Vergunning voor vaargeulen in randmeren vernietigd

ZEEWOLDE • Wo 11 maart 2015 | 12:01 • Woensdag 11 maart 2015 | 12:01
De Raad van State heeft de vergunning voor het aanleggen van vaargeulen in het Wolderwijd en Veluwemeer bij Zeewolde vernietigd. De provincie Flevoland ,die de vergunning heeft afgegeven, heeft verkeerde vogeltellingen uitgevoerd in het natuurgebied.

De uitspraak is een fikse streep door de rekening voor de ontwikkeling van het gebied. De verdieping is nodig voor het toenemende aantal grote motorboten en zeiljachten die worden verwacht als het Tulpeiland voor de kust van Zeewolde af is. Ook zou het gewonnen zand worden gebruikt voor de aanleg van het Tulpeiland. De gemeente Zeewolde gaat nu samen met de aannemer op zoek naar alternatieven om aan zand te komen.

De vergunning werd aan de kaak gesteld door drie vogelbeschermingsorganisaties. Zij hadden bezwaar gemaakt tegen de vogeltellingen van de provincie in het Wolderwijd en Veluwemeer. De provincie had geteld hoeveel beschermde tafeleenden en brilduikers er in dat gebied zitten. Daarmee wilde de provincie aantonen dat de beschermde tafeleend en de brilduiker niet veel zouden merken van de verdieping van vaargeulen in de randmeren.

De Raad van State vindt ook dat de tellingen niet goed zijn uitgevoerd. Daarom is het aantal beschermde vogels in het gebied niet goed in kaart gebracht en zijn de gevolgen voor de vogels ook niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel