Vakbonden plaatsen zakken over bushaltes

FLEVOLAND
Buschauffeurs in Flevoland voeren volgens de vakbonden actie tegen de afbraak van het openbaar vervoer. Met blauwe plastic zakken over de bushaltes herinneren ze reizigers eraan dat ze bij de Statenverkiezingen ook kunnen stemmen over de toekomst van het openbaar vervoer.

De provincies moeten volgens de vakbonden CNV en FNV niet alleen kijken naar de kosten van het OV, maar ook naar het maatschappelijk nut ervan.

Op de blauwe plastic zakken staat de tekst 'Straks hier geen bus? Bepaal op 18 maart wat er gebeurt met uw bus'. De zakken blijven volgens de vakbonden zo'n twee dagen hangen.


reacties (3)

 • frits

   

  Overigens: maatschappelijk nut? Wat is dat? Het OV is een bedrijfstak die meer kost dan opbrengt. In tegenstelling tot de personenauto: dat is de enige vorm van vervoer die de overheid geld oplevert. Vrachtwagens, scheepvaart, trein, vliegtuigen, busvervoer, voetgangers: overal gaat per saldo geld bij. Het maatschappelijk nut van busvervoer is gedateerd; de elektrische fiets is in opmars, en is ook voor ouderen en jongeren zonder auto/rijbewijs prima bruikbaar. De (omni)bus is een vervoermiddel uit de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw. Vanaf de jaren '60 moest er subsidie bij, en die kosten zijn alleen maar gestegen terwijl de reizigersaantallen daalden. Hoewel ik zelf een groot aanhanger en gebruiker van het OV, is het toch wel duidelijk dat dit zo niet door kan gaan. Het OV heeft alleen toekomst op zware vervoerrelaties in en tussen steden. Niet langer op het platteland.

  reageer
 • frits

   

  Achterlijke actie. De zakken hangen ook over bushaltes die niet op de nominatie staan om opgeheven te worden. De vakbonden stellen zo hun eigen toekomst ter discussie. Heel dom. De vakbonden kunnen zich er beter voor inzetten dat het OV exploitatief aantrekkelijk blijft. Dus stoopen met marktwerking (als de overheid meer dan de helft van de kosten betaalt, kan het beter een overheidsdienst zijn), maar ook stoppen met die continue salariseisen. Want daarmee verliest een buschauffeur het van een taxichauffeur.

  reageer
 • reiziger

   

  Ik schrok vannochtend wel even toen ik met de bus wilde gaan 'neeee mn bus rijd niet meer' maar gelukkig (nog) niet het geval

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert