Peiling: PVV grootste in Flevoland

FLEVOLAND
De PVV zou volgens een peiling van Maurice de Hond de grootste partij van Flevoland worden bij de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart. Ze stijgen in de peiling van vijf zetels naar acht. De partij had er na de verkiezingen van 2011 zes, maar raakte er één kwijt omdat Gerben Laagland zich heeft afgesplitst.

In de peiling haalt de Partij voor de Vrijheid ook in Zuid-Holland een eerste plaats, maar deelt de plek daar met D66.

In Flevoland is de VVD momenteel de grootste partij met negen zetels, maar volgens De Hond verliest de partij er twee en komt dan op zeven statenleden. De PvdA zou het grootste verlies lijden en moet in het onderzoek de helft van haar zes zetels inleveren. D66 boekt twee zetels winst en de SP, CDA en PvdD krijgen er allemaal één bij. De rest blijft gelijk.

De peiling heeft een marge van één zetel en is afhankelijk van de opkomst. Bij de verkiezingen van 2015 zijn er 41 statenzetels te verdelen in Flevoland. Dat waren er in 2011 nog 39.
reacties (38)

 • Kareltje

   

  Als het op openbare scholen of om functies bij de overheid in het algemeen gaat, dan mogen ambtenaren hun persoonlijke levensovertuiging (en de daarbij horende symbolen) lekker thuis laten. Ik heb ook geen behoefte om aan een overheidsloket geholpen te worden door iemand in een T-shirt met daarop 'Jezus leeft' en ik wil ook niet dat mijn kinderen op een openbare school geconfronteerd worden met iemands persoonlijke levensovertuiging. Dan had ik ze wel naar een Christelijke of Islamistische school gestuurd. En ik ben van mening dat het werkgevers eveneens vrij moet staan om zelf te bepalen hoe het personeel er bij loopt. Ook in het bedrijfsleven zit men niet altijd te wachten op het uitdragen van persoonlijke meningen en overtuigingen op de werkvloer.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik denk dat dat effect minimaal is. Het enige wat de PVV doet is het levende deel van het politieke speelveld verkleinen. Geen enkele partij wil nog met de PVV in zee na wat er met minderheidskabinet Rutte I is gebeurd. Dat geldt in de Tweede Kamer, in de gemeenteraden waar de PVV zitting heeft, en het gaat ook gelden voor de Provinciale Staten in het hele land. Het gevolg is niet dat andere partijen zich inhoudelijk meer op de PVV-standpunten gaan richten, maar eerder het tegenovergesteld: omdat er meer partijen nodig zijn om een meerderheid te krijgen zullen de regeerakkoorden steeds meer op consensus gericht zijn, en dus steeds bloedelozer worden. Volgens mij is het effect van PVV-stemmen precies het tegenovergestelde van wat de PVV-stemmers ermee beogen: in plaats van radicaal andere politiek wordt het juist steeds polderiger.

  reageer
 • Jan

   

  Ik begrijp wel wat hij probeert te zeggen, maar een stem op de PVV betekent direct dat andere partijen door het signaal daarvan hun beleid cq programma steeds meer aanpassen om stemmers vast te houden. Ook al regeren ze niet en roepen ze vanaf de zijlijn, door de peilingen alleen al krijgen de regeringspartijen de juiste impuls om meer te luisteren naar de emoties die leven onder het volk.

  reageer
 • Blijf bij de les!!

   

  STEM gewoon SP .STEM gewoon SP. Waarom om de zorg bij de verzekeringen weg te halen . Laten we weer een volksverzekering maken ,de verzekeringen manipuleren de gehele maatschappij!Juist de regerende partijen plus de steunende partijen hebben te veel lobby mensen van hun eigen kleur verweven in bestuurdersfuncties!Dus de winst van verzekeringen terug in de pot van het rijk. En geen diefstal meer uit de pensioen potten!!

  reageer
 • Tjin

   

  Als dit beleid niet werd werd gesteund door D66 , CDA, CU, SGP en GroenLinks waren de wetten niet aangenomen. Deze partijen hebben geen recht van spreken maar leveren ten onrechte kritiek op dit kabinet. Je kan wel kritiek hebben op dit kabinet maar denk je dat D66 en het CDA het beter zullen doen. Dit kabinet moest puin ruimen . De SP zit in een college met de vvd en D66 en de pvda verwijten maken omdat ze met de VVD regeert. Maar D66 en het CDA die kunnen ook mensen omkopen. De wethouder van Haarlem e.a. D66 is afgetreden omdat hij mensen had omgekocht en als iemand er wat van zei werden ze uit de de partij gezet. In Amsterdam zit er een wethouder van D66 die eerst in amsterdam west zat in het college. Die man kreeg met iedereen ruzie en heeft een slechte naam. Het zou de media sieren zich niet alleen op de VVD en de pvda te richten maar ook op andere partijen. Ik ben het eens met mevrouw Schippers het kan geen toeval zijn . Ook kan het geen toeval zijn dat het college van amsterdam wilt dat asscher en anderen zich voor een commissie moet verantwoorden. Ik hou van rechtvaardigheid. De NTR voorheen de NPS moest verdwijnen van D66 maar dankzij andere omroepen zijn ze er nog. Het wordt tijd dat ze verdwijnen. De voorzitter zegt dat Dekker er niet overgaat. Maar hij vergist zich want Dekker gaat erover.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Erik

   

  Volgens W zorg je met het massaal stemmen op PVV voor een plek van D66 in het college. Dat zou best eens kunnen kloppen. Beter lezen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Hoe had jij je de vorming van een college van GS in Flevoland dan voorgesteld? Uiteraard stellen de provincies de Eerste Kamer samen, maar daar geldt uiteindelijk dezelfde logica: hoe groter de PVV, des te meer heeft de zittende regering de steun van D66 nodig om wetgeving door de senaat te krijgen. Nee, echt: een stem op de PVV is een stem op D66!

  reageer
 • Freek

   

  Mooi zo, nu de rest van NEDERLAND ook nog!

  reageer
 • Jan

   

  Meest kromme gedachtengang die je tot nu toe hebt. Vergeet je voor het gemak even dat ook de eerste kamer hiermee verkozen wordt. En daar gaat het nog aardig spannend worden met de door jou genoemde partijen en of ze daar wel een meerderheid houden met al die meeknikkende partijen buiten de regeringscoalitie. Volgens jouw redenering heeft stemmen natuurlijk sowieso geen zin meer. En ik denk dat je toch wel beter weet.

  reageer
 • .\/\/.

   

  In het geval dat deze peilingen kloppen.....Nou dan heeft de PVV dus 8 van de 41 zetels in GS Flevoland. Omdat niemand met deze club in zee wil zal het volgende college GS dus uit de huidige partijen bestaan (PvdA, VVD, CDA, CU), en omdat die samen nog maar 18 van de 41 zetels halen wordt D66 erbij gevoegd (totaal 23). Wie op de PVV stemt in Flevoland stemt dus eigenlijk op D66. Ik wens de mensen die denken dat stemmen op de PVV werkelijk verandering gaat brengen nog veel plezier de komende tijd!

  reageer
 • RobP

   

  dat wordt dus verhuizen

  reageer
 • almere

   

  ze willen niet , nou ze willen wel degelijk maar de huidige gevestigde orde wil niet met ze samen werken omdat ze de waarheid niet willen horen en zien dat is het probleem hier . maar laat ze maar eens aan de macht komen in het land , want het is nu niet anders dan afbraak beleid voeren en het land de afgrond in helpen daar zijn de huidige partijen debet aan hier .

  reageer
 • ABS

   

  Wellicht is dat ook de (enige?) maatschappelijke functie van de partij(en)? Eerst Fortuin en nu Wilders, omgeven door gelukszoekers die ze zelf geselecteerd hebben en waarmee je dus geen potten kan breken, hebben in ieder geval bereikt dat zaken die voorheen onder het tapijt geveegd werden nu tenminste aandacht krijgen. Dat dit succesvol is blijkt wel uit de reacties van de gevestigde partijen en hun aanhang waarbij o.a. verkettering van (politiek) andersdenkenden, gedreig met censuur en liefst zelfs herinvoering van de inquisitie het enige respons is. Ook de gevestigde partijen doen niets om de problematiek op te lossen en kunnen niets anders dan symptoombestrijding omdat men vooral politiek correct wenst te blijven. Voor een groot deel verklaart dit wellicht ook de populariteit van de ideale schoonzoon (Mark Rutten), de eeuwig dolende rebel (Diederik Samsom) en het liefste jongetje van de klas (Alexander Pechtold).

  reageer
 • Karel

   

  Niet alleen de provincie, maar ook het waterschap (naar rijkswaterstaat) 1e kamer en europees parlement kunnen worden opgeheven. Scheelt een hele hoop geld.

  reageer
 • Jannes

   

  Dat is juist het punt: de PVV wil niet aan de macht. Ze roept liever vanaf de zijlijn dan dat ze daadwerkelijk wethouders of gedeputeerden levert.

  reageer
 • Michael

   

  Laat ze maar eens "winnen"..laten ze maar eens zien of ze ook iets "waar" kunnen maken ipv. alleen maar over klagen.

  reageer
 • Michael

   

  idd...deze programma's zouden niet nodig hoeven zijn...zijn ook zo kleurloos!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Programma's verbieden? In een democratie?

  reageer
 • almere

   

  hier sluit ik me bij aan , want de rest heeft van het land een bende gemaakt , met het voeren van afbraak beleid inleveren en inleveren nou het is genoeg geweest , nu maar eens de pvv aan de macht in dit land . genoeg is genoeg

  reageer
 • Peter

   

  In de provincie Flevolandje is het een waanzinnig overtrokken circus met maar liefst 41 statenleden zetels te verdelen voor 400.000 inwoners. Amsterdam alleen is al al dubbel zo groot. Wat is het een schertsvertoning deze bestuurslaag ertussen voor zo weinig mensen. Terecht dat de PVV, die als enige dit hele circus asap op wil heffen, de grootste wordt. Dat geeft hoop voor de toekomst zonder deze vorm van geldverspilling.

  reageer
 • Babylon

   

  Pff wat ben ik geschrokken zeg.....pvv grote winnaar .... Maar gelukkig er gloort hoop voor mij....want ons aller Maurice zit er zo vaak naast Hier woont ook zo'n fanatieke pvv'er in de straat ik heb dat joch nog nooit normaal zien doen

  reageer
 • Hendrik

   

  Ja, ik ook. Misdadigers opsporen, het moet ook niet gekker worden.

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  Ja sorry: Statenleden. Er zat nog een foutje in mijn prognose-model.

  reageer
 • frits

   

  Drie PVV gedeputeerden? Daar heb je meer dan 8 zetels voor nodig, eerder 15 of zo... Dat is pas een prognose. Ik hoop dat u statenleden bedoelt.

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  Onvoorstelbaar dat we die gebakken lucht verkoper serieus blijven nemen. Hij zit er altijd naast en legt dan na de verkiezingen uit dat de kiezers hem niet gevolgd hebben want het was te warm of te nat of een bepaald deel van de kiezers van partij A is onverwachts thuisgebleven. Zo kan ik het ook. Ik voorspel dat minimaal drie van de PVV gedeputeerden de fractie voortijdig zullen verlaten.

  reageer
 • Angstig & Bijzonder.

   

  Dat de geschiedenis zich herhaalt is wel verbazend? Deze kiezers zijn waarschijnlijk hun roots niet vergeten?? Extreem blijft het wel dat na 70 jaar dergelijke krachten willen regeren.

  reageer
 • Nico

   

  Niet nadenken maakt meer kapot dan je lief is.

  reageer
 • Jos '56

   

  Geen "hond" die deze peiling serieus neemt :-))

  reageer
 • Sander

   

  De PVV is de meest anti-Nederlandse partij, jammer dat ze nooit van democratie gehoord hebben (of beargumenteren, maar dat terzijde) Needless to say, ik schaam me voor mijn provincie.

  reageer
 • Dnz.

   

  One issue partij, die steeds wegloopt en begint te schreeuwen als ze daadwerkelijk verantwoordelijkheid moeten nemen. Liepen die 31 van de 67 PVV bestuurders het afgelopen jaar weg bij ome Geert omdat er van alles aan de hand was, met als rode draad: dictatoriaal gedrag van Ome Geert?

  reageer
 • Arie

   

  Volgens mij snappen de fanatiekelingen het onderliggend cynisme van Joost niet helemaal... Ik hoop tenminste dat het minimaal sarcastisch was. Zelf vind ik de teksten van de PVV veel te ver gaan en draaien ze door maar ik kan me heel goed voorstellen dat mensen met persoonlijk slechte ervaringen wel op ze stemmen. Zolang ze het maar niet bij het Waterschap voor het zeggen krijgen want dan zetten ze de polder blank.

  reageer
 • jan b.

   

  "Progammatuur" ??? Ach so, je bedoelt dus dat je tv- programma's wilt censureren ? Tja, die dagelijkse werkelijkheid is u dus niet zo welgevallig.....

  reageer
 • Lexie

   

  Niet zo vreemd, in deze toekomst loze getto waar de drugsdealers en de criminele het voor het zeggen hebben. De mooie loze beloftes en praatjes heen we hier al tientallen jaren aangehoord en zie hier het resultaat!

  reageer
 • Wie wordt wakker??

   

  Stem op een partij die een dialoog aan gaat!! En niet op een partij met haat en en verderf en volg de leader . Stem eerlijk en niet gemeen!!

  reageer
 • KC

   

  Ik hoop dat de Hond geen gelijk krijgt. De PVV willen oa geen moslima's bij de provincie. Ik hoop dat de rechters ingrijpen net zo als in Duitsland waar onderwijzeressen geen hoofddoekje mochten dragen. Nu mogen zij dat wel. Kunnen zij niets anders dan hele groepen op zij te zetten? .

  reageer
 • Joost

   

  Programmatuur zoals 'bureau flevoland' en 'opsporing verzocht' bevorderen de groei van de PVV. Ik zou graag een verbod willen zien op deze programma's.

  reageer
 • frits

   

  Ach, de huidige coalitie van VVD-CDA/ChristenUnie-PvdA zal wel gewoon D66 erbij halen, en op de oude voet verder gaan. Met een beetje pech met vijf gedeputeerden. Kost toch allemaal niets.

  reageer
 • Jordi

   

  Peiling uitgevoerd door Maurice de Hond. Telkens zit hij verschrikkelijk (zacht uitgedrukt) mis met zijn prognoses. Peilingen uitgevoerd door Maurice de Hond om je rot te lachen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert