Gemeente vraagt inwoners om advies

LELYSTAD
De gemeente Lelystad houdt donderdagavond een stadsdebat, waarbij inwoners, organisaties en bedrijven mogen meepraten over de koers van de stad. De inbreng moet resulteren in een "stadsadvies", dat wordt meegenomen in het begrotingsproces.

Volgens wethouder Jop Fackeldey past het stadsdebat in het streven van het college om gezamenlijk met de inwoners de koers uit te stippelen.

In het programma Over Flevoland Gesproken noemt Fackeldey dat een spannende zoektocht: "we willen optimaal gebruik maken van de kennis in de samenleving, maar het is uiteindelijk de rol van de gemeenteraad om besluiten te nemen."

reacties (12)

 • .\/\/.

   

  "Het beste advies aan de stad is om op zoek te gaan naar integere en capabele bestuurders die het over kunnen nemen." - worden er in Lelystad geen verkiezingen gehouden?

  reageer
 • Joop

   

  Het beste advies aan de stad is om op zoek te gaan naar integere en capabele bestuurders die het over kunnen nemen. Deze club zit al een beetje te lang. Maar als er geen alternatieven zij zullen we het er mee moeten doen. En wat die binnenstad betreft: zelfs een kind kan verzinnen dat de wereld veranderd, ons bestedingspatroon ook en daarmee ook ons winkelgedrag. Blijven trekken aan een dood paard heeft geen zin. Vergeet die winkelfunctie, zet in op horeca, cultuur en speciale markten. Wel eens gekeken hoeveel bezoekers Zeewolde trekt met evenementen? Of Deventer met boekenmarkt, Dickens en steltlopen? Als we toch eens een echte evenementen commisie hadden...

  reageer
 • Barbara

   

  Gevoel, tja, gevoelens..Even goed voelen wat er zoals boven komt drijven...Gevoel van eigenwaarde, gevoel van onbehagen, gevoel van onzekerheid, gevoel voor humor, gevoel voor wat ik innerlijk voel, gevoel hebben dat er ieder moment een bom op je hoofd kan vallen, of een zware regenbui, gevoel voor commercie, gevoel voor menselijke maat etc etc. Allemaal gevoelens die binnen een mum van tijd het cement zouden moeten kunnen vormen voor een kloppend stadshart? Onmogelijk om in deze brei van gevoelens een City Marketing als verantwoordelijke in te zetten...Mensen doe toch gewoon, laat de zittende B&W zelf hun verstand gebruiken, daar zijn ze voor geinstalleerd en worden ervoor betaald. Zo kan de burger die zo nodig iets wil voelen als hij over een plein loopt ook zijn eigen bonen blijven doppen.

  reageer
 • Henk

   

  Prima! Het kan niet slecht zijn als een college een luisterend oor biedt aan bewoners. Ik verbaas me dan ook over de reacties hierop. En natuurlijk luisteren zie niet naar iedereen: je kunt niet iedereen tevreden stellen als college. Daar zijn ze ook niet voor. Ze zijn gekozen door een meerderheid en hebben hun programma's uit te voeren. Niet mee eens? Volgende verkiezingen winnen!

  reageer
 • jop

   

  Op de website van de gemeente staat hierover: Met de inzet van City Marketing Lelystad in de afgelopen drie jaar, is gebleken dat citymarketing een gevoel is. Een beweging, inherent aan de stad. Zoals banken de geldstroom bewaken, en politieagenten de orde, zo bewaakt City Marketing Lelystad het stadsgevoel. Het stadsgevoel is het cement dat de stad bindt, de identiteit. En nee dat gevoel kun je natuurlijk niet stoppen, zeker niet als je ega daar ook werkt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kiezer

   

  Het geld is op en nu mag de burger aan het woord komen. Jaren met geld gestrooid en regeltjes overtreden of toezeggingen gedaan die niet werd nagekomen en nu mag de burger met ideeen komen. Voorbeeld: Laatst iets belangrijks tijdens BOB-sessie naar voren gebracht. Antwoord: Meneer U moet niet te ver vooruitzien, want dan ben IK al met pensioen. Ik hanteer echter de stelling: Regeren is VOORUITZIEN !

  reageer
 • HM

   

  Het gaat er bij deze politici om dat ze mensen het idee geven dat er naar hun geluisterd wordt. Vervolgens kletsen ze wel recht waarom het toch net anders gaat. En tja, al die mensen die niet naar deze avond kwamen, hadden inspraak kunnen hebben. Als u niet komt, is het dus uw eigen schuld als de politici wat anders doen dan u wilt en mag u niet meer klagen.....

  reageer
 • frits

   

  Luister naar het interview, en dan hoor je Fackeldey duidelijk zeggen dat de avond vooral ook bedoeld is om bedrijven en bewoners te stimuleren zelf meer te doen. Het gaat dus niet om uw mening, maar om u aan het werk te zetten. De gemeente heeft het geld verbrast, en wil allerlei zaken zelf niet meer doen.

  reageer
 • KC

   

  Job heeft nooit geluisterd! Denk maar eens het gedoe van de gemeente over de Flevokust. Hij was woest toen 1 dissident van de PvdA, Emmy van der Kleij, tegen stemde in de raad en alles op losse schroeven kwam te staan. Nu komt er een buitendijkse haven en gelukkig zonder van Bethem. Hoe democratisch wil je het hebben.

  reageer
 • Babylon

   

  Hebben ze er stiekum zo'n puinhoop van gemaakt dat ze de burgers nu om hun mening vragen?

  reageer
 • frits

   

  Welnee, natuurlijk wordt er niet geluisterd. Vorig jaar konden inwoners een enquete invullen. Het bleek daaruit heel duidelijk wat de inwoners wilden: bezuinigen op citymarketing, evenementen, cultuur en sport. En niet bezuinigen op zorg. Dat beviel het college niet, en die hebben dus een begroting 2015 opgesteld die totaal geen rekening hield met wat de inwoners ingebracht hadden. Nu gaat het dus in de vorm van een stadsdebat. De uitkomsten daarvan zullen minder duidelijk zijn dan van een enquete, en dus nog gemakkelijker om te buigen zijn naar wat de politiek echt wil. Zonde van de tijd dus om naar dit debat te gaan. Je denkt toch niet echt dat er op citymarketing bezuinigd gaat worden zo lang daar een mevrouw Fackeldey werkt? Of dat er op politieke prestigeprojecten als stadsontwikkeling bezuinigd gaat worden?

  reageer
 • Dirk

   

  Zal er dan echt eens geluisterd worden? De afgelopen collegeperioden is dat met nadruk niet gelukt door ego's, arrogantie en betweterigheid! Wellicht dat dit nieuwe college dat er zo lang over heeft gedaan zich in te lezen en wat ver van stabiel te noemen is dan toch ergens de spreekwoordelijke klok heeft horen luiden?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert