"Zeer ernstige fout'' met stempassen

ALMERE
Volgens de Kiesraad heeft de gemeente Almere woensdag een 'zeer ernstige fout' gemaakt tijdens de provinciale statenverkiezingen. In Almere bleven 54 van de 82 stembureaus open terwijl er op dat moment belangrijke registers ontbraken.

De gemeente Almere bevestigt dat de zogeheten 'registers ongeldige stempassen' niet aanwezig waren. Daarmee wordt gecontroleerd of iemand stemt met een geldige pas. Een enkel stembureau ging dicht, maar de meeste bleven open. Pas later is gecontroleerd of de stempassen geldig waren. Volgens de gemeente zijn daarbij geen onrechtmatigheden geconstateerd.

De Kiesraad vindt dat de stembureaus dicht hadden moeten gaan om uit te sluiten dat er met ongeldige passen werd gestemd. Dat er achteraf geen fouten zijn geconstateerd is volgens de Kiesraad 'geluk bij een ongeluk'. De raad vindt het vooralsnog niet nodig om de verkiezingen in Almere over te doen.

reacties (8)

 • Ingrid

   

  Volgens mij heb jij het niet helemaal gesnapt. De lijst van ongeldige stempassen is nodig om te controleren of een stempas ongeldig is. Als je die lijst niet hebt, kun je dat dus niet controleren. Hoe moet je die dan apart houden? Dus zoooooo simpel is het nog niet.

  reageer
 • Berend

   

  Maar hoe houd je dan de bijbehorende stembiljetten apart? Die zitten i.v.m. het stemgeheim in de stembus.

  reageer
 • Andreee

   

  Het is helemaal niet gesjoemeld. Wanneer te ingewikkeld beter niet reageren.

  reageer
 • Steven Stedenwijk

   

  Het volmacht stemmen moet snel afgeschaft worden. In het buitenland heb je dat ook niet en de buitenlandse controleurs vinden het ook maar raar en ongewenst.

  reageer
 • Remco

   

  Het gekke is op de stempas staat ook. Uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit Nederland dat minimaal geldig is tot 19 maart 2010. Dat houd in dat je legitimatie 5 jaar verlopen mag zijn. Volgens de wet is dat niet het geval. Men moet altijd een geldig legitimatie bij je hebben. Volgens de mensen op de stembureau is dit geen probleem. Dit stond landelijk op elk stempas. Volgens mij is de stempas niet geldig, dus hebben we voor niks gestemd.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Berend

   

  Als voorzitter heb ik niemand tot de stemming toegelaten tot de juiste lijst (per mail) binnen was.

  reageer
 • ron

   

  ik denk dat de kiesraad (of de wet) het spoor een beetje bijster is. wat heb je liever 50 niet uitgebrachte geldige stemmen die door het sluiten verhinderd zouden zijn of de "kans" op 1 of 2 stemmen die mogelijk geronseld zijn ? De oplossing is Zoooo simpel: houdt deze stempassen en de biljetten even gescheiden van de rest en als blijkt dat er een ongeldige tussenzat laat je die paar mensen het recht geven opnieuw te stemmen. De kans dat er een ongeldige tussen zit is zo enorm klein dat de maatregel dan de meest proportionele is. en sluiting in mijn ogen disproportioneel.

  reageer
 • KC

   

  Het kan allemaal in Almere. Schandalig. Hoe is het met de telling gegaan. In Deventer is er gesjoemeld met de telling. .

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert