Accountant trekt boetekleed aan voor belastingblunder Dronten

DRONTEN • Wo 4 maart 2015 | 19:22 • Woensdag 4 maart 2015 | 19:22
PricewaterhouseCoopers trekt het boetekleed aan voor de belastingblunder van de gemeente Dronten. Dat blijkt uit een brief van de accountant aan de gemeenteraad, die in handen is van Omroep Flevoland. PwC verklaart daarin zich verantwoordelijk te voelen dat de fout tijdens de controles niet naar boven is gekomen. Eerder zei PwC dat dit de verantwoordelijkheid was van de gemeente zelf.

Eind januari werd door een extern bureau ontdekt dat de gemeente Dronten al sinds 2011 geen WIA- en WAO-premies heeft afgedragen voor het personeel. Het gaat in totaal om bijna 2 miljoen euro. De oorzaak ligt bij het verkeerd invoeren van een percentage in de salarisapplicatie. Volgens PWC ligt die verantwoordelijkheid geheel bij de gemeente.

De accountant biedt nu aan om 40 procent van een eventuele boete van de belastingdienst te betalen. Over de nog te betalen rente van 55.000 euro wordt niet gesproken in de brief. Verder stelt PwC graag te willen blijven werken voor de gemeente. Het contract loopt dit jaar af.
WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (15)

 • G

    Do 5 maart 2015 Donderdag 5 maart 2015

  De accountant voelt een tuchtklacht aankomen, en om de boel te sussen doet hij dit voorstel. De aansprakelijkheid had de accountant in zijn contract al beperkt tot de opdrachtwaarde, en laat dat nou net die 40% van de boetesom zijn. Dus hij geeft een koekje van eigen deeg: die 40% had je anders ook wel binnengetikt. De accountant heeft het IC-plan niet gelezen, de premiepercentages niet aangesloten en de cijferanalyses verkeerd uitgevoerd. De accountant heeft gefaald. Betalen zullen ze! In plaats van terugwentelen op mij als inwoner van Dronten!

  reageer
 • Anja

    Do 5 maart 2015 Donderdag 5 maart 2015

  Dat is inderdaad het privéadres van de burgemeester. Denk je dus niet dat hier verder niets mee aan de hand zal zijn? Anders publiceren ze deze brief niet zo. En als het niet in de haak zou zijn dat hij die brief aan Omroep Flevoland heeft gestuurd, dan had hij z'n adres wel weg gehaald. Die burgemeester is een rare snuiter, maar zo dom is hij nou ook weer niet, Frank.

  reageer
 • j.

    Do 5 maart 2015 Donderdag 5 maart 2015

  dus als ik te hard rij en een verkeersongeluk veroorzaak moet de politie daarvoor opdraaien omdat zij niet goed genoeg op snelheid hebben gecontroleerd?

  reageer
 • BL

    Do 5 maart 2015 Donderdag 5 maart 2015

  PWC 100% laten betalen, het is hun fout en als je zo dikbetaald wordt als accountant zijnde (de marges zijn heel hoog, met uurtarieven dik boven de 100 euro) mag je geen fouten maken. Zo niet, voor de accountantskamer brengen. En zeker niet de burger er voor op laten draaien!

  reageer
 • Vrolijk Frietje

    Wo 4 maart 2015 Woensdag 4 maart 2015

  Euhm,waarschijnlijk een domme vraag van een domme boer. Maar sinds wanneer zit het gemeentehuis op de herfst nr..? Daar is de brief aan geadresseerd.. Lijk het adres van Aat of Pietje wel. Dan lijkt me 1 en ander niet helemaal koosjer want dat is prive. Zou iemand aan touwtjes aan het trekken zijn misschien?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Joost de Graas

    Wo 4 maart 2015 Woensdag 4 maart 2015

  Waar u de komende verkiezingen op gaat stemmen heeft geen effect op het al dan niet vertrekken van het college in Dronten. De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn immers pas over 3 jaar.

  reageer
 • Ingrid

    Wo 4 maart 2015 Woensdag 4 maart 2015

  Ga je daar nu over beginnen? Een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen??? Dronten krijgt nu waar ze om gevraagd heeft. Dronten heeft in grote getale gestemd op het CDA en VVD. En de bewoners, de kiezers van Dronten worden belazerd door deze partijen waar ze bij staan en dat komt nu aan het licht. Maar dit is niet van de laatste tijd. Dit speelt al jaren. En er zijn in de afgelopen jaren heel veel signalen geweest dat er een hoop fout zit en zat in het college. Toch heeft de kiezer willens en wetens wederom gekozen voor deze partijen. Deels uit gemakzucht en deels omdat de tentakels van met name het CDA zo diep en ver in de samenleving zitten dat het gedoe moet de VVD in Limburg hiermee vergeleken kinderspel zal blijken te zijn.

  reageer
 • Piet

    Wo 4 maart 2015 Woensdag 4 maart 2015

  Al met al toch genoeg blunders van het huidige bestuur, en burgemeester , tijd om op te stappen, maar wie kan daar voor zorgen? Waar moeten we op stemmen?

  reageer
 • Henk

    Wo 4 maart 2015 Woensdag 4 maart 2015

  Wanneer er 40% in de eerste brief wordt toegegeven te betalen zit er veel meer in, geloof mij dit doen ze niet omdat ze Dronten zo lief vinden. PWC heeft intern overleg gehad met juristen en ze zitten fout en doen een vlut aanbieding... Ze zijn aangenomen om controle te doen, dat hebben ze dus niet gedaan en dus hadden ze nooit een handtekening mogen zetten. Tijd voor goede juristen aan de kant van Dronten en 100% terug halen en anders naar de rechter. Het contract loopt af dus lief hoef je niet tegen ze te doen... En volgens mij moet de accountant Europees aanbesteed worden dus dat is een open inschrijven en te controleren door journalisten (OF????). In Dronten moeten we PWC niet meer willen hebben dus een mooie regel lijkt mij op te nemen dat de Accountant van onbesproken gedrag is en aantoonbare geen fouten mag hebben gemaakt hebben om gemeentelijk niveau!

  reageer
 • Ilse

    Wo 4 maart 2015 Woensdag 4 maart 2015

  PWC had het misschien moeten zien, maar zij hebben uiteindelijk de eigenlijke fout zelf natuurlijk niet gemaakt. De fout is gemaakt door medewerkers van deze gemeente. En de wethouder is politiek verantwoordelijk voor deze blunder. Het is wel erg laf om je nu te verschuilen achter PWC. Er zijn door de raad gerichte vragen gesteld over onlogische bedragen en hier zijn onzin antwoorden op gegeven door de wethouder. Dat heeft hij notabene zelf toegegeven tijdens de laatste raadvergadering. Dat de andere wethouder niet weet hoe snel hij in de pers moet gaan vingerwijzen naar 'een ambtenaar' die een vinkje heeft uitgezet is natuurlijk ook om te huilen. Dat PWC een financiële handreiking doet vind ik wel netjes, maar daarmee is het vertrouwen in de 2 wethouders natuurlijk niet hersteld. En ook niet in Aat de Jong, want hij was indertijd de direct verantwoordelijke toen deze fout ontstond. Maar die staat nu vanachter een pilaar belangstellend toe te kijken wie er nu uiteindelijk op zn gezicht zal gaan. Hij kan er nu niet meer op afgerekend worden, maar is er nou helemaal niemand die een onderzoek kan doen naar het functioneren van deze man?

  reageer
 • Johan B

    Wo 4 maart 2015 Woensdag 4 maart 2015

  Niks geheims aan hoor. Ik heb 'em ook gekregen. Gewoon via de mail.

  reageer
 • Hans

    Wo 4 maart 2015 Woensdag 4 maart 2015

  Waarom slechts 40% betalen?. Gemeente heeft intern de controle niet op orde maar de accountant had de falende interne controle moeten aantonen! Let op PWC stuurt dit jaar een forse extra declaratie voor haar diensten i.v.m. extra uit te voeren controles. Natuurlijk wil PWC de declaratie wel verlagen maar dan moet Dronten de opdracht voor controle met PWC verlengen. Verdient PWC op die manier de 40% vanzelf weer terug. Voor Dronten wel handig want dan kunnen de mis kleumende ambtenaren nog een paar jaar blijven zitten en hoeft de gemeentesecretaris niet het hoofd financiën en de concerncontroller te ontslaan. Ben benieuwd of de gemeenteraad zo slim is dat zij hier niet aan mee willen werken en schoon schip eisen van de gemeentesecretaris, anders kun je op de volgende misser wachten.

  reageer
 • Ria

    Wo 4 maart 2015 Woensdag 4 maart 2015

  Dat heet transparantie,wellicht meer van nodig in Dronten

  reageer
 • bergerac

    Wo 4 maart 2015 Woensdag 4 maart 2015

  Hoe kan het dat omroep flevoland deze brief heeft ? Een lekkende ambtenaar misschien?

  reageer
 • Frieterdefriet

    Wo 4 maart 2015 Woensdag 4 maart 2015

  Ach ze zullen wel moeten nietwaar,groot bedrijf als ze zijn is elke klant koning. In unze gemeente koeken we nergens meer van op. Aat's paradijs.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert