'Niet ingrijpen Oostvaardersplassen is gemiste kans'

FLEVOLAND
De SGP in Flevoland noemt het een gemiste kans dat het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen niet wordt aangepast. Volgens de partij zijn er veel te veel grote grazers in het natuurgebied tussen Almere en Lelystad.

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft de Tweede Kamer laten weten dat ze niet ingrijpt in het beheer. De boswachters blijven alleen verzwakte dieren afschieten, als duidelijk is dat die het niet zullen redden.

Volgens de SGP is het hard nodig de hoeveelheid grote grazers te verminderen. Dat is belangrijk voor hun eigen welzijn en voor de verschillende vogelsoorten in het gebied. Door falend beleid van Staatsbosbeheer is het droge deel van de Oostvaardersplassen volgens de SGP veranderd van een prachtig landschap van bos, ruigte en struweel in een graslandschap.

reacties (4)

 • Ton van Wijlen, auteur bos, natuur en landschap

   

  Sharon Dijksma heeft haar oordeel gegeven. De staatssecretaris woog de adviezen van haar salonfilosofen en kwam tot de slotsom dat het goed was. Het beleid is deugdelijk, de verantwoordelijkheden liggen daar waar ze horen, de toekomst van bos en landschap, dier en plant is op de best mogelijke wijze verzekerd. Het wordt allemaal heel erg mooi en bovenal verantwoord. Er ontbreekt slechts een maatschappelijke bliksemafleider in de vorm van een adviescommissie uit de burgerij. Daar moet StaatBosBeheer voor gaan zorgen. En zo gaat StaatsBosBeheer niet alleen voor de dieren en bomen zorgen, maar ook voor ons als maatschappij. Het verhaal is mooi, het praatje zit geolied in elkaar. Maar geen praatje houdt stand als het verhaal niet deugt. En het verhaal deugt niet als de harde feiten het afstraffen. Het verhaal van de Oostvaardersplassen is er één van salonfilosofen. Het deugt niet. Het heeft niets met verantwoord omgaan met plant en dier te maken. Het verhaal van de salonfilosofen is gebaseerd op prietpraat over natuurlijke evenwichten, ecosystemen, gefaseerde biologische overgangszones en nog veel meer van die moeilijke dingen, verzonnen vanuit de luie leunstoel in de hoek van die salon. De harde feiten liggen echter voor het oprapen: dood en verderf alom. Dode dieren, dode bomen, dode planten. Dode lente. Met ontembare energie is onafgebroken gewerkt aan die ene missie: creëer een ingestort landschap. En zo zijn de Oostvaardersplassen verworden tot hetgeen ze nu zijn: kaal, doods en verlaten. Vol hongerende dieren, ziek geworden planten en dood gekloven bomen. Een gebied dat schreeuwt om hulp en begrip. Een ooit zo paradijselijke creatie van de natuur, nu opzettelijk verworden tot een steppe vol kadavers en hongerende ellende. Maar de missie is nog niet volbracht. Ook de omliggende bossen zullen worden geteisterd en gebroken. Ze zullen net zo lang worden belaagd en vernederd door hongerige herten en runderen tot ze het begeven. En dan zijn de bossen rondom ook veranderd in kale steppen. In doodse vlakten waarvan de ecologische waarde nog maar een schim is van wat deze was voordat een staatssecretaris besloot om er het bos en landschap uitvloekende StaatsBosBeheer met zijn huisvee op af te sturen.

  reageer
 • Hans Keuper

   

  Wat een malle reactie, 'Kaya'. Dierenmishandeling is namelijk strafbaar en de strak gecontroleerde 'bio-industrie' niet. En voor 'Ad' - "korte termijn geheugen" versus "eind jaren '70"? En los daarvan - zegt de term 'voortschrijdend inzicht' u iets?

  reageer
 • Kaya

   

  Wat een onnozele reactie. Een dier in de bio-industrie zou het dus beter hebben dan een dier in de ovp?! Verreweg de meeste dieren in de bio-industrie zien nooit het daglicht, om maar 1 ding te noemen. En de staatsecretaris zou strafbaar beheer opleggen maar daar komt ze gewoon mee weg?!

 • Ad

   

  Weer dat korte-termijn geheugen van de politiek. De grazers zijn eind 70-ger jaren juist ingezet om er voor te zorgen dat de Oostvaardersplassen onbegroeid grasland zou blijven om de ganzen leefruimte te geven. Dus is dit statement weer verkiezingspropaganda om PvdD-sympathisanten te trekken of om - inderdaad - jagers tevreden te stemmen. Maar verhongeren is wel dierenmishandeling!

  reageer
 • Jos

   

  Over geheugen gesproken. Begin jaren 80 werd de begrazing verzorgd door runderen en paarden van biologische boeren uit Flevoland. Die gingen in de winter netjes op stal bij de eigenaren. Er waren nooit teveel. Vervolgens werden deze dieren er door SBB uitgegooid, want ze wilden "experimenteren" met nagemaakt wilde koeien en paarden. En het resultaat???

 • Kaya

   

  De SGP is voor jagers die hun hobby willen uitbreiden. Het gaat de SGP niet om het welzijn van dieren, je hoort ze nooit wanneer het bijv. gaat om dieren in de bio-industrie.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert