Onderzoek naar vervuiling landbouw rond vliegveld

LELYSTAD
De komende jaren wordt extra in de gaten gehouden welke effecten de uitbreiding van Lelystad Airport heeft op de landbouw rond het vliegveld. Daarover ondertekenen staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur, de provincie, de luchthaven en de boeren op 31 maart een convenant.

De boeren zijn bang dat vliegtuigen de gewassen vervuilen. Om dat vast te stellen is vorig jaar een zogeheten nulmeting gehouden. Tegelijk wordt er gemeten nabij het vliegveld van Bremen, dat in omvang vergelijkbaar is met het toekomstige Lelystad Airport. Vanaf nu wordt er elke vijf jaar gemeten.

Het convenant volgt op advies van kabinetsadviseur Hans Alders. Aan de afspraken is ook een regeling verbonden, die boeren financieel compenseert als is aangetoond dat de luchtvaart voor vervuiling zorgt.

reacties (3)

 • Jos '56

   

  Laat de uitbreiding nou maar, volgens de kranten vandaag heeft men een hard hoofd in de toekomst van Schiphol.

  reageer
 • Bart

   

  Elke 5 jaar meten? Dan is de bio-landbouw waarschijnlijk al onherstelbaar vervuild... Hoe dom kun je zijn!

  reageer
 • Burger

   

  Als we dan tegelijkertijd ook gaan kijken naar de vervuiling van de landbouw richting bodem, water en lucht dan krijgen we een evenwichtige aanpak. Niet altijd meteen naar een ander wijzen en gaan piepen als sector. Nog veel te doen t.a.v. mest, bestrijdingsmiddelen, gezondheidseffecten bioindustrie etc. etc.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert