Houtsnippers om sportcentrum te verwarmen

LELYSTAD
Bij Sportcentrum De Koploper in Lelystad is maandag een houtgestookte ketel geplaatst. Die moet binnenkort het hele sportcentrum, inclusief zwembaden en squashbanen, op een duurzame manier van energie voorzien.

De ketel is in een speciaal gebouwde bunker die op 11 meter diepte in de grond is geplaatst. In de ketel worden houtsnippers verbrand die voor energie zorgen. Bij temperaturen onder het vriespunt, gaat het om zo'n 40 ton aan houtsnippers per week.

Volgens de directeur van het Sportbedrijf bedragen de kosten voor de duurzame verwarming zo'n 600.000 euro. Hij verwacht over zeven jaar quitte te spelen.

reacties (12)

 • .\/\/.

   

  Het verbranden van hout is CO2-neutraal, het verbranden van benzine niet. Dat is het verschil. De uitstoot van schadelijke stoffen (m.n. fijnstof) is een technologische kwestie.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Aron, de voormalig Flevocentrale is reeds grotendeels ontmanteld, en de daarnaast gebouwde en nog wel actieve Maximacentrale draait op gas. Biobrandstoffen belasten ons milieu ook, dus ook houtsnippers. Het beste is nog altijd minder energie verbruiken.

  reageer
 • Swiebertje

   

  De Flevocentrale is reeds grotendeels ontmanteld, en de Maximacentrale draait op gas. Biobrandstoffen belasten ons milieu ook, dus ook houtsnippers. Het beste is nog altijd minder energie verbruiken.

  reageer
 • Aron

   

  Prima investering voor de toekomst. Hout is een zichzelf aanvullende brandstof. Al het snoeiafval versnipperen en opbranden. Helaas hebben we een te klein land om helemaal over te gaan op deze natuurlijke brandstoffen, omdat we simpelweg niet genoeg bomen kunnen laten groeien. Volgende stap is de flevo(kolen)centrale ombouwen naar biobrandstof en we worden nog eens een echt groene provincie.

  reageer
 • Nap

   

  Het is wel een redelijke diepe bouwput, maar nog niet de helft van 11 meter diep.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Wouter

   

  We hebben onze mond vol over milieu. Volgens mij is verbranden milieuonvriendelijker dan mijn auto voorzien van een EURO-5 motor met diverse technische voorzieningen om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken. Helaas word ik van alle kanten voor elk dingetje fors belast, omdat mijn auto zo milieuonvriendelijk is. Deze regels gelden natuurlijk weer niet voor overheidsbedrijven!

  reageer
 • Henk

   

  Wat een mooi lokaal initiatief. Ik sta achter dit soort oplossingen. Minder afhankelijkheid van Poetin, hogere CO2 reductie en als de terugverdientijd goed is ook nog maatschappelijk een goede keuze.

  reageer
 • je zal der in vallen, denk dat je aardige smak maakt.

  reageer
 • Dirk

   

  Als je de kosten en CO2 uitstoot in de keten zou berekenen is het de duurste en meest milieu onvriendelijke oplossing. Belachelijk dus! Maar ja, de burger betaalt en de PvdA heeft een vriendje geholpen...dus.

  reageer
 • KC

   

  Houtsnippers worden steeds schaarsere en dus steeds duurder. Droom maar verder de gemeente betaald toch. .

  reageer
 • Nap

   

  11 meter diep....denk het niet, gezien het bouwputje...

  reageer
 • Jeroen

   

  Wat een geld verspillerij, daar gaat nog een aardig bedrag bij komen de komende jaren vanwege allerlei problemen en kinderziektes.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert