België vraagt Britse kustwacht om berging Z-85

URK • Za 28 februari 2015 | 13:47 • Zaterdag 28 februari 2015 | 13:47
Het Belgische ministerie van Mobiliteit en Vervoer heeft de Britse Kustwacht gevraagd om de gezonken kotter Z-85 Morgenster te bergen. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten.

België is verantwoordelijk voor het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Dit omdat het schip onder Belgische vlag voer. Berging vergemakkelijkt het onderzoek. Maar omdat het schip in Brits water ligt moet de kustwacht daar bepalen of het schip geborgen mag en kan worden. Dat is afhankelijk van de veiligheid en of het technisch haalbaar is.

Het vissersschip verdween precies een maand geleden op 28 januari in Het Kanaal van de radar. Een paar dagen later werd het wrak gevonden. In totaal zijn er drie van de vier opvarenden geborgen. Een Belg en twee Urkers. Een Portugees wordt nog vermist.

Het ministerie bevestigt dat er geruchten zijn dat de kotter is aangevaren. Die geruchten worden meegenomen in het onderzoek. Een team bekijkt alle mogelijke scenario's. Twee Belgische inspecteurs zijn ook mee geweest op het schip van de Marine die daar toen onderwater onderzoek deed met duikers en een robot.

De resultaten kunnen nog maanden op zich laten wachten. Het onderzoeksteam moet binnen een jaar met een eerste tussenrapportage komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel