Inwoners debatteren over radicalisering

LELYSTAD
Elkaar leren kennen en respect hebben voor de verschillen tussen mensen: dat was de belangrijkste conclusie van een debatavond woensdag in het stadhuis van Lelystad over de gevolgen van moslimradicalisme.

Vertegenwoordigers van moskee- en kerkbesturen, welzijnsorganisaties, scholen en andere maatschappelijke instanties kwamen op uitnodiging van de gemeente bij elkaar om te praten over radicalisering. Duidelijk werd dat Lelystadse moslims geregeld aangekeken worden op terreuracties van extremisten. Ook moeten zij zich vaak verdedigen voor hun geloof.

De aanwezige niet-moslims gaven aan dat de beelden van gruweldaden hun angst inboezemen en dat ze daardoor vaak niet weten hoe ze moslims in hun omgeving moeten benaderen.

reacties (10)

 • Hans: Ben een hindoestaan uit Suriname

   

  Etnische (afkomst) verschillen zullen mijn inziens altijd blijven bestaan. Als er iets niet naar zijn/haar wens c.q. idee gaat kijkt men vaak de etnische groep aan. De geschiedenis blijft herhalen. Recente voorbeelden: De Krimp tussen de van origine Russen en Oekraniërs . Joegoslavie ( Bosniërs, Serviërs, Kroaten), Irak tussen Sjiëten en Soenieten. Diverse branden in Afrika, De Tweede Wereld Oorlog etc etc. Belangrijk is respect voor mekaar en verder waarborgen in de wetgeving.

  reageer
 • Frans

   

  Ik vindt dat ze maar moete aanpassen, anders gewoon pleite

  reageer
 • Ingrid

   

  Wie begint hier nu direct met dreigen?

  reageer
 • Barbara

   

  Goed opgemerkt, een mening mogen opschrijven als reactie op een nieuwsbericht moet kunnen.

  reageer
 • Barbara

   

  Nee, ik leef er naar i.p.v erover na te moeten denken. Het denken is er al jaren aan vooraf gegaan. Zou je ook eens aan kunnen beginnen, dan hoef je niet meer van die domme vragen te stellen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hoi

   

  Ja Jaaah, dit verhaal zeg genoeg over de schrijver.

  reageer
 • MKM

   

  Dat ieder zich behoort te houden aan de wetten en regels die hier gelden spreekt voor zich. Ik denk echter dat het probleem zit in alles dat binnen die wetten en regels valt. Dus meer aan de kant van normen, waarden, gebruiken en gewoontes. Binnen Nederland bestaan er op dat vlak veel verschillen en dat komt zeker niet alleen doordat er in Nederland mensen wonen die oorspronkelijk ergens anders woonden (of waarvan ouders/grootouders oorspronkelijk ergens anders woonden). Ik denk niet dat ik me hoef aan te passen aan een ieder die er andere normen, waarden, gebruiken of gewoontes dan ik op nahoudt. Ik denk wel dat ik respect moet opbrengen voor het feit dat een ander misschien anders in de wereld staat. Als ik hem of haar daar ook nog een beetje de ruimte in kan geven is dat mooi meegenomen.

  reageer
 • UK

   

  Mag u wel zo oordelen? Wij hoeven ons toch niet aan te passen aan de gasten in dit land. Wie hier wel wonen heeft zich te houden aan de wetten en regels die hier gelden. Zo niet dan blijf je maar lekker weg. Het lijkt hier wel de omgekeerde wereld.

  reageer
 • Joke

   

  Heeft u hier lang over moeten nadenken?

  reageer
 • Barbara

   

  De mensen die niet weten hoe of ze moslims moeten benaderen weten dat dikwijls ook niet te hanteren bij niet moslims. Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Er zit niks anders op dan dat als uitgangspunt te nemen. Alle andere verhalen en discussies zijn smoesjes, doekjes voor het bloeden en tijdverdrijf.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert