Automonteur had geen alcoholslot mogen krijgen

ALMERE
Een automonteur uit Almere had geen alcoholslot mogen krijgen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, nadat hij met drank op had gereden. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Het CBR heeft niet voldoende rekening gehouden met zijn werkzaamheden als automonteur.

De zaak van de Almeerder werd door de Raad van State als testcase gebruikt om het alcoholslotprogramma onder de loep te nemen. Volgens de Raad van State is de wetgeving te algemeen en wordt er onvoldoende rekening gehouden met individuele omstandigheden. Zo moet de automonteur voor zijn werk in meerdere auto's rijden en is het onmogelijk om op al die auto's een slot te zetten. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld buschauffeurs.

De Raad van State erkent dat het belangrijk is om een regeling te hebben om het aantal verkeersslachtoffers door alcohol in het verkeer terug te dringen, maar stelt dat wel moet worden gekeken in welke gevallen een alcoholslotprogramma aanvaardbaar is. Voorlopig kan het CBR door deze uitspraak geen alcoholslot meer opleggen. Het programma kan in de toekomst terugkeren, maar dan moet de regeling eerst worden aangepast.

reacties (21)

 • iemand

   

  Dat zullen er genoeg zijn, maar voor zo weinig alcohol in je bloed krijg je geen alcoholslot. Dan moet je toch behoorlijk hebben ingenomen.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Ik vraag mij af, hoeveel van de reageerders hier, wel eens met alcohol achter het stuur heeft gezeten. En dan bedoel ik niet met teveel drank maar bijvoorbeeld na 1 biertje gedronken te hebben. Zelfs 1 biertje heeft al gevolgen voor je reactiesnelheid, dus ook een groter risico op een ongeluk.

  reageer
 • Jeroen

   

  Beste Jos, je kunt dronken rijden niet uit de WAHV halen omdat het daar niet inzit. Het is een MISDRIJF dat rechtstreeks valt onder de Wegenverkeerswet. Dronken rijden levert je altijd een strafblad op wanneer je veroordeelt bent. Ik hoop dat zijn werkgever daar gebruik van maakt. Ik zou niet graag willen dat een monteur op maandagochtend een testritje met mijn auto maakt en de "rest"alcohol van een gezellig weekend ervoor zorgt dat mijn auto onherkenbaar wordt. Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten. Baan kwijt ? Gevolg van je eigen keuze om te gaan drinken, niet van een alcoholslot.

  reageer
 • wup

   

  Geen rekening gehouden dat hij automonteur is?? volgens mij heeft die vent ook geen rekening gehouden met drinken toen hij in de auto stapte en doe dag misschien wel iemand dood had kunnen rijden. alcohol slot.... pfff wat dacht je van rijontzegging voor zijn verdere leven.

  reageer
 • Bert

   

  Gelukkig hebben we hier niet het amerikaanse systeem waarbij leken mee mogen beslissen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kim

   

  ik zou wel willen werken voor een werkgever die drinken onder werktijd toelaat...

  reageer
 • Dick

   

  En dus ben ik blij met de uitspraak van de hoge raad. Juist omdat het 1. Rechtsongelijkheid is. 2. Straffen bij de rechter hoort, niet bij het CBR. Ik reageerde ook op jouw stelling dat er door de hoge raad een "Vrijbrief"is afgegeven. Dat is namelijk NIET zo. Alleen het straffen is bij de juiste instantie (de Rechter) neergelegd. En het straffen kan mij niet zwaar genoeg zijn. Drank en Autorijden kan niet samen!

  reageer
 • Ingrid

   

  Als twee automobilisten evenveel te veel hebben gedronken, de ene krijgt een alcoholslot en de ander niet vanwege zijn beroep, dan vind ik dat rechtsongelijkheid.

  reageer
 • Nico

   

  Ehm, er wordt in de uitspraak duidelijk een relatie gelegd tussen het toepassen van een alcoholslot en zijn werk als automonteur. Een alcoholslot krijg je niet voor zweetvoeten. Deze meneer mag nu drinken onder werktijd zonder dat iets of iemand ingrijpt. Ik moet eigenlijk de Franse alcoholtesters op hem gebruiken bij het wegbrengen en ophalen van mijn auto. We weten dat dit heerschap in Almere woont maar nog niet bij welke garage hij in kennelijke staat werkt. Maar dat komt vast ook wel boven water...

  reageer
 • zucht

   

  waarom altijd maar rekening houden met werk enz. als je je rijbewijs nodig hebt voor je werk of niet zuipen en rijden samen is DOM. als je dan je baan kwijt raakt : eigen schuld dikke bult.

  reageer
 • Dick

   

  Nico, Er stond nergens dat deze monteur tijdens zijn werk aan de drank zat. Dus slaat deze reactie kant noch wal.

  reageer
 • Dick

   

  Overigens gold dat al voor beroepschauffeurs. Bij hen werd om arbeidstechnische redenen geen ASP opgelegd.

  reageer
 • Dick

   

  Even vooraf, ik ben anti alcohol en rijden. Kan niet zwaar genoeg worden gestraft. Er wordt door de raad van state helemaal geen vrijbrief afgegeven. Rijden met alcohol op is en blijft strafbaar. Alleen is er een streep door de rekening van het CBR verdienmodel gegaan. Je moet niet vergeten dat je gestraft wordt door een "private instantie" zonder tussenkomst van een rechter. Ik wil eenieder die door een private instantie wordt bestraft nog wel eens horen. Maar omdat het hier om drankrijders gaat worden er allerlei sentimenten bijgehaald die er NIETS mee te maken hebben. Net als een of andere vereniging die roept dat er nu 50 verkeersdoden meer gaan vallen. Onderbuikgevoelens zijn het. Totaal niet wetenschappelijk onderbouwd. Ik vind het een goede zaak dat het weer bij de rechter wordt neergelegd en niet bij een of andere op geld beluste private organisatie. Ook ben ik ervoor om alcohol overtredingen uit de WAHV te halen en allemaal bij de rechter neer te leggen.

  reageer
 • Jos '56

   

  Helemaal mee eens !!

  reageer
 • Nico

   

  Een bezopen automonteur die aan mijn auto werkt, geeft niet zo'n veilig gevoel. Laten we ook maar een APK doen na 5 kopstootjes en voordat ie naar huis gaat moet wel de vlotter in de brandstoftank gerepareerd zijn.

  reageer
 • Gerrit2

   

  Je kan natuurlijk ook niet drinken, vooral als je automonteur bent....

  reageer
 • Ingrid

   

  Daarmee geeft de Raad van State een vrijbrief aan alle beroepsschauffeurs, want daar gaat het ook voor gelden. De goeden nagelaten, en dat zal het merendeel zijn, zullen zich verantwoordelijk gedragen. Maar deze monteur, die voor zijn werk moet autorijden, gaat toch met alcohol op achter het stuur en komt er nog mee weg ook. Misschien nog een boete, maar geen alcoholslot, wat voor gewone automobilisten wel geldt. Rechts- ongelijkheid noem ik het.

  reageer
 • test2

   

  Je kan het ook omdraaien natuurlijk; Omdat deze man in meerdere auto's moet rijden en voor z'n broodwinning afhankelijk is van zijn rijbewijs had hij beter moeten weten

  reageer
 • HFM

   

  Al deze mensen moeten daar eens aan denken voor ze met een slok op achter het stuur kruipen. Je hebt je eigen verantwoordelijkheid.

  reageer
 • HM

   

  Als je een baan hebt waarvoor je auto moet rijden, moet je dus dubbel nadenken voordat je met drank op in de auto stapt. Je neemt dan bewust een extra risico dat je, als je gepakt en veroordeeld wordt, je werk niet meer uit kunt voeren en je baan kunt verliezen. Dat is toch echt een kwestie van zelf nadenken en verantwoordelijk zijn voor je eigen acties. Voor deze man was een ontzegging van de rijbevoegdheid een betere optie dan het alcoholslot geweest, ondanks dat het hem waarschijnlijk zijn baan gekost had.

  reageer
 • Dick

   

  Nee dan moet niet de regeling worden aangepast, de wet moet aangepast. En dan moet het ASP door de rechter worden opgelegd en niet het CBR. Het CBR is een uitvoerende instantie, die horen geen wetgeving te maken. Maar dat is met wel meer instanties, ze proberen wetten te maken terwijl MIVJ daarvoor is. Maar dit heeft dus ook gevolgen voor de EMG. Want ook dat is een dubbele straf. En dubbel straffen mag in Nederland niet.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert