Aanleg historische aanlegsteiger gestart

URK
In de haven van Urk is gestart met de aanleg van een historische houten aanlegsteiger. Het zogenoemde plankier komt direct bij de haveningang. Een aannemer is daar gestart met het slaan van de zogenoemde vloedpalen. Daarna wordt gestart met het leggen van de planken. De steiger moet nog voor de zomervakantie helemaal klaar zijn.

De aanleg van de houten steiger wordt bekostigd uit de Zuiderzeelijngelden. Dit is geld dat gemeenten in Flevoland kregen als compensatie omdat de geplande spoorlijn via Noordoostpolder naar Groningen niet wordt aangelegd.

De aanleg van de steiger past in het plan van Urk om een deel van de oude haven weer de sfeer van vroeger te geven. De gemeente werkt hiervoor samen met enkele stichtingen. In 2013 werd in de haven al een oude botterschuur gerestaureerd. Ook wordt geprobeerd meer oude schepen en historische voorwerpen naar de haven te halen.

Foto: havenmeester Urk

reacties (6)

 • Urker

   

  Ken niet veel Urkers welke hier blij mee zijn! Urk kan de onderhoudskosten voor de haven en de rest van Urk al niet betalen. Geld voor al het onderhoud moet geleend worden. Van dit budget hadden ze beter de lening voor de uitbreiding van het zwembad kunnen af betalen. Scheelt 20 jaar rente... Kostbaar prestige projectvan een "oud" Urker.

  reageer
 • UK

   

  Ach we hebben die clowns zelf gekozen.

  reageer
 • KC

   

  Ik zou zeker niet trots zijn en zeker voor wat betreft het Berechja. Ik vind het het gebruik van de Zuiderzeegelden niet voor dit project had mogen gebeuren. Is dit behandeld in de raad? Had deze gelden in de buitendijkse haven gestopt. Goed voor de werkgelegenheid, dat was beter geweest voor de burgers en het bedrijfsleven.

  reageer
 • urker

   

  geldverspilling noem ik dit.

  reageer
 • urker

   

  zonde geld allemaal.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Andree

   

  Er is natuurlijk weinig historisch aan. Nostalgische kitsch lijkt beter. EN wat heeft de steiger met openbaarvervoer te maken. Het zuiderzeelijn geld moet in vervoer gestoken worden en niet in leuk VVV speeltjes.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert