Raad lijkt akkoord met extern deskundige Stadshart

LELYSTAD
Een extern deskundige moet de vastgelopen ontwikkeling van het Stadshart in Lelystad vlottrekken. De gemeenteraad moet er officieel nog mee instemmen, maar een meerderheid van de politieke partijen lijkt het voorstel van het college van burgemeester en wethouders te steunen. Dat bleek dinsdagavond tijdens een commissievergadering in het stadhuis.

Ondernemers en eigenaren van het Stadshart hadden eerder al aangegeven dat ze graag willen dat een extern deskundige een stuurgroep gaat leiden. Die stuurgroep moet een plan van aanpak voor het winkelcentrum maken met de specialist in een coördinerende rol.

In het Stadshart van Lelystad staan veel winkelpanden leeg en de leefbaarheid laat te wensen over. Er valt te weinig te beleven en dat moet volgens alle betrokken partijen veranderen.

reacties (6)

 • bd

   

  Tja het mag wat kosten, extern adviseur, half jaar kost toch de gemeente al meer als een ton. gaan we dan wel de mensen die er nu verantwoordelijk voor zijn ontslaan aangezien ze niet de capaciteit hebben het zelf te bedenken. voor mij is het logica horeca het centrum inbrengen ipv winkels die ieder jaar weer over de kop gaan.

  reageer
 • frits

   

  Het eerste probleem is ook niet op te lossen. Alle plannen voor grote nieuwe wijken met duurdere huizen zijn geflopt. Kijk maar naar Warande, Buitenhof, Houtribhoogte. Inwoners met meer koopkracht willen niet naar Lelystad verhuizen. Hoogwaardige werkgelegenheid wil ook niet naar Lelystad komen. Kans is juist groot dat het waterschap, de rechtbank en de provincie de komende jaren zullen vertrekken, net als eerder al Rijkswaterstaat, het hoofdbureau van politie, de belastingdienst. Minder sociale woningen is ook geen optie; die inwoners wonen hier ook gewoon, en afbraak van goedkope woningen leidt alleen maar tot een dalende bevolking en dus nog meer voorzieningen die onder druk komen te staan. Het wordt gewoon tijd dat Lelystad de waarheid erkend: Lelystad is een stad met rond de 80.000 inwoners, met een vergrijzende en ontgroenende bevolking, veel mensen met lagere inkomens. Daar zal het voorzieningenniveau, maar ook de uitgaven van de gemeente, op aangepast moeten worden. Ook een externe deskundige kan het stadshart niet vlottrekken; trekken aan een dood paard maakt dat paard niet weer levend. Kans is groot dat die externe deskundige weer uit het politieke vriendjesnetwerk komt. Toch niet weer Cittanova of West8 mag ik hopen....die hebben al genoeg aan deze stad verdiend, de gemeente genoeg op kosten gejaagd, en genoeg verpest van het oorspronkelijke karakter van deze stad.

  reageer
 • Gast

   

  Een beleid volledig afstemmen op de mening/ wens van de bezoeker is geen optie. Er zijn meer facetten van belang om een goed beleid te maken en het tij te keren in Lelystad. Daarbij stelt de bezoeker (vaak) onrealistische wensen zoals "er moeten hier meer grote winkels komen Zara, Bijenkorf, Primark etc.". Maar deze winkelketens zullen niet (snel) naar Lelystad komen, zeker niet in het huidige retailklimaat! Een adviseur dient juist de brug vormen tussen de bezoeker, ondernemers, eigenaren en Gemeente. Uiteraard zal de wens (of zoals adviseurs zo mooi zeggen "het DNA") van de gebruiker wél opgenomen moeten te worden in het advies. Dit soort adviseurs hebben, over het algemeen, ervaring opgedaan in soortgelijke situaties. Men beschikt over een totale visie, daar waar de andere betrokken partijen (resp. ondernemers, eigenaren, Gemeente) een beperktere visie hebben, aangezien deze partijen hun eigen manieren én belangen hebben om e.e.a. te bereiken.

  reageer
 • HM

   

  Er zijn twee problemen voor het centrum van Lelystad. 1. De scheve bevolkingssamenstelling. Te veel mensen met weinig koopkracht en te weinig mensen met meer koopkracht. 2. Lelystad heeft geen regio functie want er is 20km rondom Lelystad helemaal niets. Het eerste probleem moet door de gemeenteraad eerst erkend en dan opgelost worden. Alles erop inzetten om hoogwaardig werk en koopkrachtige inwoners te krijgen. En minder sociale woningen. Het tweede probleem is helaas niet op te lossen. Lelystad zal zichzelf moeten bedruipen en zal daarvoor waarschijnlijk nog wat moeten groeien. Maar wel met de juiste bevolkingssamenstelling. Dat zal gezien de demografische ontwikkeling lastig worden. Lelystad ligt te ver van de randstad.

  reageer
 • mm

   

  maak het centrum bij Batavia stad heb je ruimte en publiek

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Faerie

   

  Zonde van je geld, vraag het nou eens aan de gebruiker, de inwoner van Lelystad, wat die wilt in zijn/haar centrum en mensen van buiten de stad wat voor hun redenen zouden zijn om naar Lelystad te komen om te shoppen. Geld over de balk smijten aan dure adviseurs met een grote mond, zogenaamde kennis en een sterk gevoel voor prestige gaat je niks bruikbaars opleveren aan ideeën.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert