België vraagt Britse kustwacht om berging Z-85

URK
Het Belgische ministerie van Mobiliteit en Vervoer heeft de Britse Kustwacht gevraagd om de gezonken kotter Z-85 Morgenster te bergen. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten.

België is verantwoordelijk voor het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Dit omdat het schip onder Belgische vlag voer. Berging vergemakkelijkt het onderzoek. Maar omdat het schip in Brits water ligt moet de kustwacht daar bepalen of het schip geborgen mag en kan worden. Dat is afhankelijk van de veiligheid en of het technisch haalbaar is.

Het vissersschip verdween precies een maand geleden op 28 januari in Het Kanaal van de radar. Een paar dagen later werd het wrak gevonden. In totaal zijn er drie van de vier opvarenden geborgen. Een Belg en twee Urkers. Een Portugees wordt nog vermist.

Het ministerie bevestigt dat er geruchten zijn dat de kotter is aangevaren. Die geruchten worden meegenomen in het onderzoek. Een team bekijkt alle mogelijke scenario's. Twee Belgische inspecteurs zijn ook mee geweest op het schip van de Marine die daar toen onderwater onderzoek deed met duikers en een robot.

De resultaten kunnen nog maanden op zich laten wachten. Het onderzoeksteam moet binnen een jaar met een eerste tussenrapportage komen.

reacties (3)

 • Henk

   

  Een bulkcarrier of olietanker merkt het niet als ze zo'n relatief klein schip overvaren. Op 8 april 2012 is daar in de buurt een Franse schelpenvisser gezonken na een aanvaring met een Nederlands vrachtschip. Het vrachtschip had daarvan in eerste instantie niets gemerkt. De bemanning zich gelukkig wel overleefd, omdat het schip niet meteen zonk konden ze de kustwacht waarschuwen en overlevingspakken aantrekken.

  reageer
 • Antje Visser

   

  Dat bergen gaat toch op kosten van de verzekering van de eigenaar? Of worden de Belgen nu opgezadeld met de kosten van deze vlagontduiker?

  reageer
 • Jos '56

   

  Als de kotter zou zijn aangevaren volgens de geruchten, waar is dan het andere schip en waarom hebben die dan geen melding gemaakt van de aanvaring?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert