Vraagtekens bij hoge verbouwingskosten Kunstlinie

ALMERE
Gemeenteraadsleden van Almere plaatsen grote vraagtekens bij de hoge verbouwingskosten van de Kunstlinie. Die zijn geraamd op 3,5 miljoen euro, terwijl een extern onderzoeker eerst 1,4 miljoen euro had berekend.

Raadsleden kregen woensdagavond van directeur Jeroen van der Wiel van de Kunstlinie de ambitieuze plannen gepresenteerd. De Kunstlinie moet een centrum worden met internationale uitstraling. Tot verbazing van sommige raadsleden werd niet aangegeven waarom de verbouwing miljoenen meer moet gaan kosten. Ook bleef onbekend hoeveel bezoekers nodig zijn om de Kunstlinie rendabel te krijgen.

De nieuwe organisatie Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) wil in het gebouw theater, exposities en educatie combineren. De gemeenteraad moet nog instemmen met de verbouwing.

reacties (17)

 • .\/\/.

   

  Alleen barbaren kunnen zonder kunst. Voor de anderen is het een eerste levensvoorwaarde.

  reageer
 • DAM

   

  Van de Wiel zelfde manier van doen als die andere fantast Buiter van die geweldige ijsbaan, waar Almere niet zonder kon. Geen inzicht in plan geven wel veel geld vragen.

  reageer
 • Johan

   

  Wellicht bent u, samen met de heer Van der Wiel, gewend om de zaken in een borrelhoek te bespreken (VVD-stijl), maar het gaat hier om de toekomst van de belangrijkste culturele instelling van de stad.

  reageer
 • Bas

   

  @Johan Dit is onzin. Hij was gewoon bij de borrel en je kon prima met hem in de dialoog. Zijn interview? Tja. ..dat is wat anders

  reageer
 • Johan

   

  De directeur blijkt incompetent te zijn voor deze functie. De heer Van der Wiel is sinds zijn aantreden onzichtbaar gebleven. Gisteren kreeg hij de kans om zichtbaar zijn plannen te presenteren en reeds opgelopen imagoschade te beperken. Helaas, zelfs een doodnormale vraag van een journalist doet hem weglopen voor de camera. Bovendien gaf de heer Van der Wiel tijdens zijn presentatie aan dat wij na afloop wat vragen konden stellen. Hij was na afloop in geen velden of wegen te bekennen. Hoe kan je een instelling met internationale uitstraling runnen als je niet eens de regionale omroep en/of locale bestuurders fatsoenlijk te woord kan staan?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Zucht

   

  Een gemeenteraad stelt geld beschikbaar op basis van (concrete) plannen van een wethouder. En die plannen moeten zijn onderbouwd met ramingen die kloppen met ambities. Die 1,4 en 3,5 zijn daarom onvergelijkbaar - want er zaten andere ambities aan vast. Een offerte krijg je pas als je aannemers vraagt nadat er toestemming is van de gemeenteraad. De directeur hoeft ook helemaal niets uit te leggen aan de gemeenteraad (zou ook raar zijn), de wethouder moet het uitlegggen: waarom heb ik deze ambitie? waaorm kost dat zoveel geld? en waarom denk ik dat het die investering waard is? En het kan best zijn dat je met die 3,5 miljoen voor 15 jaar klaar bent. En als je het ok vindt dat Almere een slaapstad is, dan hoef je niemand wakker te maken en blijf je lekker slapen.

  reageer
 • Mike

   

  Een kunstencentrum juich ik toe, internationale uitstraling lijkt me volstrekt overbodige luchtfietserij. Eventuele buitenlandse bezoekers moet je niet met kunst naar Almere proberen te trekken maar met ruimte en natuur. Zorg er nu eerst maar eens voor dat het gebouw zijn lokale culturele functie gaat vervullen en weer echt gebruikt gaat worden voor en door inwoners van Almere (en misschien nabije omgeving).

  reageer
 • koos

   

  dus de gemeenteraard geeft geld, terwijl er geen concrete offerte is? Het kan dus ook nog wel een miljoen meer worden ? Niet te hopen dat de raad dat doet...

  reageer
 • joost

   

  klopt! en graag antwoord op de vragen. hoeveel bekenden van de baas worden in dienst genomen en hoeveel bezoekers zijn er nodig.....

  reageer
 • ron

   

  ingenieur, er is n.m.m. helemaal nog geen aannemer in beeld die een prijs heeft opgegeven. er zijn gewoon 2 ramingen ieder met een compleet andere serie van randvoorwaarden. dus n.m.m. raakt je suggestieve opmerking kant noch wal

  reageer
 • Bewoner

   

  Absoluut geen stuiver geld in stoppen. Kunst is in deze tijd van bezuinigen iets waar we allemaal buiten kunnen.

  reageer
 • Kritisch

   

  Een directeur die geen vragen wil beantwoorden is een teken dat er veel meer aan de hand is dan wat er wordt gezegd. Bij mij gaan alle bellen rinkelen. Maar als ik het CDA hoor dan is het goed gekeurd, als ik de PvdA hoor is het ook goed gekeurd ("het is een begin") komt er dan nog meer ? ik hoop het niet. Totale waanzin om 3.5 miljoen uit te willen geven terwijl er een goedkeuring ligt van 1,4 miljoen. of zie ik dit nu verkeerd?

  reageer
 • tja

   

  Geld steken in kunst in een slaapstad, een stad die geen toeristen trekt is geld weggooien. Helemaal als je het doneert aan kunst, het is al erg genoeg dat ze aam die maaksels van tegenwoordig het predikaat "kunst" hangen, het woord heeft inmiddels zijn waarde verloren.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Het komt niet bij de mensen op dat wanneer je twee berekeningen laat maken dat niet automatisch de laagste de goede is? Wellicht hoopt de foute rekenaar met een laag bedrag een opdracht te krijgen en dan later tijdens de uitvoering gewoon wat tegenvallers te melden.

  reageer
 • mam

   

  Snap niet wat Griekenland met de verbouwing van de kunstlinie te maken heeft. Ben wel van mening dat er geen miljoenen geinvesteerd moeten worden, kan volgens mij ook wel met minder geld verbouwd worden.

  reageer
 • koos

   

  hadden de raadsleden dat dan niet even kunnen vragen? de eerste tonnen gaan natuurlijk weer naar vrienden met verstand van zaken....

  reageer
 • Re

   

  Zou als gemeente niet geld inversteren in iets wat niet zonder steun draaiend blijft, kijk naar griekenland.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert