Dierenartsen: beheer Oostvaardersplassen moet anders

LELYSTAD
Nederlandse dierenartsen vinden dat de Oostvaardersplassen anders beheerd moeten gaan worden. De beroepsvereniging van dierenartsen vindt het onaanvaardbaar dat grote grazers lijden doordat er te weinig eten voor ze is en zij ook nergens anders heen kunnen.

De dierenartsen vinden dat verzwakte dieren in het gebied eerder moeten worden afgeschoten. Het vlees zou dan voor menselijke consumptie kunnen worden gebruikt, of als voer in dierentuinen. Ook zouden dieren kunnen worden herplaatst in andere natuurgebieden waar er vraag naar is.

Heckrunderen kunnen volgens dierenartsen het beste helemaal uit het gebied worden gehaald. Zij kunnen zich niet goed aanpassen aan het gebied.
Volgens de dierenartsen moet er sowieso snel betere beschutting voor de heckrunderen in de Oostvaardersplassen komen.

Staatsbosbeheer vindt aanpassingen in het beheer onnodig. Er zou al jaren worden gewerkt volgens een protocol dat is gericht op het welzijn van de dieren en daar gedijen de dieren goed bij, volgens de organisatie.

reacties (33)

 • Teun

   

  Wie dan wel, Puk? Staatsbosbeheer, de provincie, de werkgroep, AID?

  reageer
 • D.van Dierenvriend

   

  Beste .W. Je wilt me toch niet gaan vertellen dat het nu wel natuur is? Ze noemen het niet voor niets de Doodsvaardersplassen .

  reageer
 • Marieke

   

  Oja en staatsbosbeheer weet t weer beter! Regelrechte dierenmishandeling. Kaalgevreten vlaktes, geen mogelijkheid tot verder trekken en teveel dieren op elkaar!! Luister naar de experts en denk ipv aan geld aan dierenwelzijn!!

  reageer
 • Barbara

   

  De zaak drijft op prestigekwesties. Het gaat niet over natuur, en het gaat ook niet over dieren, het draait om de poppetjes, terwijl de grazende knagers al jaren hun tekens aan de wand afgeven.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Hier raak je precies de kern van de zaak: als je ingrijpt in de populatie door bijvoeren en/of afschot mag je het geen natuur meer noemen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bas

   

  Ik ben het helemaal met je eens. Dit is een ernstige vorm van dierenmishandeling. Als een boer zo met zijn vee om zou gaan dan krijgt hij met allerlei instanties van doen en hoge boetes opgelegd maar Staatsbosbeheer mag onder de noemer nieuwe wildernix zijn gang gaan. Onbegrijpelijk dat dit nog steeds in Nederland mogelijk is.

  reageer
 • Bas

   

  Het klopt dat op de Veluwe aan wildbeheer wordt gedaan net als in de duinen in Noord Holland. Dit zou ook moeten gebeuren in de Oostvaardersplassen. Wanneer wordt SBB voor de rechter gesleept wegens ernstige dierenverwaarlozing?

  reageer
 • Bas

   

  was het maar een volledig beheerde dierentuin. Staatsbosbeheer zet dieren uit in een gebied met een hek er omheen en zegt dan de natuur moet zijn gang maar gaan. In 2006 groeide er nog een paar groene grassprieten en bomen. Nu is het gebied een hopeloze modderpoel met te veel dieren op een kluitje. Waar blijft de partij voor de dieren?

  reageer
 • Gerhard W.

   

  Als boeren zoveel dieren houden als er daar per ha gras grazen worden ze direct voor het gerecht gesleept. Ben heel benieuwd of de nitraatrichtlijn gehaald wordt in de Oostvaardersplassen met zoveel dieren.

  reageer
 • Erica Hennekes

   

  Goede zaak dat de KNMvD zich keert tegen het huidige beheer in de Oostvaardersplassen. Er zijn mensen die beweren dat er geen dierenleed is door het vroeg reactief beheer. Er wordt gekeken (niet dagelijks) of er dieren slecht aan toe zijn. apatisch zijn, de kudde niet kunnen volgen of niet meer overeind kunnen komen. Op dat punt is hier al een hele lijdensweg van verhongering aan voorafgegaan. Door de dikke wintervachten is de conditie van de dieren uit de verte niet in te schatten, of ze moeten al beginnen te wankelen. Het toezicht van de dierenarts de heer Luten stelt ook weinig voor. Deze komt max. 1x per 14 dagen kijken hoe de dieren erbij staan. Op een vraag of er al veulens geboren zijn, antwoordde men, zou wel kunnen, maar hebben we nog niet gezien. Zo goed worden de dieren in de gaten gehouden. Er trekken groepjes herten het moeras in om daar de laatste wilgenbomen te schillen. Hier hebben de boswachters geen enkel zicht op. Wanneer je de monitoringsrapportage van de laatste echte winter bekijkt 2012/13 pag. 26 e.v. kun je uitrekenen dat het afschotpercentage op 75% uitkomt en dat er dus honderden dieren gecrepeerd zijn. Er zijn toen 60 á80 dode herten verzopen in het moeras gevonden. Bij zachte winters stijgen de aantallen dieren. Tijdens strenge winters vallen ze bij bosjes en zijn niet te beheren - een onhoudbare situatie - Hopelijk dat deze zienswijze ertoe bijdraagt dat er snel ander beleid wordt ingesteld.

  reageer
 • henkb

   

  afschot januari is 99%, ben helemaal met je eens.

  reageer
 • henkb

   

  afgelopen januari een afschot van 99 % dus dierenleed valt mee.

  reageer
 • henkb

   

  helemaal met je eens, laat mevrouw viermansbob zich daarmaar druk om maken. Megastallen etc dat is mishandeling.

  reageer
 • Nora

   

  Die dieren lijden daar in de winter zet die mensen er in de winter neer zonder eten dan weten wat de dieren meemaken

  reageer
 • jaap

   

  We kunnen weer merken dat er op korte termijn belangrijke besluiten genomen moeten worden,en natuurlijk verzkiezingen. De KNMVD oordeelt dat staatsbosbeheer het icmo 2 vroeg reactief beheer niet goed heeft uitgevoerd. Men schijnt het oordeel van de beheersadvies commissie al te kennen ?? Men meldt ook dat de Heckrunderen niet geschikt zijn om in de Oostvaardersplassen. Men is vergeten dat Heckrunderen al meer dan 30 jaar leven in de Oostvaardersplassen. Hoezo niet geschikt. En wel zonder antibiotica. Wat zeer éénzijdige benadering van van KNMVD. Te triest voor woorden.

  reageer
 • jaap

   

  We kunnen weer merken dat er op korte termijn belangrijke besluiten genomen moeten worden,en natuurlijk verzkiezingen. De KNMVD oordeelt dat staatsbosbeheer het icmo 2 vroeg reactief beheer niet goed heeft uitgevoerd. Men schijnt het oordeel van de beheersadvies commissie al te kennen ?? Men meldt ook dat de Heckrunderen niet geschikt zijn om in de Oostvaardersplassen. Men is vergeten dat Heckrunderen al meer dan 30 jaar leven in de Oostvaardersplassen. Hoezo niet geschikt. En wel zonder antibiotica. Wat zeer éénzijdige benadering van van KNMVD. Te triest voor woorden.

  reageer
 • Yvonne Bierman

   

  De Stichting Welzijn Grote Grazers is heel blij met de uitspraak van de KNMvD. De Stichting heeft hier 5 jaar op gewacht. Eindelijk een herziening ten gunste van de grote grazers in de OVP. Een hartelijk dankwoord aan de dierenartsengroep BANDER. Deze dierenartsen zijn ook al jaren bezig geweest om hun zienswijze bevestigd te krijgen van de KNMvD De Stichting heeft de laatste jaren voldoende informatie gekregen van nog meer dierenartsen die verbetering wilden voor de dieren in de OVP. Nu de politiek nog. Zowel in Den Haag als in Provinciale Staten. Maar ook deze politici zullen inzien dat je geen 5000 dieren kunt plaatsen op een postzegel, opgesloten tussen hekken, ze laat verhongeren en ze totaal geen beschutting geven. SWGG.

  reageer
 • Job

   

  De ecologische hoofdstructuur in ere herstellen. Ofwel, de Oostvaardersplassen verbinden met de Veluwe en Duitsland. Dan kunnen de dieren zelf hun weg zoeken.

  reageer
 • zeurders

   

  Dan doen we het toch zoals het op de veluwe gedaan wordt... Gewoon bijvoeren in de winter, enige probleem ia dat je dan een overschot krijgt. maar die kan je dan weer gewoon afschieten !!!

  reageer
 • Joop

   

  Aan al die mensen die het allemaal zo sneu vinden: afgelopen zaterdag heb ik wee genoten van het uitzicht langs de Praamweg: kuddes wilde paarden die door hordes mensen (vooral kinderen) worden benaderd, geaaid en gevoerd. Dat zo'n dier dood gaat van wat mensen erin stoppen hoor je de dieren activisten niet over. Net zo min over het feit dat het dier afhankelijk wordt van bijvoeren door al dat voeren en geknuffel door de bezoekers.

  reageer
 • Eindelijk

   

  Het werd tijd, dierenartsen zijn er om dieren uit hun lijden te helpen. Niet om een lijdensweg van hongerige kuddes dieren, in een kaal gevreten "natuurpark", langzaam te zien sterven.

  reageer
 • JacQ

   

  Helemaal mee eens...het is verschrikkelijk sterven door uithongering. Hoop dat er nu iets aan wordt gedaan...teveel dieren op een klein stuk grond. En ze kunnen geen kant op.

  reageer
 • Jos

   

  Dit is een mening die er toe doet. Opvallend is dat de Provincie er eigenlijk over gaat, maar in de Stemwijzer voor de aankomende verkiezingen komt dit onderwerp niet voor. De verantwoordelijke gedeputeerde Bert Gijsberts (VVD) blijft liever onder het maaiveld.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dierenartsen krijgen dus ook al last van het Bambi-syndroom.

  reageer
 • Ko

   

  Oja, onze nieuwe 'wildernis'... Oftewel een uit de kluiten gewassen volledig beheerde dierentuin van overheidsmiddelen betaald maar ontoegankelijk voor bezoekers....

  reageer
 • Laat de jagende dierenartsen zich maar druk maken over het welzijn van de dieren in de veehouderij. Dan hebben ze nog heel wat werk te verrichten. Alleen met de antibiotica spuit red je het niet

  reageer
 • Imming

   

  Er moet toezicht zijn...........je kan en mag nooit dieren aan hun lot overlaten vooral niet als de mens bepaald heeft het dier daar te plaatsen! Uiteraard moet er beschutting zijn en uiteraard dierenartsen wanneer nodig!

  reageer
 • Puk

   

  Sinds wanneer zijn dierenartsen experts op het gebied van populatiebeheer?

  reageer
 • Sabbie

   

  Helemaal met je eens!

  reageer
 • Kaya

   

  Hoe moet het dan?

  reageer
 • Hendrik L

   

  Eindelijk een reactie van verstandige mensen die weten wat dierenwelzijn is. Kunnen de biologen in de zak steken. Stop dit al te lang durende experiment!

  reageer
 • WLOVP

   

  De Werkgroep Leefbaar Oostvaardersplassen is heel blij met deze uitspraak. Het lijkt er toch op dat er steeds meer experts vinden dat het anders moet en kan! Overigens is het wel heel stil vanuit het MinEZ....

  reageer
 • Kaya

   

  De dieren worden al zo vroeg mogelijk afgeschoten. Het probleem is dat er altijd wat verzwakte dieren over het hoofd worden gezien en dan uit hunzelf sterven, dat zijn de dieren waar zo'n ophef over is. Van alle gestorven edelherten wordt ongeveer 80% afgeschoten vanwege verzwakking, overige 20% sterft dus zelf (weet even niet de exacte aantallen). Volgens mij bedoelt deze dierenartsenclub dat ernaar gestreeft moet worden de 100% te halen om geen leed meer te hebben. Het beleid moet in dat geval niet anders maar scherper. Of ze hebben het beleid niet begrepen. Als je verzwakte (mogelijk zieke) dieren afschiet dan kun je dat vlees natuurlijk niet gaan verkopen. Dat zou een dierenarts toch moeten weten. Daarbij lijkt het me niet de bedoeling dat de ovp een veredelde veehouderij wordt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert