CDA maakt zich zorgen om opstapjes in centrum

ALMERE
De CDA-fractie in Almere wil dat de hoogteverschillen in het stadshart duidelijk zichtbaar worden. Aanleiding is een incident in januari waarbij een oudere vrouw ten val kwam in de Brouwerstraat bij het Aziatische restaurant Sake. Zij brak daarbij haar rechterschouder.

Hulpverleners vertelden het slachtoffer dat het winkelend publiek vaker struikelt over opstapjes en trapjes in het centrum van Almere. Zo meldt het CDA vervelende locaties op het Forum bij bioscoop Utopolis en bij de Schouwburg aan de Esplanade. Volgens het CDA zijn de hoogteverschillen nauwelijks zichtbaar, vooral als het donker is.

De politieke partij wil van het college van burgemeester en wethouders weten hoeveel gewonden er jaarlijks zijn door valpartijen in het stadshart. Ook vraagt het CDA wat de gemeente kan doen om de situatie veiliger te maken.

reacties (10)

 • ron

   

  op vele plekken hebben ze het zichtbaarder gemaakt en op vele plekken nog niet. het zal het vallen en verzwikken niet uitbannen maar het helpt wel. in een centrum let je nu eenmaal minder op waar je loopt dan dat je ergens alleen loopt in een woonwijk. vergelijking van deze regeerders gaat dus mank.

  reageer
 • Poe

   

  Een van de kernpunten van een gemeente is dat ze de veiligheid van de burger waarborgen. Blijkbaar doet men dat (onbewust) niet, prima dat er wat aan gedaan wordt.

  reageer
 • Hanny

   

  Niet alleen in het stadshart kun je aardig op je bakkes gaan. Ik ken in Almere geen enkel trottoir waar je niet hoeft uit te kijken, verzakte tegels, uitgehaalde tegels/klinkers, aansluitingen bij bruggen van stoeptegel naar asfalt (kijk de salsabrug eens en busbaan oversteek), stoepjes naast wallenkanten. Hoe vaak verzwik je je daar. Voor jong en oud een gevaar, maar is geen hot item, dus wachten tot er heupen gebroken worden. In deze wijk is inmiddels na 18 jaar wel eens een schouw nodig en aansluitend renovatie van bestrating.

  reageer
 • Faerie

   

  Ik denk dat ze wel een punt hebben. Je wil dat iedereen relaxed kan lopen in een centrum (ook mensen die minder goed zien, ter been zijn of aangeschoten :) ) en er zitten op veel plekken rare, lage, gemene opstapjes, en door het monotoon gebruik van dezelfde straatbedekking is dat op een aantal plekken wel heel moeilijk te zien. En mensen die zeggen dat je uit moet kijken.. klopt, maar normaal hoef je niet de hele tijd naar de grond te staren om veilig te kunnen lopen. Het zou al helpen als ze die opstapjes voorzien van een andere kleur of ander soort tegels. G.E. Vallen is zeker nog nooit in Almere geweest.. Ook de trappen in de stad zijn vaak van het rare soort, weinig ruimte tussen traptreden, nog niet te spreken van de trap bij de ABN waar je omhoog, omlaag en weer omhoog gaat of vice versa. Ze hebben bij dit stadscentrum ook alleen maar gedacht aan esthetiek, aan modern, architectuur... niet aan relaxed shoppen, vandaar dat er meerdere noodgrepen al nodig zijn geweest, zoals de luifels tegen de wind. Ontwerpers van openbare ruimte slaan wel vaker de plank mis als het gaat om werkelijk gebruik van de openbare ruimte door alleen te hechten aan esthetiek ipv gebruiksgemak.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Jeroen en G.E. Vallen doen er hieronder nogal makkelijk over, en zelfs een beetje onsympathiek, maar inderdaad is de situatie daar gewoon gevaarlijk: je ziet het afstapje nauwelijks, er is geen kleurverschil of contrast in de bestrating. Je kan daar lelijk op je bakkes vallen. OK, het is verkiezingstijd en de politieke partijen proberen zich te profileren, maar het CDA (niet mijn partij) heeft wel degelijk een punt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • G.E. Vallen

   

  Nederland op z’n smalst. Er leven in NL mensen van 0 tot (gemiddeld) 79,1 jaar (m) en 82,8 jaar (v), bron CBS. Nog even en dan moeten we heel Almere afgraven tot ca. 1 meter diep en dat volstorten met schuimrubber… Kijk, als er inderdaad op onlogische plekken hoogteverschillen zijn waardoor mensen kunnen vallen, dan moet dat aangepast worden. En de ontwerper moet op z’n falie krijgen, hij/zij had de praktijk beter moeten schouwen en de plannen daarop aanpassen. Tenzij het echt niet anders kan, dat gebeurt vast wel eens. En het CDA moet ondertussen niet doen of zij De Partij zijn die het opneemt voor de slecht ter been zijnde medemens. Iedere weldenkende sterveling zal willen voorkomen dat mensen struikelen of vallen. Dit valt (…) m.i. echt onder de noemer Goedkope Verkiezingsretoriek. Tip: mocht het CDA verder willen scoren op dit niveau, start dan een campagne om binnenshuis alle drempels te verwijderen, te beginnen in Almere, dan heel Flevoland, vervolgens NL, daarna heel Europa en tot slot wereldwijd. Een risicootje minder en vast goed voor de werkgelegenheid in de bouw… En mocht dat klaar zijn roep dan een verbod af over alle trappen.

  reageer
 • Ik

   

  @ Jeroen; voor mij als dertiger is je opmerking te begrijpen maar mensen wiens zicht wat beperkt(er) is kunnen hoogteverschillen, waarbij de kleuren ook nog erg op elkaar lijken, niet goed (genoeg) waarnemen waardoor ongelukken helaas voor de hand liggen.

  reageer
 • mam

   

  Ook ik heb vroeger geleerd om uit mijn ogen te kijken, maar deze afstapjes, randjes e.d zijn net laag genoeg om deze niet te zien, maar wel hoog genoeg om er over tevstruikelen. Ben zelf ook al een keer door mijn enkel gegaan door zo'n opstapje.

  reageer
 • Jeroen

   

  Dit moet een grap zijn. Kunnen mensen dan helemaal niets meer zelf? Wat is er gebeurd met het voor je neus kijken? Kijken waar je loopt, was 1 van de eerste lessen die ik vroeger meegekregen heb.

  reageer
 • wendy

   

  Niet alleen over stoepjes. Maar ook over betonrijplaten waar een behoorlijke hoogteverschil in zit.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert