Vergunning voor vaargeulen in randmeren vernietigd

ZEEWOLDE
De Raad van State heeft de vergunning voor het aanleggen van vaargeulen in het Wolderwijd en Veluwemeer bij Zeewolde vernietigd. De provincie Flevoland ,die de vergunning heeft afgegeven, heeft verkeerde vogeltellingen uitgevoerd in het natuurgebied.

De uitspraak is een fikse streep door de rekening voor de ontwikkeling van het gebied. De verdieping is nodig voor het toenemende aantal grote motorboten en zeiljachten die worden verwacht als het Tulpeiland voor de kust van Zeewolde af is. Ook zou het gewonnen zand worden gebruikt voor de aanleg van het Tulpeiland. De gemeente Zeewolde gaat nu samen met de aannemer op zoek naar alternatieven om aan zand te komen.

De vergunning werd aan de kaak gesteld door drie vogelbeschermingsorganisaties. Zij hadden bezwaar gemaakt tegen de vogeltellingen van de provincie in het Wolderwijd en Veluwemeer. De provincie had geteld hoeveel beschermde tafeleenden en brilduikers er in dat gebied zitten. Daarmee wilde de provincie aantonen dat de beschermde tafeleend en de brilduiker niet veel zouden merken van de verdieping van vaargeulen in de randmeren.

De Raad van State vindt ook dat de tellingen niet goed zijn uitgevoerd. Daarom is het aantal beschermde vogels in het gebied niet goed in kaart gebracht en zijn de gevolgen voor de vogels ook niet duidelijk.

reacties (3)

 • Berebotje

   

  Dit land gaat ten onder aan regelgeving. Hoeveel vogelbeschermclubjes zijn er wel niet. 1 voor de brilduikers, 1 voor gele borst kanariepietduiker, en 1 voor de zwartkijkerduiker. En ze buitelen over elkaar heen. Door het uitdiepen wordt de waterkwaliteit in het hele gebied beter.... minder opwarming, meer Rietkragen, meer vis, meer enz. Maar ook minder kans op blauwalg, minder verzuring van het water.... kortom hoe een vogelbeschermclubje in zijn eigen voet schiet. Moraal... de burger gaat extra betalen om de extra kosten te dekken. dank u wel Raad van State voor uw doelmatigheid.

  reageer
 • Nk

   

  Wel ja, en waar komt dan volgens u de subsidie vandaan? Gewoon belastinggeld, opgebracht door burgers in Europa, dus ook wij! Dit megalomane eiland dient alleen maar voor het plezier van botenbezitters en de gemiddelde inwoner van Zeewolde heeft er helemaal niets aan. En dan die grote wijk?? Als het in dit tempo doorgaat beleven de kinderen het nog niet eens!

  reageer
 • Nk

   

  Een streep door de rekening voor dat belachelijke tulpeiland. Vreselijke geldverkwisting door de gemeente Zeewolde en het ding trekt absoluut geen toeristen aan voor het zieltogende centrum! Het ligt veel te ver van het centrum af. De toeristen gaan dan gezellig naar de terrasjes in Harderwijk aan de overkant!

  reageer
 • M.

   

  Beste NK, Wat een aparte reactie. De gemeente krijgt subsidie voor het eiland, dus het gaat hier zeker niet om geldverkwisting vanuit de gemeente kas. Bovendien is het eiland niet alleen bedoeld voor de toeristen maar wordt er achter het eiland een grote woonwijk gebouwd waardoor het ook voor de gewone zeewoldenaar heel leuk en aantrekkelijk wordt om heen te gaan. Eerst je feiten kloppend krijgen zou ik zo zeggen!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert