Daphne praat weer door onderwijs thuis

ALMERE
Het leven van de 15-jarige Daphne Scherpenberg uit Almere is veranderd van de hel in de hemel. Sinds dit schooljaar krijgt zij thuis onderwijs. Via het IVIO volgt zij vakken op mavo-niveau.

Daphne heeft selectief mutisme. Dat is een sociale angststoornis waardoor zij alleen in vertrouwde situaties spreekt. Op school kon zij hierdoor niet goed functioneren. Ze was angstig, doodongelukkig en leerde weinig.

Haar moeder Janine Scherpenberg voerde de afgelopen jaren talloze gesprekken met schoolleiders en docenten. Over die periode heeft zij het boek 'Thuis is Daphne Daphne' geschreven. Daphne is 1 van de 2 leerlingen die momenteel in Almere afstandsonderwijs mogen volgen. Hiervoor wordt bij hoge uitzondering toestemming gegeven.

Naast studeren, houdt Daphne zich thuis met creatieve activiteiten bezig. Ze houdt van tekenen, piano spelen en het maken van stop-motion films, waarbij met veel foto's vloeiende beelden worden gecreëerd.reacties (5)

 • Janine Scherpenberg

   

  Wat een leuke reacties. En blijkbaar herkenning. Dat de wethouder al aangeeft dat een oplossing als dit zeer uitzonderlijk is, is jammer. Wij hebben dan ook eigenlijk veel te veel moeite moeten doen, kostbare tijd is verloren. Daphne was al 1,5 jaar thuis voordat er een oplossing kwam. De focus bij 'hulp' is vooral 'terug naar school' en niet 'onderwijs voor het kind'. Dat er dan vooral verwezen wordt naar psychiatrische instellingen voor (dag)opname of zelfs een opvang voor verstandelijk beperkte kinderen staat voorop. Heel jammer. School is immers niet de enige plaats waar kinderen anderen kunnen ontmoeten. Zoals Daphne zelf vertelt: "niet meer alleen staan buiten' is fijn, want eenzaam tussen heel veel kinderen is wat een kind ernstig beschadigt. Zolang scholen daar niet op ingericht zijn, is school in heel veel gevallen NIET de plek voor sommige kinderen (vaker dan zeer uitzonderlijk). Mochten mensen steun nodig hebben bij problematiek als deze dan is Janine Scherpenberg bereikbaar. In Nederland zijn TE veel kinderen thuiszitter, zonder onderwijs. Zonde!

  reageer
 • Els

   

  Prachtig dat filmpje, Daphne! Fijn dat je thuis onderwijs krijgt. Succes1

  reageer
 • Jade

   

  Wat een oplossing, zal willen dat het voor meer kinderen mogelijk was. Die regeling zal wel wat meer bekendheid mogen krijgen. Hoe je dit zou kunnen doen of wanneer je er voor in aanmerking zou kunnen komen. Wij hebben meer geduld dan de school en dan zal voor meer kinderen kunnen gelden.

  reageer
 • Annette

   

  Goed zo Daphne, wat goed dat je dit laat zien. Dit is passend onderwijs. En ik heb genoten van het stopmotion filmpje, knap gemaakt.

  reageer
 • jolanda

   

  wat goed dat dit kan. zo krijgt ze toch de kans om zich te ontwikkelen. hiervoor is veels te weinig aandacht op scholen. zodra een kind extra aandacht nodig heeft geeft de school niet thuis.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert