 2015

  Er moet wel een beetje clementie voor 50Plus wat deze mensen hebben meestal een AOW-tje. Maar heus niet en zeker de oud-wethouder Wout Jansen (zie foto) met een wachtgeld regeling. Maar deze verordering is alleen bedoeld voor commerciële partijen. De zoveelste fout van een ijverige ambtenaar. En als ze ijverig moeten zijn dan maken zij een nog grotere fouten. Denk aan leerlingenvervoer, afdracht sociale premies, Frank Patat, e.d. Al met al ca. 3.000.000 euro.

  reageer
 • kiezer

    Ma 23 februari 2015 Maandag 23 februari 2015

  Wie niet werkt kan ook geen fouten maken ! uitspraak van C.Lely

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert