Afschieten zwanen voorlopig van de baan

FLEVOLAND
Het afschieten van knobbelzwanen in Flevoland is voorlopig van de baan. De provincie Flevoland en Faunabeheer Flevoland hebben daarmee ingestemd bij de bestuursrechter.

Stichting Vogel- en Natuurwacht 'Zuid-Flevoland' had een rechtszaak aangespannen om het afschieten van knobbelzwanen te voorkomen. De provincie Flevoland heeft namelijk toestemming gegeven om 's winters zwanen te schieten als zij schade aanrichten op akkers. Dat gebeurt pas als andere maatregelen, zoals het gebruik van lampen en geluidsinstallaties, niet werken.

Tijdens de zitting bleek dat de provincie en Faunabeheer bereid waren het afschieten op te schorten, omdat er dit jaar bijna geen overlast is. Dat heeft te maken met de zachte winter. Bij strenge winters zijn de meren bevroren en trekken de beesten landinwaarts. Dat jaar zou er volgens Faunabeheer geen zwaan zijn afgeschoten.

De Vogel- en Natuurwacht is blij met de afspraak, maar gaat nog wel verder protesteren tegen het afschieten van zwanen. Op 17 maart volgt er een hoorzitting met de provincie. De stichting wil voorkomen dat er de komende jaren wel weer zwanen mogen worden afgeschoten.

reacties (3)

 • Kaya

   

  De provincie geloofde weer zonder twijfel in de jagers die met een onzin verhaal aan kwamen omdat ze op zwanen wilden schieten. Jammer dat de provincie niet wat kritischer is en dat het via een rechter duidelijk moet worden dat het helemaal niet nodig is.

  reageer
 • dronten

   

  zou dat lekker zijn zwaan? nog nooit gehad

  reageer
 • Knobbeltje 382634

   

  Goede zaak dat het van de baan is. Laat die zwanen met rust en laat ze lekker knabbelen. Zo hebben zij 's winters tenminste iets te eten. Dat geldt helaas niet voor de beesten bij de Oostvaardersplassen! Die laat men verhongeren!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert