Asbestvervuiling rond boerenbedrijven valt mee

FLEVOLAND
Bodemvervuiling met asbest rondom boerenschuren valt in Flevoland mee. Dat komt doordat de meeste agrarische schuren in de provincie zijn voorzien van een dakgoot. Asbestdeeltjes die door erosie van oude daken vrijkomen worden door de goten met het regenwater afgevoerd.

Bij schuren zonder dakgoot wordt de grond door de deeltjes zo ernstig vervuild dat dit een direct gevaar voor de volksgezondheid kan vormen. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk rapport dat is opgesteld in opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel.

In Flevoland is al een aantal jaren een subsidieregeling van kracht die boeren moet stimuleren de asbestdaken te vervangen door zonnepanelen. De provincie telt zo'n 500 agrarische gebouwen met een dak van asbest.

reacties (9)

 • Jan met de pet

   

  Kort samengevat zijn wij dus allemaal de klos en niet alleen 'Ingenieur' of ikzelf. Ik begon al bijna bang te worden......

  reageer
 • Swiebertje

   

  Niks doms aan, kwestie van risicoanalyse. Het risico op longaandoeningen door asbest in water is te verwaarlozen. De commercie buidt de gevaren behoorlijk uit terwijl in de meeste toepassingen of omstandigheden er geen enkel risico is. Ik zou dan ook niet weten waarom het dakje schoonmaken ineens gevaarlijker is dan bijvoorbeeld achter een vrachtwagen fietsen die toch ook behoorlijk wat kankerverwekkende uitstoot produceert.

  reageer
 • Simpel

   

  U bent altijd betrokken via de algemene kosten die gemaakt moeten worden om de asbest te ruimen door de overheid. En vergeet niet dat bij branden extra onkosten gemaakt worden om asbest te saneren.

  reageer
 • Jan met de pet

   

  Waarop baseert u de stelling dat ik de klos kan zijn en in hoeverre ben ik dan de klos? Krijg ik te maken met de gevolgen van het contact met de asbestvezels en zo ja, hoe dan? U kent mij beter dan ik zelf....

  reageer
 • Tom

   

  zou het iets te maken kunnen hebben met 'vrij rondzwevende deeltjes' en 'min of meer verpakte deeltjes (in water) ??

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Kwestie kop in het zand.

   

  Ingenieur of Jan met de pet is de klos. Die troep blijkt schadelijk voor iedereen ,alleen wie komt ermee in aanraking. Vooral het in kaart brengen blijkt al lastig ,iedereen die ermee te maken krijgt doet net of het niet bestaat. Centraal staan de centen maar niet de mensen!! Je zal maar asbestkanker hebben.

  reageer
 • KC

   

  De daken in de Tjalk (Lelystad) zijn alle maal van asbest. Mensen spuiten het gewoon af om de alg er af te krijgen. Dom, dom, dom. .

  reageer
 • Jan met de pet

   

  Wat heeft het al dan niet dom zijn van 'iedereen' te maken met een mogelijk probleem dat u schetst als doorgeleerd ingenieur zijnde?

  reageer
 • De ingenieur

   

  En waar blijft het water dat door een dakgoot is opgevangen? Dat gaat gewoon de sloot in of in een put voor gebruik in de tuin. Is iedereen zo dom?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert