Vrouw ligt weken dood in woning

LELYSTAD
Een vrouw uit Lelystad heeft enkele weken dood in haar woning gelegen. Ze overleed in december en dat bleef vervolgens wekenlang onopgemerkt.

Een buurman van de vrouw heeft een brief naar de gemeente gestuurd met daarin de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren. De overleden vrouw werd volgens hem namelijk regelmatig bezocht door maatschappelijk werkers.

De gemeente laat weten dat de vrouw vorig jaar weliswaar werd begeleid door het maatschappelijk werk, maar dat dit in mei is gestopt. Toen is de zorg overgedragen aan een andere instantie. Die partij heeft de situatie gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Daar wordt nu onderzocht of er aanleiding is voor verdere stappen.

In zijn brief vraagt de buurman zich ook af of de situatie een gevolg is van de veranderingen rond de ‘Wet maatschappelijke ondersteuning’. Die is op 1 januari ingegaan. De gemeente geeft aan dat dit niet het geval is.

reacties (22)

 • annie

   

  toch vreemd dat de buurman zich er nooit mee heeft bemoeid maar nu wel een boze brief schrijft met hoe het heeft kunnen gebeuren.

  reageer
 • Kitty

   

  Misschien had deze persoon helemaal geen familie? Dat is heel erg goed mogelijk...

  reageer
 • Bea

   

  En de families, waar waren die? Nooit gebeld of langs gekomen? Ze hadden toch samen met hulpinstanties, de hulp gestopt? Al die weken zonder kontakt, hoe kan dat?

  reageer
 • lelystadse

   

  Als ik dit goed lees had deze buurman het zelf ook dus niet door? anders had hij wel eerder aan de bel getrokken dus ja ernstig en zeker gezien er hulp was maar ook buren merkten het dus niet

  reageer
 • HW

   

  Het is afschuwelijk een vrouw weken dood ligt in haar woning als mevrouw hulp aan huis kreeg waarom hebben de desbetreffende instantie geen actie ondernomen weken geen gehoor krijgt

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • J.C. Moes.

   

  'Gelukkig' is er weer eens niemand verantwoordelijk! Arme Mevrouw! Weer eens een slachtoffer, dat de gevolgen ondervind van de vele maatschappelijk hulpinstanties, die voornamelijk zichzelf in stand houden! JC.

  reageer
 • Jeroen

   

  Ik ben het in grote lijnen eens met je, ware het niet dat je natuurlijk niet kunt weten of iemand niet eerst dagen lang geeft geleden in huis voordat die is komen te overlijden. Ook bij mij zal btw gelden dat ik pas na een week door me buurvrouw ontdekt zou worden, ook al hebben we best goed contact. Gelukkig heb ik veel vrienden die zich na een dag niets horen, al zorgen om me zullen maken. Lang leve de vervloekte social media zullen we maar zeggen.

  reageer
 • jop

   

  iemand enig idee in welk wijkdeel dit is gebeurd?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Nee, die sociale controle is geen goed idee: men gebruikt het uiteindelijk altijd als excuus om zich te bemoeien met zaken die niemand aangaan, en er vervolgens nog een moreel oordeel over te hebben ook. Jij en ikEr zijn nu eenmaal mensen die geïsoleerd leven en weinig sociale contacten hebben. Dat die personen op onverwachte momenten doodgaan is niet te voorkomen. Het klinkt tragisch natuurlijk, weken dood in een huis te liggen, maar het slachtoffer lijdt er niet onder: de persoon in kwestie is namelijk dood. Ik vind verhalen over mensen die een heel weekend met een gebroken heup in hun badkamer liggen veel ernstiger.

  reageer
 • Dick

   

  Dat is ook weer zwaar overdreven. Het hoeft echt niet terug naar de jaren 50 maar een beetje meer sociale contacten aanknopen had dit kunnen voorkomen. Niet dat ze plotseling overlijdt maar wel dat ze weken lang dood in huis ligt. En misschien is die sociale controle zo gek nog niet. Denk dat er dan behoorlijk minder rottigheid op straat zou zijn.

  reageer
 • .\/\/. heeft een hekel aan spruitjeslucht

   

  Nou ik lees het al: het is de schuld van de buurman. En voor de rest moeten we kennelijk terug naar de benauwende sociale controle van de jaren vijftig, toen iedereen elkaar in de gaten hield onder het mom van gemeenschapszin.

  reageer
 • Dick

   

  De buurman heeft natuurlijk zelf ook 3 kilo boter op zijn hoofd.

  reageer
 • Jade

   

  Als mijn buurman dood gaat in zijn huis, is het ook niemand in de straat die dat zal opmerken. Maar ook als een heel gezin niet meer wordt gezien zal het pas na maanden worden opgemerkt door de Postbode omdat de brievenbus dan geheel vol zal zitten. Waar ik vroeger woonde liepen we gewoon elke dat via de achterdeur even naar binnen, kopje koffie of gewoon even een kletspraatje. Maar tegenwoordig overal hoge schuttingen eerst een afspraak maken of je binnen kunt komen. Zal misschien aan de wijk liggen maar hier is het iedereen voor zich zelf en vooral geen overlast dulden, dan komen zie je ze wel. Gedag zeggen kan er al amper af.

  reageer
 • dorpbewoner

   

  Kan overal gebeuren. Niet alleen in een stad. Ik woon in een dorp in het oude land, maar geen contact met de buren. Ligt niet aan mij, buren hebben er geen behoefte aan. Prima, even goede vrienden. Maar dat mn buurman een week in het ziekenhuis lag is mij ook ontgaan, later pas gehoord. Als hij alleen was en overleed aan een hartaanval, had ik ook pas na ruim een week eens door het raam gekeken van "het is wel erg stil daar", maar alleen omdat het een bezig mannetje is. Als het een rustig type was, had het wellicht wel langer geduurd voor ik iets opmerkte. Zo gaat het nu eenmaal.

  reageer
 • buur

   

  Triest om nu zo over die buurman te spreken. Overlijden van een persoon is niet het eerste wat je in je hoofd haalt volgens mij. Erg trieste reacties!!!

  reageer
 • Faerie

   

  De buurman was wellicht gewend om de vrouw eens per maand misschien te zien (het artikel spreekt van enkele weken). Voordat je het afschuift op een ander, bedenk even of jij werkelijk zelf zo goed in de gaten hebt wat de buren wel of niet doen. Ik denk dat veel mensen eerst onschuldig denken, vakantie, of zorgopname waar je geen weet van hebt. We wonen in steden waar weinig sociale controle is. Meeste mensen doen het niet snel bij een ander, omdat ze zelf ook geen 'pottenkijkers' willen. Meeste mensen zijn inderdaad 'individueel' bezig, ofwel bezig met zichzelf en eigen leven. Het hechte contact met buren zit gewoon niet standaard in de stadse Flevolandse cultuur. Je hebt wijken, of straten meestal, waar dat wel zo is, maar vaker niet.

  reageer
 • janno

   

  Sorry hoor . Maar ik vind dat de buurman gelijk heeft . Als hij zorg binnen zag komen en het viel nu op van niet. Kan toch ik heb ook ouderen in mijn straat wonen ... wie zeg dat ze niet bij family zit of ergens anders. En over de gemeente keukentafel gesprekken nou ze hebben het daar niet op een rijtje .als je belt wordt je van de kassie naar de muur gestuurd. En de blauwe bus waar de 3 hoofdaannemers inzitten is hiele likkerij. Waar blijven de kleine zorg instellingen. Straks pakken ze die clienten ook nog af . En dan zijn de mensen nog maar een nummertje.

  reageer
 • Sassie

   

  Die mevrouw was al lange tijd verward en juist door interventie van die buurman zijn de gemeente en zorginstanties ingeschakeld. Dat die mensen hun werk niet correct hebben uitgevoerd moet nu niet op de buurman afgeschoven worden. Beetje jammer en teleurstellend dat mensen op basis van een sumier geschreven bericht nu roepen dat de buurman niks heeft gedaan.

  reageer
 • Andre

   

  Beste buurman, jij woonde er toch naast? Dan had je ook wel eerder zelf wat kunnen ondernemen.

  reageer
 • KC

   

  Hoe zit het met de keukentafelgesprekken? Waar is welzijn? Schandalig en de gemeente gooit eea weer over de schuttinging.

  reageer
 • Henk

   

  Dit voorval doet me denken aan de overleden vrouw die, in dat geval jaren, dood in huis lag. Tja, het zal wel iets van deze individualistische tijd zijn dat dit zo lang onopgemerkt kan blijven. Beter een goede buur dan een verre vriend zeg ik altijd maar, maar tegenwoordig lijkt dit niet meer vanzelfsprekend. Een hele treurige ontwikkeling. Heeft de buurman zelf wel eens naar zijn buurvrouw omgekeken?

  reageer
 • lelystedeling

   

  Heeft de buurman dan zelf niet gemerkt dat hij de vrouw al weken niet gezien had?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert