Verbouwing Kunstlinie twee miljoen duurder

ALMERE
De verbouwing van het gebouw De Kunstlinie aan het Weerwater in Almere kost 2 miljoen meer dan eerder was becijferd. Het gebouw moet volgens het stadsbestuur voor 3,5 miljoen euro worden verbouwd, zodat het een kunstgebouw met een ambitieuze programmering kan worden. 1,5 miljoen moet uit het Investeringsprogramma Flevoland Almere van de provincie komen.

Eerder berekende oud-zakelijk directeur Patrick van Mil van het Stedelijk Museum Amsterdam, dat een totale uitgave van 1,4 miljoen euro genoeg was. Maar bij de uitwerking van het plan werd duidelijk dat er meer verbouwd moet worden. Ook zijn nu de inrichtingskosten in het totaalbedrag opgenomen.

Doelstelling organisatie Kunstlinie Almere Flevoland
De politiek besloot in 2012 dat verschillende Almeerse culturele organisaties in het gebouw moesten worden samengevoegd onder de noemer Hectare Cultuur. De nieuwe organisatie neemt die naam niet over en wil verder als Kunstlinie Almere Flevoland, kortweg KAF.
Het is de bedoeling om in het pand theater, exposities en educatie-aanbod te combineren. Dit moet zo gebeuren, dat het aantrekkelijk is voor mensen uit de stad, provincie, Nederland en het buitenland. Hoeveel bezoekers dat jaarlijks moet trekken, is onduidelijk.

Het nieuwe culturele seizoen in De Kunstlinie
Er komt extra aandacht voor Almeerders van 30 jaar of jonger die hier geboren en getogen zijn. Het idee daarachter is dat als de organisatie deze mensen nu niet over de drempel kan krijgen, De Kunstlinie in de toekomst ook geen betekenis heeft. Zo moeten er toneellessen komen die speciaal bedoeld zijn voor 15-plussers.

Meer bezoekers moeten naar het theater worden getrokken met festivals en evenementen. Als vervolg op de Libelle Zomerweek op het Almeerderstrand kunnen in De Kunstlinie bijvoorbeeld Libelles Warme Winterdagen met voorstellingen, muziek en glühwein worden gehouden.

KAF wil verder een samenwerking aangaan met Lego Nederland/Benelux. In de hal wordt de stad met speciale Lego-blokjes nagebouwd en iedereen kan daaraan meebouwen. Daarvoor worden ook masterclasses Stedenbouw gegeven.

De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met het plan. Woensdagavond krijgen zij tijdens een rondleiding uitleg van directeur Jeroen van der Wiel. Volgende week wordt het plan behandeld op de Politieke Markt. Het is de bedoeling dat eind september het nieuwe culturele seizoen in De Kunstlinie van start gaat.

reacties (20)

 • Jessica

   

  Humor. Om te lachen.

  reageer
 • waterwjker

   

  "in de ogen van subsidie slurpers ben ik een cultuur barbaar" Nee hoor, ook in de ogen van serieuze, normale mensen. "Ik vind dat ik het volste recht heb om te oordelen over mijn belastinggeld" Misschien moet bij de toekenning van algemeen kiesrecht maar een uitzondering gemaakt worden voor lieden met dit soort superegoistische motieven. Of nog beter: hun belastingcenten juist besteden aan zaken die ze zo verafschuwen. Dat zal ze leren.

  reageer
 • Zucht

   

  Als de reageerders zich eerst nu eens verdiepen in de voorstellen ipv wat algemeenheden te roepen over kunst en cultuur en wat dat allemaal niet zou kosten. En inderdaad, ook niet persoonlijke smaak qua kunstwerken ook nog te verwarren met cultuurbeleid van een gemeente. Is dat teveel gevraagd voor een forum? Deze site laat het plan zien. Dat lijkt veel op de plannen uit 2012. Gekke is dat het helemaal niet de plannen waren van Van Mil. Die kwam pas veel later. Maar goed, Almere, grote en bijzondere stad verdient een passend, eigen cultuurbeleid. Daar wordt de stad beter van, ook economisch.

  reageer
 • tja

   

  Jij maakt eenzelfde soort fout die veel mensen maken: namelijk alles maar goed praten als er letterlijk belastinggeld wordt weggegooid. Een onduidelijk plan van een nieuwe directeur. En ja in de ogen van subsidie slurpers ben ik een cultuur barbaar. Ik vind dat ik het volste recht heb om te oordelen over mijn belastinggeld, helemaal in deze tijd zou het ongehoord zijn om zoveel geld richting een hobby club te doneren.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Je maakt de fout die veel mensen maken: je eigen smaak tot absolute maatstaf verklaren. Dat je veel kunst overdreven en misschien lelijk vindt is normaal, ik heb dat zelf net zo. Maar als je de hand van je eigen oordeel alle kunst tot waardeloze zooi uit een indolent circuit van profiteurs bestempelt ben je waarschijnlijk gewoon een cultuurbarbaar.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • jaap

   

  wat iedereen vergeet, is dat deze 3,5 miljoen nodig is voor het plan wat deze, totaal onzichtare, directeur die er net werkt heeft verzonnen. En wat gebeurd er als dat plan niet blijkt te werken. weer een nieuwe directeur die om een paar miljoen vraagt...

  reageer
 • Kritisch

   

  Wat mij stoort is dat er een budget afgesproken was op basis van een duur betaalde adviseur, daar is de raad mee akkoord gegaan, en wat blijkt nu acht het is niet 100% duurder maar bijna 125% duurder dan afgesproken. wie zit er nu te slapen bij de gemeente? waar is de wethouder die toezicht heeft op dit verhaal. Ik ben niet tegen de kunstlinie maar wanneer de raad besluit akkoord te gaan op een begroting dan kan het niet zijn dat dit meer dan 100% overschreden wordt. Maar goed er zal wel weer van alles bij de haren bijgesleept worden om het glad te strijken en het er toch doorheen te krijgen.

  reageer
 • Mike

   

  Tja, die gebakken lucht eromheen kan ik ook missen als kiespijn, maar daarmee kun je nog niet alle kunst diskwalificeren. Vergelijkbare taferelen vind je trouwens overal in de maatschappij terug: wat dacht je van managementtheorieën waar velen klakkeloos achternalopen, politieke ideeën die de hemel op aarde beloven, technologische gadgets of toepassingen die blind als oplossing worden geaccepteerd zonder dat er over de daadwerkelijke behoefte of over de mogelijke gevolgen wordt nagedacht? Het kunstliniegebouw dateert uit de tijd dat de bomen tot in de hemel groeiden - als je het nu bekijkt misschien een tikje te ambitieus voor een stad met een bevolkingssamenstelling als Almere. Maar het staat er en er is wel degelijk een behoefte aan een culturele verzamelplaats in Almere, juist om op andere ideeën te komen, mensen te ontmoeten en tegenspraak te krijgen. Afbreken is echt wel de laatste optie.

  reageer
 • tja

   

  Je reactie was waarschijnlijk voor mij bestemd. Ik heb er een hekel aan dat er zoveel gemeenschapsgeld naar zo'n clubje mensen gaat die vaak buiten de werkelijkheid leven. Als je ziet wat men tegenwoordig kunst noemt....... Kwak of klieder wat in elkaar, doe er vooral erg lang over, verzin er een slap verhaal bij en tadaaa........ Een kunstwerk is geboren. Kijk anders even naar dat filmpje op You Tube, waar men een Ikea schilderij in een modern museum plaatste, al die kunstkenners waren onder de indruk en schatten de waarde op tonnen, kunst? Laat me niet lachen. Btw, ik ben ook tegen het subsidiëren van voetbalclubs die hun spelers betalen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Wat jij een hobby van een paar mensen noemt is over het algemeen 100% uitverkocht.

  reageer
 • Mike

   

  Hobby van een paar mensen? De culturele sector levert dit land behoorlijk wat op. Maar dan moet er natuurlijk wel een klimaat voor zijn: een topvoetballer komt ook naar boven drijven in een hele vijver vol middelmatige voetballertjes. En zoek zelf maar eens uit hoeveel gemeenschapsgeld er naar voetbal gaat, wat uiteindelijk ook maar door een klein deel van de bevolking beoefend wordt.

  reageer
 • Mike

   

  De gemiddelde kunstenaar werkt minstens net zo hard als de gemiddelde Nederlander en dat tegen een flink lager inkomen. Een kunstenaar is uiteindelijk ook gewoon ondernemer en als jij denkt dat andere ondernemers nooit subsidie krijgen, heb je het echt HELEMAAL MIS. Afgezien daarvan, het gaat hier niet om individuele kunstenaars, maar om een stedelijke culturele voorziening, om infrastructuur dus. Dat jij zo te zien niets met cultuur hebt is wel duidelijk (al vermoed ik dat jouw definitie van cultuur nogal beperkt is), maar om anderen op grond daarvan de maat te nemen is nogal arrogant.

  reageer
 • bergerac

   

  Waarom verbaast mij dit niet? Maar het ergste vind ik dat de hobby van een paar mensen betaald moet worden met gemeenschapsgeld.

  reageer
 • ron

   

  steven, wat is nu je punt? (SP en D66 bestaan niet of bezoeken het niet ?) bezoekers uit buitenland .... mogelijk komen er wel een paar maar dat is toch totaal niet van belang en geen doel ...... de stad in lego is wel een heel leuk idee. Maar het zijn allemaal dingen die als je dat 1 keer hebt gezien ; heb je het gezien; daar komen n.m.m. geen meer betalende bezoeken uit voort. of zie ik dat verkeerd? wat wordt de entreeprijs om almere in lego te bezoeken ?

  reageer
 • Andreee

   

  Nou en? Het zal toch ingericht moeten worden en waarom zou men met leen bakker spullen moeten gaan zitten. Overigens is uw 'design' spul helemaal niet duurder dan ander spul. Het is alleen het ontwerp wat u stoort.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het CDA is een splinterpartijtje in Almere, hoor!

  reageer
 • tja

   

  Natuurlijk...... De gemiddelde kunstenaar van tegenwoordig heeft nog nooit echt gewerkt, ze beginnen met kraken en eindigen met subsidie, ik mag hopen dat dat een keer afgelopen is. Ze mogen best iets krijgen als ze het als een soort kunstvereniging doen, net als een sportvereniging. Maar men moet stoppen menu denken alsof heel de stad er belang bij heeft, nee het zijn maar een paar procent van de mensen, een paar vinden het echt mooi, een paar vinden "het interessant doen" al fijn, en de rest doet het om de subsidie. Echte kunst van vroeger deed het ook zonder subsidie.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Het is hartstikke nodig. Met 250.000 inwoners mag je wel een fatsoenlijk kunstcentrum hebben. Het publiek bestaat voornamelijk uit VVD/PVV/CDA stemmend volk.

  reageer
 • koos

   

  inclusief inrichting. tonnen aan designmeubilair dus. schandalig. echt.

  reageer
 • tja

   

  Dit is een uitgave die nu echt niet kan, zo overdreven veel investeren in een hobby van een paar linkse figuren

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert