Minder Statenleden uit Almere

FLEVOLAND
De nieuwe Provinciale Staten tellen minder Almeerders dan de oude. Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen Flevoland.

De provincie had 39 zetels. In de nieuwe bestuursperiode worden dat 41 Statenleden. Daarvan komen er 17 uit Almere tegen 22 in de vorige periode.

Tegenover de daling van het aantal Almeerders staat een toename van het aantal Statenleden uit Lelystad. Dat is verdubbeld naar 10. Ook het aantal Urker Statenleden stijgt, van 1 naar 3.

De gemeenten in Flevoland zijn min of meer evenredig vertegenwoordigd in de nieuwe Provinciale Staten. De gemeenten met de meeste inwoners hebben verhoudingsgewijs ook de meeste volksvertegenwoordigers.

Dat ligt anders voor de man-vrouwverhouding. In de provincie wonen ongeveer evenveel vrouwen als mannen, maar de Provinciale Staten vormen geen correcte afspiegeling. De man-vrouwverhouding is wel evenwichtiger geworden. Op dit moment is 69 procent man en 31 procent is vrouw. Bij de verkiezingen van 2015 hebben meer mensen op een vrouw gestemd. Het percentage vrouwen is gestegen naar 37 procent en het percentage mannen is gedaald naar 63 procent.

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert