Gemeente nam bewust risico op ongeldige stemmen

ALMERE
De gemeente Almere nam bewust het risico dat er tijdens de Provinciale Statenverkiezingen ongeldige stemmen konden worden uitgebracht. Op meer dan de helft van alle stembureaus in de stad ontbrak het zogenoemde Register Ongeldige Stemmen. Met dit document wordt gecontroleerd of iemand wel met een geldige stempas stemt.

In antwoord op vragen van de PvdA en D66 schrijft het college van burgemeester en wethouders dat er maximaal 20 ongeldige stemmen konden worden uitgebracht. De stempassen werden gecontroleerd aan de hand van eenzelfde register voor de Waterschapsverkiezingen. Dat komt volgens de gemeente Almere voor 90 % overeen met die van de Provinciale Statenverkiezingen.

Het stadsbestuur van Almere is ervan overtuigd dat de verkiezingen zorgvuldig zijn verlopen. Achteraf zijn alle ingeleverde stempassen gecontroleerd en bleek dat er tot op dat moment geen ongeldige stempassen waren ingeleverd.

reacties (4)

 • -Z-

   

  Zolang je met allerlei documenten die tot 5 jaar verlopen zijn nog mag gaan stemmen is het hele stemproces natuurlijk een sof. Probeer op straat, bij een bank, in een winkel etc etc datzelfde document maar eens te gebruiken.

  reageer
 • John

   

  Hoe komen ze aan een overeenkomst van 90%? Beide passen hadden een eigen nummerreeks en 1 persoon had dus 2 verschillende pasnummer....

  reageer
 • Anne-marie

   

  Oe, ik krijg hier gelijk een nare smaak van. Gaat nu over een paar weken blijken dat er daar toch van alles mis was?

  reageer
 • En zo is het

   

  Het kan in Almere

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert