Tijdlijn gelekt rapport Berechja College

URK
December 2013
De 'Feitenrapportage realisering Visserijschool Kenniscentrum' wordt door de gemeente Urk opgesteld op 10 december 2013. Uit het onderzoek blijkt dat er financiële problemen zijn bij het Berechja College. Het vertrouwelijke stuk wordt verstrekt aan alle fractievoorzitters.

Januari 2014
De feitenrapportage komt in het bezit van Albert Pieter Hakvoort, bestuurslid van de SGP. Op 29 januari 2014 heeft Albert Pieter Hakvoort om 10:00 uur een gesprek met SGP-wethouder Geert Post over de feitenrapportage. Hij laat hem het stuk zien omdat hij in de veronderstelling is dat het dossier onder de wethouder valt. Hij wil hem waarschuwen dat het problemen gaat geven en dat hij het niet onder zich moet houden. Geert Post stelt hem gerust. Het dossier is na vertrek van Wethouder Ben Visser (ChristenUnie) ondergebracht bij de burgemeester.

Juni 2014
Omroep Flevoland krijgt het vertrouwelijke stuk op 4 juni 2014 in handen. De 'Feitenrapportage realisering Visserijschool Kenniscentrum' is nu voor iedereen te lezen op de website van Omroep Flevoland.

Juli 2014
Burgemeester Pieter van Maaren is boos over het lek en besluit een maand later, op 8 juli 2014, dat de zaak tot op de bodem uitgezocht moet worden door Hoffmann Bedrijfsrecherche. Het onderzoek richt zich op raadsleden en ambtenaren. Raadsleden van het CDA en twee raadsleden en een burgerraadslid van de SGP willen hieraan niet volledig meewerken.

November 2014
De fractie van de SGP valt uiteen op 29 november 2014. Het vertrouwen in SGP-raadsleden Jan Hakvoort en Willard Woord wordt door overige fractieleden en wethouder Geert Post opgezegd omdat zij niet volledig meewerken aan het onderzoek naar het lek.

December 2014
Op 2 december 2014 worden Jan Hakvoort en Willard Woord definitief uit de SGP-fractie gezet. Hierover is onenigheid in het SGP-bestuur. Bestuurslid Albert Pieter Hakvoort (geen familie) stapt op.

Februari 2015
Op 2 februari 2015 wordt uit een rapport duidelijk dat het lek naar de pers niet gevonden is.

Enkele dagen later, op 6 februari 2015, wordt het onderzoek naar het lek besproken in de raad. Raadsleden wijzen met beschuldigende vinger naar Jan Hakvoort en Willard Woord.

In het verslag van Hoffmann Bedrijfsrecherche staat nergens vermeld dat de wethouder al in januari 2014 op de hoogte was van het feit dat het rapport op straat lag. Toen was het immers al in handen van een bestuurslid van de SGP, dat het niet in zijn bezit had mogen hebben.

reacties (3)

 • RG

   

  Uitstekende journalistiek werk van Omroep Flevoland. Compliment!

  reageer
 • mop

   

  sjonge sjonge

  reageer
 • KC

   

  Een smerige grote beerput. Pak de oude en nieuwe wethouders en burgemeester goed aan. Het allerbeste is deze weg te sturen, incl. de nog zittende SGP-raadsleden. De beschuldigde raadsleden in ere herstellen en genoegdoening doen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert