Vogelwacht gaat door met protesteren tegen vliegveld

LELYSTAD • Ma 30 maart 2015 | 7:19 • Maandag 30 maart 2015 | 7:19
Hoewel de uitbreiding van Lelystad Airport dinsdag officieel bekend wordt gemaakt, gaat de Vogel- en Natuurwacht Zuid Flevoland door met protesteren. De organisatie vreest voor het leven van duizenden ganzen in de Oostvaardersplassen als het vliegveld groeit.

Om de dieren te beschermen, gaat de Vogel- en Natuurwacht bezwaar indienen tegen elke vergunning of ontheffing die wordt aangevraagd. Volgens de Vogel- en Natuurwacht is op basis van verkeerde cijfers groen licht gegeven voor de uitbreiding van het vliegveld. Zo zouden er veel meer vogels, en met name ganzen, in de Oostvaardersplassen leven dan er staat vermeld in het milieueffectrapport. Dat betekent volgens de organisatie dat er veel meer kans is op botsingen tussen ganzen en vliegtuigen dan nu wordt geschat.

Daarnaast vreest de vogelwacht voor de ruiming van duizenden ganzen. Zo geldt er rondom Schiphol een 20-kilometerzone voor ganzen. Binnen deze zone worden ganzen gedood omdat ze een gevaar vormen voor de veiligheid in het luchtruim. De Oostvaardersplassen liggen binnen 20 kilometer van vliegveld Lelystad en daar leven volgens de vogelwacht zo'n 50.000 ganzen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel