"Zeer ernstige fout'' met stempassen

ALMERE • Vr 20 maart 2015 | 14:45 • Vrijdag 20 maart 2015 | 14:45
Volgens de Kiesraad heeft de gemeente Almere woensdag een 'zeer ernstige fout' gemaakt tijdens de provinciale statenverkiezingen. In Almere bleven 54 van de 82 stembureaus open terwijl er op dat moment belangrijke registers ontbraken.

De gemeente Almere bevestigt dat de zogeheten 'registers ongeldige stempassen' niet aanwezig waren. Daarmee wordt gecontroleerd of iemand stemt met een geldige pas. Een enkel stembureau ging dicht, maar de meeste bleven open. Pas later is gecontroleerd of de stempassen geldig waren. Volgens de gemeente zijn daarbij geen onrechtmatigheden geconstateerd.

De Kiesraad vindt dat de stembureaus dicht hadden moeten gaan om uit te sluiten dat er met ongeldige passen werd gestemd. Dat er achteraf geen fouten zijn geconstateerd is volgens de Kiesraad 'geluk bij een ongeluk'. De raad vindt het vooralsnog niet nodig om de verkiezingen in Almere over te doen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel